Tip os log ind
Foto: Ritzau Scanpix

Eksportnedtur vil koste job i Ikast-Brande

Et fald i eksporten, vil betyde tab af danske arbejdspladser, advarer Dansk Erhverv
31. oktober 2019, 14.55

Økonomi Ikast-Brande Kommune spås til at blive en af de kommuner, som vil blive forholdsmæssigt hårdt ramt, hvis tendensen til faldende salg til udlandet holder stik.

Det tyske marked er i teknisk recession, Sverige oplever også en opbremsning og et kaotisk brexit samt handelskrig mellem Kina og USA tyder på, at dansk økonomi må forberede sig på nedgang i de markeder, vi eksporterer til. Det vil ramme en lang række danske kommuner, hvor beskæftigelsen er meget afhængig af eksporten, viser nye tal fra Dansk Erhverv.

- Vi har været meget dygtige til at udnytte mulighederne i EU's indre marked og stærke frihandelsaftaler og har redet på en eksportbølge. Men en truende opbremsning i eksporten, vil få konsekvenser, og der er det klart at de områder, hvor de største eksportvirksomheder ligger, vil blive ramt særligt hårdt. Det gælder særligt i Sønderborg og Ikast-Brande kommune og i landets største byer, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Virksomhederne i Ikast-Brande Kommune henter 59 procent af deres omsætning via eksport, hvilket er langt over gennemsnittet. I 2018 var der samlet set i Danmark eksport af varer og tjenester på knap 1200 milliarder kroner, hvilket betyder, at cirka 525.000 danske job er direkte knyttet til eksporten.


Ordet er ditMere Erhverv