Tip os log ind
EDC Ikast her repræsenteret ved Nicolai Søgaard Møller, Helle Møller, Søren Merrild Kirkegaard og Simon Søgaard Møller.
Foto: Jacob Hove

EDC Ikast: Købere går op i miljørigtige løsninger

Miljørigtige løsninger fylder meget hos danske boligejere
13. september 2019, 13.47

Ikast-Brande Når man spørger boligsøgende danskere hvilke tekniske foranstaltninger, der betyder mest for dem ved valg af ny bolig, svarer flest, at et energirigtigt varme- og ventilationsanlæg, er det vigtigste. På andenpladsen kommer hurtig internetforbindelse. For få år siden var det omvendt den hurtige netforbindelse, der vejede tungest. Seks ud af ti boligkøbere prioriterer den energirigtige bolig. Det viser en helt ny spørgeanalyse blandt 2.000 aktuelt boligsøgende i EDC's køberkartotek.

Spørger man de boligsøgende til, hvorfor en energirigtig bolig er vigtig, svarer flest, at det er på grund af de lavere udgifter til opvarmning, el og vand. Men overraskende mange, nemlig 37 pct., angiver, at de søger en energirigtig bolig mest af hensyn til klimaet og miljøet, mens den økonomiske pointe er mindre vigtig.

- Jeg mærker tydeligt en holdningsændring blandt boligkøberne, fortæller Helle Møller fra EDC Ikast i en pressemeddelese.

- Vi får mange spørgsmål til ejendommens energimærke og stand på energiområdet, ligesom der ofte spørges til, hvordan man eventuelt kan forbedre en ønsket ejendom. Det nye er, at flere ønsker at forbedre energiforbruget af hensyn til klimaet og miljøet, hvor det tidligere i højere grad mest var et spørgsmål om at sænke omkostningerne ved at bo i ejendommen.


Betaler gerne lidt ekstra

Det er især mændene, der går efter en energirigtig bolig, idet dette prioriteres højest af 64 procent af de mandlige købere mod 57 procent af kvinderne.

Når det kommer til årsagen til at man søger energirigtige boliger, angiver lige stor andel af mænd og kvinder, at prioriteringen først og fremmest skyldes miljøhensynet.

- Det er måske nok generelt mest mændene, der interesserer sig for ejendommens tekniske kvaliteter, men jeg er helt sikker på, at vi alle oplever at miljø- og klimabevidsthed er blevet et mere eller mindre dagligt samtale-emne i familierne og blandt venner og kolleger, siger Helle Møller.

- Det gælder selvfølgelig også, når snakken falder på, hvordan vi bor, og hvad vi hver især kan bidrage med til at reducere CO2-udledningen. Jeg fornemmer også en større villighed til at betale lidt ekstra for den energirigtige bolig.

Boliger med fine energimærker koster i reglen lidt mere, men når de efterfølgende års besparelser på energiforbruget indregnes, ender man som oftest med en særdels fornuftig totalløsning, også økonomisk set.

Undersøgelsen er gennemført blandt 2.000 aktuelt boligsøgende personer i juli 2019.


Ordet er ditMere Ikast