Tip os log ind
Dina Raabjerg.

Debat: Når Vestdanmark er lig eksport hvorfor fylder vi så så lidt i EU-valget?

23. maj 2019, 08.27

DEBAT Over 800.000 danske job er afhængig af eksport. Over 500.000 er direkte relateret til det indre marked i EU. Det er i Vestdanmark at eksporten betyder mest. For selvom eksportører - og deres underleverandører - er spredt ud over hele landet, så er der store forskelle mellem landsdelene.

Særlig i Vestdanmark har vi en stor andel af job, der er afhængige af eksport. Derfor betyder eksport og gode handelsbetingelser enormt meget for den økonomiske og sociale balance hos os. I Ikast-Brande er det f.eks. hvert andet job i den private sektor, der er eksportrelateret, mens det i København er mindre end hver tredje. Ikast-Brande bidrager altså meget til den danske eksport på landsplan. Det er særlig vindmøller, tøj og fødevarer, vi sender ud af landet.

Når det er sådan, er det ærgerligt at 9 ud af 10 spidskandidater til EU til dette valg bor i Hovedstadsregionen og altså langt væk fra det eksport-Danmark, der er så afhængige af EU. Det kan samtidig undre mig, EU valget fylder så lidt i medierne her i Vestdanmark. Og ikke mindst at det indre marked fylder så lidt i EU valgkampen.

For særlig i Vestdanmark har vi brug for danske politikere i EU, der både kan og vil arbejde for at et endnu stærkere indre marked ; et marked, hvor vi fortsat fjerner hindringer for både forbrugere og virksomheder. Herunder at vi fortsat sikrer muligheden for at få kvalificeret arbejdskraft fra både EU og andre relevante lande.

Personlig mener jeg, at vi de næste 5 år bør udpege den næste gruppe af hindringer for handel med både varer og serviceydelser, som vi skal have fjernet. Og vi skal også sikre regler, der gør det muligt, at vi i Danmark kan tage imod kvalificeret arbejdskraft, som bidrager positivt til dansk økonomi. Hvis vi fortsat skal sikre vores vækst og velfærd, skal vi også have lavet nye aftaler med lande udenfor EU.

Rigtig godt valg til alle. Husk nu at komme ned til stemmeboksen den 26. maj.


Ordet er ditMere Debat