Tip os log ind
Fra Promidt dimissionsfest i 2017.
Foto: Steen Hebsgaard

Debat om den nye grunduddannelse - byrådet vender sig mod Herning

Den nye forberedende uddannelse kræver samarbejde med andre - Promidt havde dog ønsket Silkeborg
13. marts 2018, 17.12

BYRÅD Ikast-Brande Byråd valgte ikke at lytte til ønskerne fra kommunens produktionsskole, Promidt, når det handler om samarbejdsrelationerne i den kommende nye forberedende grunduddannelse - FGU.

Ministeriet ønsker at sammenlægge det store udbud af forskellige uddannelser til unge under 25 år, som har brug for faglig og/eller personlig opkvalificering, til én ny samlet uddannelse.

Men på grund af Ikast-Brande Kommunes størrelse kræver det samarbejde med en eller flere kommuners produktionsskoler. Og her valgt byrådet på sit møde mandag at have Herning Kommune som første prioritet - frem for Silkeborg, selv om Promidt i Ikast havde ønsket netop den kommune som samarbejdskommune.

I sidste ende er det Undervisningsministeriet der via indstillingerne fra kommune fastsætter de endelige placeringer og samarbejds-relationer.


Åben for andre ideer

Borgmester Ib Lauritsen (V) sagde dog i sin indledning, at nok havde man Herning som første prioritet - men man var åben for andre ideer.

Så en lille dør tilsyneladende holdt åben til Silkeborg.

Det fremgik af debatten, at man vælger Herning, fordi de unge »vender« sig den vej, når det handler om at komme i gang med en ungdomsuddannelse.

Birthe Sørensen (S) hilste FGU velkommen - fordi den bedre kan fange de unge, der ikke er klar.

- På den måde bliver der taget hånd om alle unge i samfundet, sagde hun,

Annette Mosegaard (K) understregede, hvor vigtigt det er, at man bevarer Promidt som en stærk produktionsskole i kommunen.

Palle Høj (V) mente også, at man med en god skole i Promidt står stærkt i forhandlingerne om den nye FGU - men at man vælger Herning som samarbejdspartner, fordi de unge primært søger dertil.

For Frank H. Sørensen (S) handlede det om at skabe en så stærk lokal Promidt som muligt, og han så intet til hinder for at bringe Silkeborg-løsningen i spil.

- Det vigtigste er at fortsætte og udvikle de gode resultater på Promidt, sagde han.

Lotte Stoltenborg (Fællesl.) sagde, at unge, der ikke er uddannelses- eller erhvervsparate, er en udfordring. Hun så det som et vigtigt element, at de unge spejler sig i hinanden, og når så mange søgte mod Herning, er det vigtigt at vælge den løsning.


Ordet er ditMere Uddannelse