Tip os log ind
Bo Jensen - i gang med at læse dagens aviser.
Foto: Morten Marboe

»En god lokalavis kan ikke erstattes af sociale medier ...«

Ikast-Bo Jensen - avismand og ildsjæl - runder de 60 år
18. juli 2018, 17.31

IKAST Det sker, at man ind i mellem møder et menneske, man kan blive småirriteret og vred på og på samme tid holder af, har respekt for og har lyst til at gi' en krammer.

Et så sammensat menneske sidder overfor mig lige nu - min chef, direktør Bo Jensen.

Tilbagelænet i sin designer-polstrede stol på kontoret, slubrende halvkold kaffe i sig - med mælk - mens han prøver at holde smartphone-niveauet på det lavest tænkelige. Fordi nu SKAL chefredaktøren have det 60 års interview i kassen. Et miks af en krammebamse, en ilter avismand, visionær virksomhedsleder, ukuelig optimist, lokalpatriotisk helt inde i den inderste DNA-streng forbereder sig her i sommertiden på at blive 60 år.

Helt nøjagtig fredag 20. juli.

Han kan skifte fra små sammenknebne øjne og meget kontante oratoriske udfald - altid indledt med det lammende »jeg siger bare ...« - til at være følsom, og deltagende. Han går ikke af vejen for at affyre en vits af de skarptslebne - selv på de bonede gange og overfor dem i jakkesæt. Og han er kendt som et omvandrende opslagsværk om lokalsamfundet og borgerne i byen. De fleste af historierne er sande - de andre er bare sjove.

Bo Jensen lader sig ikke rubricere sådan uden videre.

Og hvorfor også det? Småkedelig og småborgerlig kan man i hvert fald ikke kalde en af byens erhvervsmænd og ildsjæle, som har haft og har stor betydning for byens udvikling.

Der er fest og farver omkring Jensen. Det kan godt være, han ikke går hjem som den sidste. Men man kan være 99 procent sikker på meget ofte at modtage en sms eller en mail kl. 5 om morgen, hvor der lige er dukket en ide op ...


Vil gøre som sin far

Nu havde Bo Jensen for 10 år siden travlt med at proklamere, at han snart ville trappe ned i arbejdstid.

Men det er, som Storm P har sagt, svært at spå om fremtiden.

En finanskrise som ingen kunne forudse - kombineret med personlige forhold - har gjort, at Bo Jensen har revideret sine planer - og nu stadig er going strong på den arbejdsmæssige front i spidsen for mediehuset.

- Det man ikke dør af, bliver man stærkere af. Og når man kommer på den anden side, kan man stå fornuftigt og stærkere. Det føler jeg, at jeg gør, siger Bo Jensen med et smil og ser tilbage på 10 travle og spændende år.

I sit 60. år går han stadig med planer om en langsom nedtrapning fra et hektisk liv i medie-overhalingsbanen.

- Jeg vil gøre som min far (bogtrykker Preben Jensen, red.) - ikke nødvendigvis møde hver dag og ikke nødvendigvis arbejde fra 7 til 17.

Den mulighed er strikket sammen i IB Gruppen, som er moderselskabet for kommunikationshuset på Strøget 40 i Ikast.

- Jeg har en ung kæreste, som først pensioneres som 68-årig i 2032 - så jeg er bevidst om, at jeg skal have gode og sunde interesser og noget at fylde min tid ud med, siger fødselaren med en beskedenhed, der ikke står mål med den vifte af både arbejds- og fritidsmæssige interesser og aktiviteter, han er blandet ind i.

Siden sidst for 10 år siden er IB Gruppens reklamebureau fusioneret med et Herning-bureau til selskabet Happy & Co, som Bo er arbejdende bestyrelsesformand for.

Han sidder i bestyrelsen for OTM Avistryk Herning-Ikast, er direktør i IB Gruppen og IB ejendomme og direktør i I. B Medier.

I 1994 igangsatte den indtil da familieejede virksomhed et generationsskifte, hvor man tog ledende medarbejdere med i ejerkredsen.

Generationskiftet er fortsat gennem årene.


Godt at være i en mediekoncern

- I 2006 lavede vi delejerskab med Herning Folkeblad, som for 10 år siden ejede 49 procent og nu ejer 90 procent af I.B Medier. Det er en del af en langsigtet strategi, som jeg tror på er fremtiden. Jeg har det rigtig fint med at stå som direktør for I.B Mediers seks ugeaviser og være en del af ledelsen i Mediehusene Midtjylland. Det har givet mig nye udfordringer og en spændende indsigt i dagbladsdrift.

- Vi er selvfølgelig udfordret, vi går ikke med skyklapper på. Men jeg synes, at vores koncern i almindelighed og vore ugeaviser i særdeleshed klarer sig flot. Vi kører stort set med uændret omsætningsniveau - og det er i kraft af innovation, nye tiltag, og ikke mindst den digitale udvikling med netaviser og interaktive skilte ved indfaldsvejene.

- Jeg tror til stadighed, der vil være behov for en god lokal nyhedsdækning. Den kan ikke løses med Facebook, Instagram og alle de andre sociale medier. Vi er udfordret, men vi kæmper videre. Og der skal tænkes innovativt og udvikles.

Vildt fantastisk med oprykninger

At Bo Jensen med midtjysk underdrivelse er ret glad for sport - er vist ingen hemmelighed.

Og hans øjne tindrer, når han griber fat om det punkt på interviewets dagsorden:

- Fra at være Ikast Bording Elitehåndbold blev vi FC Midtjylland. Med virkning fra sommeren er det nye navn Herning-Ikast Håndbold, hvor jeg har glæden at være næstformand.

- Det glæder mig i den grad, at pigerne tre gange inden for 10 år har vundet DM. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig. Mit hjerte har også banket for fodbold, siden jeg med min far i hånden gik under tælleapparaterne på Ikast Stadion. Og det er vildt, at vi har vundet DM i 15 og 18.

- Jeg er IFS'er og senere FCM'er helt ind i knoglemarven, og jeg ved godt, at nogen siger, at der står mere og mere »Herning« på elitesporten - selv om Ikast er en uundværlig del af fundamentet. Jeg noterer mig, at det meste alligevel foregår her i Ikast. Jeg kan leve med, at man ofte hører, »at guldet er gået til Herning«. Vi har en Herning-Ikast-baseret klub i den midtvestjyske region, og Ikast er en central del af FCM. Havde vi ikke slået os sammen med Herning - kunne vi næppe bryste os med mere end at spille i 2. division nu.

- FCM er jo også et lokomotiv omkring hele den talentudvikling, der finder sted i Ikast, centreret omkring ISI og Sportstar College, føjer han til.

Bo Jensen har været aktiv omkring de fleste nye tiltag på sportsområdet og sidder i dag med i den styregruppe, der arbejder på udvikling og synliggørelse af Sports Campus Ikast-Brande.


Fundraiser og forskning på sygehuset

Bos evner til at netværke og fundraise er brugt i andre sammenhænge end sporten.

Han var således med til at rejse 100 millioner kroner til forskningscentret Nido ved det nye storsygehus i Gødstrup.

- Det er livsvigtigt for vores område, at der på den måde også kan foregå forskning omkring det nye sygehus. Måske kan det trække læger og forskere hertil, og det er mit fromme håb, at det med tiden kan bane vejen for en ny medicinuddannelse i denne del af landet.


Vigtigt med et stort gymnasium

For ni år siden tog Bo Jensen fat om en ny udfordring, da han blev - og fortsat er - formand for Ikast-Brande Gymnasiums bestyrelse.

- Det brænder jeg for. Jeg har set skolen vokse fra 500 til 800 elever - ikke mindst takket være den nye IB-uddannelse. Lige nu oplever vi et lille dyk i elevtallet. Der starter syv procent færre elever efter sommerferien. Det er vi meget obs på. Hvis vi fortsat skal være et gymnasium med landets tredjebedste løfteevne, skal der en vis volumen til. Derfor er det vigtigt at fastholde en stor skole.

- Både gymnasiet og handelsgymnasiet er vigtige faktorer for vores by.


Sammenhold på bænken

60 års fødselaren er også - ikke overaskende - med i erhvervsgruppen under Vores Ikast og sidder i en taskforce gruppe, der skal forsøge at fremme udviklingen i Ikast i almindelighed og i Strøgcentret i særdeleshed.

- Vores Ikast er et unikt projekt og viser, at man kan gøre en forskel, hvis man træder lidt uden for det traditionelle A4-format.

- Det er nødvendigt med sammenhold på bænken, hvis vi skal udvikle og ikke afvikle vores by. Alle byer har problemer med tomme butikker, også de store byer. - Detailhandelen står derfor overfor en kolossal udfordring. Internettet er kommet for at blive, og vi er nødt til at tilpasse os nye tider. Jeg håber også, at forbrugerne og borgerne begrænser deres nethandel, så vi også fremadrettet kan opleve liv og dynamik i bymidterne.


Vigtigt med byudvikling

Noget andet, Bo Jensen lægger vægt på, er den aktuelle udvikling af byggerier i midtbyen.

- Det er vildt vigtigt, at vi skaber byfortætning, bosætning og udvikling i vores by. Også selv om det betyder, at der må ændres planer og bygges i højden. Der er jo stor efterspørgsel efter den slags, og det skaber liv i bymidten.

Selv lever Bo Jensen fint med et af projekterne, Strikkeriet, der ligger lige overfor hans bolig på Smallegade.

Det er IB Ejendomme, der står bag projektet.

- Det har taget mere end fem år at få projektet op at stå. Men det er lykkedes, selv om Birgit og jeg ikke kommer til at bo der i første omgang. Vi er flyttet ind i mit gamle hus lige overfor og glæder os over at se, hvordan nedslidte bygninger erstattes af et flot byggeri med attraktive boliger.

IB Gruppen sidder selv på en af de centrale ejendomme på Strøget, der i dag huser otte lejemål. De fire af dem er IB Gruppens egne selskaber, mens fire selvstændige virksomheder har lejet sig ind i de velegnede kontorlokaler.

Og der er plads til flere.

- Her er der gode muligheder for både iværksættere og andre med behov for en central beliggenhed og gode servicefaciliteter, siger Bo Jensen.


Bo Jensen som præsident

En kommende opgave for den travle mediemand bliver måske hvervet som præsident i Ikast Rotaryklub om to år. Et hverv som han er blevet opfordret til at påtage sig. hvis det skulle blive sådan har han udtænkt en plan.

- Jeg har i en del år rumsteret med ideen om at søsætte et projekt med aktivering af 2. og 3. generations indvandrerpiger. Min fornemmelse er, at de er alt for usynlige i sports-, klub- og foreningslivet. Skal vi lykkes med en god integration, starter det med, at man er en del af foreningslivet. Kunne vi fra Ikast Rotary klub være en positiv katalysator for en sådan proces, kunne det være særdeles positivt.

Fritiden - når der er noget - går med at bestræbelserne på at forbedre handicappet i golf. Men Bo erkender, at hans force ikke ligger lige der - selv om han hygger sig med det.

Han prioriterer sammen med familien sommerhusturene til Skagen, Fanø og Spanien højt.

Selv om det ikke passer ind i billedet af en kontant og ambitiøs erhvervsmand er der ét punkt, hvor Bo Jensen bliver blød om hjertet: Hans tre piger.

Både kæresten Birgit, som giver ham en oase i en travl hverdag - og hans to døtre.

Frederikke er netop færdig som kandidat i interkulturel markedskommunikation og arbejder på et reklamebureau i Hong Kong. Nybagt student, Rebekka, flytter hjem til farmand i et halvt års tid for at arbejde hos Claire på Strøget - inden hun skal videre med sit liv.

Det giver den store speedsnakkende erhvervsmand lidt dug i øjenkrogene, når han modtager SMS'er fra og fortæller om døtrenes liv.

Det vil han til enhver tid ganske vist påstå ikke passer.

Men det gør det.

Jeg har selv set det ...


Ordet er ditMere Navne