Tip os
Den nye Bordinghave får masser af tage, der skal nå sammen - et nyt australsk operahus, kaldte borgmester Carsten Kissmeyer det ved det seneste byrådsmøde ?Illustration: Årsstiderne Arkitekter Herning

Bording får børnehave som et operahus

Økonomiudvalget bad byrådet godkendte ekstra bevilling til det kommende byggeri
11. oktober 2017, 15.09

BØRNEHAVE Der er brugt penge på at købe mere jord og anlægge ny vej. Senest har licitationen på det kommende børnehavebyggeri i Bording vist sig at det slet ikke kan holdes indenfor den budgetramme, der var afsat til. Derfor skulle byrådet på sit seneste møde beslutte om de ville finde besparelser på 4,1 million kroner eller om der skulle bevilges flere penge til projektet.

I Børne- og Undervisningsudvalget efterlyste politikerne en oversigt over, hvilke håndtag de eventuelle kunne dreje på for at finde besparelserne og bad om at få en sådan udarbejdet inden økonomiudvalget skulle komme med deres anbefaling.

Borgmester Carsten Kissmeyer, (V) erkendte, at det nok var nødvendigt at finde flere penge.

- Godt nok får Bording en børnehave, der ligner operahuset i Sydney. Der er i alt fald mange tage, der skal ramme hinanden. Fremadrettet kan man diskutere om vi kunne have valgt andre løsninger, erkendte borgmesteren der sammen med resten af økonomiudvalget anbefalede, at pengene blev hentet i den store kommunekasse.


Udfordrer driften

- Det kan jo ikke hjælpe noget, at vi anbefaler et billigere tag, som senere kan give udfordringer, sagde han.

Formanden for Børne- og Kulturudvalget, Simon Vanggaard, (DF) mente, at der i alle partier er strammere og slappere, og at det op udvalgsplan i Ikast-Brande Kommune.

- Der er tale om en procentvis stor budgetoverskridelse, og vi var i udvalget klar til at kigge nærmere på, hvad der er »nice-to-have« og hvad vi »need-to-have« Vi var nødt til at have nogle håndtag at dreje på og havde tillid til, at økonomiudvalget var ansvarlige nok til at tage beslutningen ud fra det sparekatalog vi bad om at få udfærdiget op til deres møde, pointerede Simon Vanggaard, der kaldte økonomiudvalgets beslutning ganske fornuftig.

- Men det en stor overskridelse. Det er godt for håndværkerne, men dyrt for Kommunen. Men det bliver godt, understregede han.


Løftet pegefinger

De konservatives Annette Mosegaard anerkender den økonomiske udfordring og beslutningen, der kan skabe rammerne for en god børnehave.

- Men vi er også nødt til at løfte pegefingeren og sige, at der ikke skal være flere overskridelser, sagde hun.

Fra Venstre var Brian Bøge bekymret for tillægsbevillingen.

- Vi har andre ting i støbeskeen, og vores beslutning danner præcedens for det kommende børnehavebyggeri i Engesvang og for det store skoleprojekt i stedet for Præstelundsskolen i Brande. Vi tager økonomiudvalgets anbefaling til efterretning.

Fra Socialdemokratiet var Frank Heidemann anderledes begejstret for økonomiudvalgets beslutning.


Stå på mål

- Vi har brug for økonomisk ansvarlighed og ved gennemgang af sparemulighederne var en million kroner det vi kunne stå på mål for. Vi skal have lavet noget, der virker og kan ikke leve med, at der ikke er plads til en vuggestue, eller at der er noget dårligt tagpap, som vi efterfølgende kan blive udfordret på driften. Vi er i økonomiudvalget økonomisk forsvarlige. Jeg har været med så længe, at jeg husker, da vi stod i den modsatte situation under finanskrisen, hvor håndværkerpriserne var væsentlige lavere og vi fik lavet projekter billigere end det, der var afsat i budgetterne, sagde Frank Heidemann.

Fælleslistens formand og næstformand i Økonomiudvalget Preben Kristensen var overrasket over, at han efter 28 år i politik blev »beskyldt« for at sidde i et slapperudvalg.

- Vi er blevet kaldt minibyråd og det modsatte af et slapperudvalg. Vi må erkende, at håndværkerpriserne er blevet dyrere og håber at byrådet er med for det er godt byggeri, vi står med her.


Skåret ud i pap - tagpap

Venstres nye medlem Carl Jensen kaldte også indstillingen fornuftig og ville ønske, at det var Børne- og Undervisningsudvalget, der havde gjort arbejdet færdigt i stedet for at sende beslutningen videre til Økonomi- og planudvalget, som så fik opgaven om at skære det hele ud i pap - tagpap, som der blev drillet med

For partifællen Helle Mathiasen handler det ikke om, hvorvidt Bording får en god børnehave eller ej.

- Vi kender til problematikken om, at udgiften til håndværkere er øget. Vi i Børne- og Undervisningsudvalget sørgede for, at der var noget for Økonomi- og Planudvalget at arbejde med. Den mulighed havde vi ikke.


Anretter køkken

En af de håndtag, der dog er blevet drejet på er indretningen af køkkenet, der er blevet nedgraderet fra et produktionskøkken til et anretterkøkken. Det giver en besparelse på 350.000 kr.

Det fik Venstres Henrik Christensen til at advare om, at den udgift kan komme senere, hvis forældrene til børnene i Bording Børnehave vælger at få en frokostordning.

Udover besparelsen på køkkenet skal der findes yderligere en million kroner, som findes ved genforhandling med håndværkerne og forskellige reduktioner i blandt andet inventar, afskærmning og flisebelægning.


Ordet er dit