Tip os log ind
  • 1/: Rafael Cyras smed straks eftermarkedets åbning nogle kebanspyd på grillen. Han ser frem til de kommende dage i Ikast.
    Foto: Tom Laursen
  • 1/: Delikatesser fra det meste er Europa kan købes på Torvet i denne uge. Langt de fleste boder tilbyder også smagsprøver.
    Foto: Tom Laursen

Delikatesser og markedsstemning fra syden

Frem til på lørdag vil Torvet være prydet af boder og telte med sydlandske madspecialiteter
04. september 2019, 14.38

Ikast Det dufter af belgiske vafler, det dufter af gourmetsalami, og det dufter af specielle oste. En farvepalet af flag fra en lang række sydeuropæiske lande suppleres af smukt dekorerede kager, glas med både basilikum-pesto, oliven og soltørrede tomater.

European Street Market er rykket ind på Torvet i Ikast og kan opleves frem til på lørdag.

Ikast Avis kigger forbi Torvet tirsdag eftermiddag kort tid efter, markedet er åbnet. Det er midt i arbejdstiden, og det kan naturligvis ses på antallet af besøgende. De første børnehaver er imidlertid ankommet, og særligt de søde dufte og synet af et par velkendte Nutella-logoer vækker opmærksomhed, mens også et par mødre ses komme skubbende med deres barnevogne for at se nærmere på markedet.


Tanker til syden

Den lille oase på Torvet formår at skabe en ramme, der minder om en sydeuropæisk markedsplads. Delikatesser er i højsædet, og det er Ludmyla Shaliaka samt hendes mor kommet for at opleve.

- Vi skulle alligevel ud for at gå en tur, og så er det da en god ide at støtte op om det, der sker i byen. Markedsstemningen er fin, og det er lidt som om, man er på ferie, fortæller hun til Ikast Avis, mens et væld af sæber bliver nærstuderet.

Både rosmarin og vanilje bliver udvalgt, hvorefter turen går videre rundt på markedet.

For hver meter præges luften af en ny aroma, men duften fra polske Rafael Cyras Gyros-kebab-bod vinder frem. Han er for ganske kort tid siden blevet færdig med at komme på plads, og de første spyd hænger rullende over grillen.

- Det er første gang, jeg er her i Ikast, og jeg tror, at vejret har meget at sige. Hvis det bliver sol, kommer der mange folk, mens regnen holder folk inde. Vi krydser fingre, siger han og kigger op mod himlen, som nu er blevet blå efter en formiddag med flere regnskyl.

- Det stod ned, da vi begyndte at sætte op, og det har regnet meget, siden vi kom, men vi er optimistiske, lyder det fra Rafael Cyras.


Kontrastfuld charme

Varmen fra grillen, duften fra ostene og krydderierne giver da også en fornemmelse og en følelse af, at man træder ind gennem byporten til Bologna. Vind og vejr giver i samspil med de mange delikatesser en kontrastfuld charme. Det mener Hans Østergaard i hvert fald. Han er trukket ud fra Strøgcentret for at se nærmere på, hvad der foregår på den anden side af gaden.

- Det er bestemt fint. Det er sjovt, at der lige er dumpet sådan et sydlandsk marked ned her i Ikast, fortæller Hans Østergaard.

Markedet kan opleves resten af ugen frem til på lørdag.


Ordet er ditMere Ikast