Tip os log ind
Ligesom de fleste af sine medkandidaters mangler justitsminister Søren Pape Poulsens valgplakater på Storegade i Brande kun en halv snes centimeter i at leve op til afstandskravet, mens det andre steder rundt omkring i kommunen kniber mere med at leve op til reglerne. Det har foreløbig fået Ikast-Brande Kommunes entreprenørafdeling til at fjerne ca. 100 valgplakater.
Foto: Mikael Lund

De første 100 valgplakater er pillet ned

Plakater er pillet ned eller har »mistet pusten«
30. maj 2019, 18.47

Ikast-Brande Siden 4. maj klokken 12 har det været lovligt at hænge valgplakater til Europa-Parlamentsvalget op, og præcis en uge senere var det så folketingskandidaternes tur til at indtage lygtepæle m.v.

Det er imidlertid ikke alle plakater, der er blevet hængende. Nogle er blevet ofre for vind og vejr, andre har fået uautoriseret - og givetvis uønsket - hjælp til at komme ned, mens rundt regnet 100 valgplakater er blevet fjernet af kommunens entreprenørafdeling. Det oplyser Ikast-Brande Kommunes nyudnævnte chef for erhverv, bosætning og fritid, Lone Jager Neldeberg, som er en del af valgsekretariatet.

Desuden har man fra kommunens side taget kontakt til de respektive partiforeninger for at indskærpe reglerne, oplyser hun videre, men det er dog langtfra alle, der har helt styr på dem. For eksempel er de nuværende lygtepæle i Storegade i Brande præcis 5 centimeter for lave til, at man lovligt kan hænge en valgplakat med standardmål op i dem, men andre steder kniber det langt mere med at overholde kravet om, at der skal være 230 centimeter mellem plakaternes underkant og underlaget.

Mange plakater har således "mistet pusten" og er gledet ned ad de lygtepæle, de er blevet placeret i, endda selvom de fleste lygtepæle er koniske, altså tykkere for neden end for oven.

Lone Jager Neldeberg oplyser, at der primært er to årsager til, at valgplakater er blevet fjernet: Dels manglende overholdelse af højdekravet, dels er nogle blevet vurderet som værende trafikfarlige. De sidstnævnte har typisk været placeret i rundkørsler.

Hun oplyser desuden, at byrådet har vedtaget at give en generel dispensation, så kandidaterne ved søndagens valg til Europa-Parlamentet kan vente til efter folketingsvalget 5. juni med at fjerne deres valgplakater. Dermed slipper de frivillige for at kravle rundt i lygtepælene to gange.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune