Tip os log ind
  • 1/: Medlemmerne af Bording Lokalråds Natur- og Fritidsudvalg har præsenteret en ny folder over byens mange sti- systemer. Fra venstre Erland Hagelskjær, Lindvig Osmundsen, Bent Hulegaard, Eddie Sørensen. Til højre Evald Asp Sørensen, Poul Back og Svend Odgaard.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Mandags-gangere har lovet at dele den nye folder om Bordings stier ud til alle husstande i Bording,
    Foto: Laila Kempel

Bording har fod på stierne

Byen er for alvor kommet til kort med flere pjecer om de mange vandre- og gåstier rundt om byen
16. april 2019, 11.10

BORDING Et nyt kæmpe kort med titlen Bording-stierne er nytrykt og velduftende kommet hjem fra trykkeriet, og forleden kunne Bording Lokalråds Natur- og Fritidsudvalg stolt præsentere, at deres arbejde med at lave et fælles kort over de mange muligheder for at tage en gåtur rundt omkring Bording, er fuldendt.

Det nye kort vil meget passende blive puttet i byens postkasser, når de såkaldte »Mandags- gangere« lader deres tur gå rundt i byens gader og stræder.

Tankerne bag de mange stier opstod allerede da Bording Lokalråd så dagens lyst tilbage i 2010.

- Dengang begyndte arbejdet - sammen med kommune - om at få etableret et stisystem langs Bording å til Bording Kirkeby, fortalte formanden for Bording Lokalråd Evald Asp ved præsentationen i Væksthuset.

Sideløbende har kommunen arbejdet med at få genslynget flere af de lokale vandløb og etablerede stier i samme forbindelse.

- En af lokalrådets medlemmer havde en ide om at etablere en planetsti, som heldigvis ikke var mere højflyvende end, at den også kunne realiseres og blev kickstartet i forbindelse med, at det lokale varmeværk markerede sit jubilæum ved at skænke byen en stor skulptur: En sol, som blev starten på planetstien, fortalte Evald Asp.

Planetstien har sin egen folder. Det samme har vandløbsstierne. Siden er der kommet en anden sti: Find vej i Bording, som er etableret i samarbejde med lokale orienteringsklubber, skolen, spejdere og FDF'ere samt Hestlund Efterskole. Det samarbejde har skabt en rute med 30 O-løbsposter, der er til fri afbenyttelse og en del af et landsomfattende projekt.

Hjerteforneingen har også meldt sig på banen og har i Bording etableret en såkaldt Hjertesti, hvor der også er taget hensyn til kørestolsbrugere og små mennesker, der sidder i klap- og barnevogne.


Tre bliver til fire

Der har således været tre selvstændige stisystemer med hver sin folder, som lokalrådet nu har samlet i en overordnet folder, der er bakket op af både det lokale erhvervsliv og kommunens markedsføringspulje. Lokalrådet har også haft travlt og søgt diverse fonde, der har bidraget til, at folderen.

- Alle medlemmer i Natur- og Fritidsudvalget har bidraget med hver sit. Bent Hulegaard har ydet et kæmpestort arbejde, for han kan noget med kort. Poul Bach kan noget med et fotografiapparat. Eddie Sørensen har tegnet annoncer,og vi andre har bidragetmed kloge ideer og tanker, sagde Evald Asp Sørensen og fortsætter:

- For mange år siden var alle enige om, at Bording ikke har noget natur. Det er fantastiske er så at opdage, at det har vi, faktisk en hel masse. Og samtidig lever vi op til kommunens politik om at vi skal bevæge os for livet.

Bording-stierne er alle markerede med små stolte og flere med små piktogrammer. Planetstien har sin helt egne »stjerneskud«, der viser vej og der er langs åen 15 infostandere, ligesom der er mulighed for at sætte sig undervejs og nyde kaffen på bænke, der er opstillet til lejligheden.

Nogen steder er der tale om mindre såkaldte trampestier, men overalt er der lavet aftale med lodsejerne, at det er ok at bruge stien.

Ruterne varierer i længde, og tager man den store tur hele vejen rundt om byen - så kan man skrive cirka 12 kilometer på.

- Det kan godt være, at Evald, siger at Bording er kommet til kort. Men man kan også sige, at Bording har fod på det, pointerede et tidligere medlem af udvalget, pastor emeritus Lindvig Osmundsen, og henviste til, at den store 12 km rute på et kort godt kan ligne omridset af en støvle.


Ordet er ditMere Bording