Tip os log ind
Silas Høegh

Danmarksmester i lyrik

12. november 2018, 11.16

IKAST-BRANDE Normalt er det mesterskaber i håndbold, fodbold, golf, volleyball eller lignende vi kan bryste os af her i kommunen, men nu har vi også fået en vaskeægte danmarksmester i lyrik.

17-årige Silas Høegh, der bor i Gludsted, kan kalde sig danmarksmester i lyrik, da han er én af blot 20 unge, der slap gennem nåleøjet ved DM i lyrik. Mesterskabet er arrangeret af Dansk Forfatterforening og de 20 vindere er udvalgt blandt flere end 200 unge håbefulde lyrikere, der sendte digte ind til konkurrencen.


Energi gennem kreativitet

Silas Høegh, der til dagligt er IB-elev på Ikast-Brande Gymnasium, har været optaget af det skrevne ord lige så længe, han kan huske.

- Jeg har altid skrevet. Mest fordi jeg ikke har kunnet lade være. For mig har det været en måde at bearbejde mine tanker og følelser på og en helt selvfølgelig del af mit liv. Nogle dyrker sport, jeg skriver, siger Silas Høegh, der ikke blot dyrker lyrikken men også billedkunst og fotografi.

- Jeg vil helst ikke låse mig selv til én kunstart. Jeg synes, at både billedkunst, fotografi og litteratur er vildt spændende og jeg får energi af at beskæftige mig med det, forklarer Silas Høegh.


En lærer til forskel

Det var på opfordring af sin dansklærer, Henrik Nyvang, at Silas Høegh sendte sit digt, VEJR OG FYSIK, ind til konkurrencen.

- Jeg tror, at Henrik (Nyvang red.) så noget anderledes i mine danskafleveringer og derfor opfordrede mig til at deltage i konkurrencen. Jeg tænkte "DM i lyrik? Fedt. Det lyder spændende." Men før jeg sendte noget ind, bad jeg Henrik om at give mig feedback på min lyrik. Digte er enormt personlige, men Henrik hjalp mig med at se min egen lyrik fra et mere akademisk perspektiv - at mine digte også kunne være mere almengyldige og noget andre unge måske kunne spejle sig i, siger Silas Høegh.


Plads til talent

At Silas Høegh er blandt de 20 vindere er fuldt fortjent, hvis man spørger netop dansklærer Henrik Nyvang, der har været med på sidelinjen som sparringspartner.

- Det glæder mig som lærer, når man kan hjælpe sine elever med at udfolde deres talenter. Men jeg synes også, at det er skønt at se, når elever kan få fagene til at gå hånd i hånd med deres personlige interesser, hvilket også viser, at fagene er og skal være mere end blot eksamenstræning og studieforberedelse. Silas' digt er velskrevet og har virkelig noget at byde på både sprogligt og eksistentielt, så det er flot og fuldt fortjent, at han nu har vundet et skriveophold med professionelle forfattere. Men det er også et stærkt signal til andre med kreative og kulturelle interesser, at der også på det felt er gode muligheder for at forfølge sit talent og få anerkendelse for det, forklarer Henrik Nyvang.


En weekend i selskab med professionelle forfattere

Hele digtet er Silas Høegh ikke klar til at offentliggøre endnu, men vi har fået lov at gengive første strofe af vinderdigtet VEJR OG FYSIK:

Jeg løftes til ukendelighed

I sommervejrsuendelighed

Og drejer på skruer i mine fingre

Men indeni dykker jeg længere og længere ned i vand

Holder mig iagttagende; jeg løber langs land

Præmien i konkurrencen er et skrivekursus på Vallekilde Højskole her i november måned. Silas Høegh og de andre vindere vil blive undervist af professionelle forfattere, og de vil kunne hente yderligere inspiration til deres skrivning.


Ordet er ditMere Ungt nyt