Tip os log ind
Willy Risbjerg.

Digitale medier forstyrrer mere, end godt er

14. november 2018, 10.00

Digitale MEDIER Mange af os render rundt med en smartphone i lommen. Det er blevet allemandseje. Men med den har vi også givet store virksomheder og selskaber adgang til at forstyrre os i tide og utide.

Pling! Der kom der en kommentar til mit Facebook-opslag. Pling! Nu ligger der en video på Youtube, som jeg bør se. Pling! Breaking news! Hvidvask-skandalen i Danske Bank koster en direktør jobbet. Det kan være væsentligt. Men det kan også sagtens vente.

Den tyske hjerneforsker Manfred Spitzer har skrevet en bog, der hedder Digital Demens. Titlen siger næsten det hele. De konstante afbrydelser og den lette adgang til underholdning sætter sig aftryk i vores evne til at huske og lære og i vores evne til at være til stede og sociale. Det er ikke bare en »synsning« fra Spitzer, men noget, som han har forskningsmæssigt belæg for at konkludere.

Jeg håber meget, at vi kan blive bedre til at styre de digitale medier - i stedet for, at de styrer os. At særligt vores børn lærer bevidst mediebrug. For det er dem, der kommer til at lide allermest af »digital demens«.


Ordet er dit