Tip os log ind
  • 1/: FCM ligger også på førstepladsen i forhold til de øvrige Superligatopklubber, når det handler om at udnytte moderne teknologi, siger Mads Bendiksen, dataansvarlig for FCMs fysiologiske træning
    Foto: Jens Anton Nordestgaard
  • 1/:

Den teknologiske side af guldmedaljen: FODBOLD, FØLELSER & FAKTA

02. juni 2018, 08.17

GULD Indrømmet. Selv den mest avancerede computer kan ikke spille en superligakamp. Eller sparke bolden i mål. Fodbold handler først og fremmest om mennesker, sved, nerve, teknik, vilje, fight, held.

Men moderne computerteknologi kan være den ekstra faktabårede inspiration, som giver områder som fysisk træning, taktik og indkøb af nye spillere en helt ny dimension.

Den strategi implementerede superligaklubben FCM som den første klub i Danmark for knap fire år siden. To gange siden er klubben blevet dansk mester. Umiddelbart ligger det lige til højre benet, helt uden computerberegninger, at linke de to faktorer.

Men så let er regnestykket ifølge Mads Bendiksen trods alt ikke. Han har de seneste fire år været ansat som dataanalytiker i forhold til den fysiske træning i mesterklubben.

- Ha, ja, for mit arbejdsområde ville det jo være fedt at konkludere. Men fodbold handler om mennesker. Teknologiske analyser kan bidrage med værdifuld information baseret på fakta men er kun en blandt mange faktorer, der skulle gå op i en højere enhed, for at vi kunne slutte sæsonen af som danske mestre, siger Mads Bendiksen.


Teknologiske skridt

Med hovedaktionær Matthew Benhams ankomst, blev FCM introduceret til britens SmartOdds statistik- og analysemodeller, som lige siden har spillet en vigtig rolle, når FCM køber nye spillere. Blandt andet brugt til indkøb af spillere som Tim Sparv og Alexander Sørloth. Salget af Sørloth i vinterpausen vurderes at have indbragt FCM 180 mio. kr.

Da klubben besluttede at investere i den fysiologiske teknologi, der via sensorer placeret på spillerne kan måle på en lang række fysiologiske parametre under kamp og træning, var Mads Bendiksen oplagt at tilknytte som ansvarlig for netop det projekt. Han har en kandidat og en ph.d. i fysiologi fra Københavns Universitet, og var en af de få i verden, som allerede havde arbejdet med præcis det system. I en årrække havde Mads Bendiksen arbejdet med fysisk træning i topklubber indenfor for både fodbold og håndbold, og som underviser på ISI Idrætsefterskole og ISI Idrætshøjskole boede han allerede i Ikast. Det er også her, i FCMs kontorer i IBF Arena, at teknologien i dagligdagen bliver brugt.

- De konkrete data, systemet lagrer fra hver enkelt spiller, giver os fakta på noget af det, der før var følelser og fornemmelser, siger Mads Bendiksen - og skynder sig at tilføje:

- Data kan på ingen måde stå alene. Fodbold handler i sidste ende om mennesker, men data hjælper til at tage beslutninger på et mere oplyst grundlag.


Pause eller fuld spilletid

For eksempel kan data fra kampe og træning være med til at indikere, om en spiller har brug for at komme i bedre form, mere konditionstræning, mindre styrketræning, en pause eller måske bare at starte på bænken i en kamp - eller om han fysisk kan klare fuld tid hver gang. Mads Bendiksen behandler og analyserer de indsamlede data, som bliver givet videre til FCMs stab af fysiske trænere, Christian Clarup og Jeppe Qvist.

- De fysiske trænere udnytter systemets fakta sammen deres indsigt, erfaring og deres ersonlige indblik i hver enkelt spiller og bruger hele pakken til at planlægge individuelle træningsprogrammer, der giver maksimal form til alle spillere, siger Mads Bendiksen.

Indførelsen af den fysiologiske teknologi har blandt andet været med til at udvikle måden, FCMs ungdomshold - især U19-ligaholdet - træner på:

- Førhen troede vi, at de unge spillere ikke var klar til den fysiske løbebelastning på niveau med superligaspillerne. Det var noget, vi gættede på. Nu fik vi konkrete datamålinger der viste, at de fleste U19-spillere var klar til den form for belastning tidligere end formodet, siger Mads Bendiksen.

Desuden indgår dataanalyserne også i de løbende evalueringer af truppen og hver enkelt spiller. Evalueringerne bliver også del af de strategiske planlægninger igennem sæsonen.

- Især i perioder med midtugekampe er det vigtigt at kunne overvåge den fysiske performance for at vurdere, om en spiller har brug for en pause. Når man bliver slidt, begynder man at bevæge sig anderledes, og det kan man måle sig frem til, forklarer Mads Bendiksen.


Fysisk og mentalt klar til slutspil

Mange andre faktorer - såsom skader og taktik - spiller naturligvis også ind på valget af startopstilling til hver kamp. Men konkret fakta er samtidig, at FCM igennem hele sæsonen har brugt 32 spillere. Mens rivalerne til guldmedaljerne, Brøndby IF, kun gjorde brug af godt det halve antal.

- Vores trup var fysisk - og dermed også mentalt - klar til de afgørende slutspilskampe. Det tror jeg, de fleste med det blotte øje også kunne konstatere, smiler en glad Mads Bendiksen.

I Brøndby har de - på linje med FC Nordsjælland - også indenfor de seneste sæsoner investeret i teknologi, der bidrager med fysiologiske data. Men udover at være længst fremme i forhold til at udnytte teknologien er FCMs system også det mest præcise. Lige nu antyder bank på vandrørene, at også FCK er klar til at investere i den type teknologi.

- Vi har et forspring, fordi vi har haft tid til at lære at udnytte de fakta, systemerne serverer for os, siger Mads Bendiksen, der glæder sig over, at både rutinerede og nye spillere i FCM har taget positivt imod systemet - og tilsyneladende vænnet sig til at have sensorer klistret på kroppen:

- En enkelt gang eller to har en spiller smidt en censor - fordi den generede, eller fordi han ikke ville måles. På MCH Arena følger jeg live med i data, og nogle gange er det muligt at få kontakt til holdlederne på udskiftningsbænken, så de måske kan hjælpe med at få censoren på igen, smiler

Mads Bendiksen.


Samarbejde med Aarhus Universitet

Det avancerede system i FCM har samtidig betydet et formaliseret samarbejde med Aarhus Universitet.

- Alle vores data er tilgængelig for Sektion for Idrætsfysiologer, og flere studerende har lavet både ph.d.-afhandlinger og specialer på baggrund af vores data. Det er vigtigt i forhold til at sikre en konstant videreudvikling af systemet og maksimere udbyttet. I øjeblikket har vi også en kandidatstuderende i praktik her på kontoret i Ikast. Den ordning skulle gerne blive permanent, så vi kontinuerligt har praktikanter fra universitetet.

Med guldmedalje om halsen er alle FCM-spillere nu sendt på ferie. Her behøver ingen hverken sensor eller teknologi for at konstatere, at det både er tiltrængt og i højeste grad velfortjent.


Ordet er ditMere Sport