Tip os log ind
Birgitte Götze får sin solistdebut i Hosekræmmeren.
Foto: Presse

Birgitte får solistdebut som Marie

31. oktober 2018, 20.15

IKAST Mor Marie kender sin datter Cecil, og hun ved at pigen bestemt ikke vil giftes med den rige nabo Mads Egelund. Derfor kæmper Marie hvad hun kan mod manden Mikkel, men ved godt hvem der bestemmer.

Så er scenen sat for historien om Hosekræmmeren, som det lokale egnsteater Operaen i Midten opfører i Hjertet den 8. november, og det er Ikast' egen klassiske sanger Birgitte Götze der har rollen som Marie. Hun er netop nu i gang med prøverne i Holstebro og arbejder sammen med instruktør Lars Oluf Larsen, dirigent Flemming Vistisen og sangerkollegerne på at finde de rette intentioner til karakterne og få dem ud gennem sang og bevægelse.

- Jeg har jo sunget i mange år og blev lige efter min uddannelse ansat som korist på Den Jyske Opera, men det her er faktisk første gang jeg har en solistrolle i en opera, siger hun.

Birgitte synes det er fantastisk spændende at få lov til at være med i, men er også overrasket over hvor meget det kræver at få tekst og musik til at hænge sammen, når det så samtidig skal hænges op på det sceniske.

- I det her tilfælde er det langt henad vejen helt dagligdags sysler vi skal foretage os på scenen, for at gøre operaen så realistisk som muligt, og dermed vedkommende for os nu i vore dage, og ikke bare noget som foregik på Blichers tid, siger hun og fortsætter:


Skønt at dykke ned i musikken

- Det er skønt at få lov til at dykke ned i musikken og endelig høre hvordan den lyder i sin helhed. Jeg har jo selvfølgelig øvet som en gal på det jeg selv skal synge, men da operaen aldrig er blevet indspillet, har jeg ikke kunnet sætte en CD på for at høre hvordan det skal lyde med de andre sangere og orkestret. Så jeg har faktisk ikke selv hørt den før her under prøverne. Det er utrolig flot musik, og jeg synes at den har den samme genkendelighed over sig som f.eks. Carl Nielsen, så selvom man aldrig har hørt det før, føles det som om.

Svend S. Schultz har skrevet musikken til operaversionen af den gamle historie og den blev første gang opført på Den Jyske Opera tilbage i 1991. Her var det i øvrigt også Flemming Vistisen, der dirigerede.

Operaen i Midten har valgt at give forestillingen den nye titel Kærlighed Unlimited for at pege på at problemerne med arrangeret ægteskab ikke blot er noget der eksisterer i andre kulturer, men som i høj grad også har været normen i Danmark. Det er et budskab som teatret håber at give publikum med sig, også de unge. De unge er i fokus, når elever fra Ikast-Brande Gymnasium fylder salen på Hjertet til en særopførelse den 7. november. Inden da har gymnasiets lærere fået udleveret operaens libretto, altså teksten, så der er mulighed for at arbejde med forskellen mellem novellen og den tekst der synges.

Birgitte Götzes mand i operaen er Jesper Brun-Jensen, mens rollen som deres datter Cecil synges af Mette-Maria Øyen. Unge Esben synges af Daniel Kjær Holmberg fra Herning, mens naboen Mads Egelund får sangkraft af Thomas Storm.

Billetsalget til opførelserne af operaen er godt i gang, og det er faktisk med at være om sig, hvis man skal opleve forestillingen i Hjertet, for her er der ikke mange ledige pladser tilbage.


Ordet er ditMere Kultur