Tip os log ind
  • 1/: Det nye væksthus nåede lige akkurat at blive færdig til mandagens indvielse. Der var stadig sand på gulvet da Bording rykkede ind foto Flemming Hansen
  • 1/: Forsamlingshuset var godt og grundigt fyldt op og det var nødvendigt at hente nye forsyninger til den officielle åbnings-cermoni mandag eftermiddag foto flemming hansen
  • 1/: Minister Inger Støjbjerg holdt åbningstalen i sin egenskab af boligminister foto flemming hansen
  • 1/: Mange af Bordings borgere mødte op til den officielle indvielse af byens nye centrum foto flemming hansen

Boligminister begejstret i Bording

Inger Støjberg er klar til at bruge eksemplerne fra den lokale stationsby andre steder i Danmark
05. oktober 2016, 12.01

INDVIELSE Hun dukkede op - lettere forsinket i sin grå nypolerede ministerbil, spankulerede scenevant ind i forsamlingshuset....og måtte alligevel vente i kulissen indtil det lokale byrådsmedlem og engagerede byfornyelses-repræsentant Henrik Engedahl fik talt færdig

Inger Støjberg var mandag eftermiddag i Bording - ikke i sin egenskab af integration- og flygtningeminister - men i rollen som den knap så kendte boligminister.

Hun havde fået æren af officielt at indvie det nye centrum i byen, og var faktisk så begejstret, at hun allerede havde brugt eksemplerne fra Bording ved en konference.

- Der er her en masse gode eksempler på, hvordan man kan vende en bys udvikling ved at inddrage borgerne, og menneskerne i byen aktivt, så alle løfter i flok, fortalte hun Ikast Avis efter den officielle tale.

Her lagde hun ikke skjul på, at de mange bolde, der var givet op, var blevet grebet så de mange penge var blevet brugt på en gode måde.


Ud af hovedstaden

- Vi har postet mange penge i København, og løftet vores hovedstad. Men nu kan de stå på egne ben. Skal Danmark fortsat hænge sammen, så bliver vi nødt til at tage ud i landet og se på mange af de problemer der er i små byer som Bording, sagde ministeren.

Hun roste Bording for sammenholdet og evnen til at tale byen op, så det bliver attraktivt at flytte til byen.

- I har fået noget ud af pengene - I er nogle af de første - ja faktisk frontløbere i det arbejde, der nu skal i gang i mange andre stationsbyer rundt omkring i Danmark

- I har en skole og et aktivt foreningsliv, og det kan vi ikke lovgive om. Samtidig er I måske hjulpet godt på vej af den nye motorvej, men det, der er sket her fortjener al mulig ros, sagde boligministeren.

Bording har som mange andre små stationsbyer oplevet, en identitetskrise i takt med, at handelslivet er ebbet ud. Tanken er, at erfaringerne fra Bording nu skal bruges aktivt andre steder i Danmark.


Mere end flotte fliser

Borgmester Carsten Kissmeyer glædede sig over det massive fremmøde som kun understøttede hans oprindelige opfattelse af, at der skulle mere end flotte fliser og ny belægning til at løfte udfordringerne i Bording.

- I har jo støttet op om jeres by, alene ved at vise jer her. Tidligt i processen var vi enige om, at vi ville forsøge at få hjælp til at løfte opgaven. Real Dania, ministeriet og Ikast-Brande Kommune har alle bevilget en del penge, som vi fra nu kan se vokse frem - om ikke andet så vil de mange træer, da ændre på bybilledet, sagde Ikast-Brande borgmesteren.

Han kunne heller ikke dy sig for, at fortælle, at der byggegrunde til salg i byen.

- Vi har skabt en ny byidentitet og må erkende, at vi er blevet anderledes, end vi var. Bording er et sted med venskab, sjæl og energi, sagde han.


Hjerte og hjerne

Filantropidirektør Anne Skovbro fra Real Dania erkendte, at det havde taget lang tid at nå dertil, hvor Bording er.

- Nogle vil sige, at det er taget alt for lang tid. Men se, hvad I har nået. Undervejs måtte flere jo erkende, at der skulle mere end nye fliser og asfalt til. Det handler om at skabe ejerskab og få både hjerte og hjerne med i forandringerne, sagde filiantropidirektøren, og kaldte Bordings borgere for hverdagseksperter i en by, hvor man har stået sammen og skabt et attraktivt og trygt sted at bo.

Lokalpolitiker Henrik Engedahl er født og opvokset i byen og var glad for byens nye venner i København og var overbevist om, at byens baghave nu var blevet en forhave, der venter på at blive brugt og udnyttet. Gerne med vennerne fra København som gæster.


Energien er tilbage

- Vi har undervejs tænkt mange tanker i en proces, hvor det var vigtigt at få vores historie med videre til fremtidens Bording. Vi er vokset op med at ingenting kommer af sig selv, og til at rejse os, hvis der skal ske noget. Men jeg er imponeret over alle de sideprojekter, der er vokset frem parallelt med byfornyelsen. Vi er fået energien tilbage i byen, sagde Henrik Engedahl. Han glædede sig til, at Mødestedet og væksthuset bliver det nye naturlige sted, at gå forbi.

- Det er her Bording mødes, sagde han


Ordet er dit