Tip os log ind
Kristina Overgaard drikker selvfølgelig »afternoon tea« men har lært at drikke kaffe, siden hun bosatte sig i Danmark. ?
Foto: Laila Kempel

Engelskfødt bordingenser krummer tæer over brexit

Kristina Overgaard er flov over, hvad hun ser på tv, og forstår slet ikke Englands beslutning om at trække sig fra EU-samarbejdet
22. marts 2019, 19.04

Bording Hun taler dansk med en snert af en engelsk accent, der er svær at tolke.

Hvor kommer hun fra - og hvorfor taler hun så specielt?

31-årige Kristina (med K) Over­gaard er lidt af begge dele. Hun er født og opvokset i den engelske landsby Catfield ikke langt fra Nordsøen - med en engelsk far og en dansk mor, der formentlig har haft indflydelse på, at datterens navn skulle staves med K og ikke med CH, som de fleste englændere nok havde valgt. Det danskklingende efternavn Overgaard er noget, hun har giftet sig til senere i livet.


Englænder

Der var nemlig intet i stjerner og måner, der sagde, at Kristina Overgaard skulle bosætte sig i Danmark, hvor hun i dag bor på landet lidt uden for Bording.

For selvom hendes mor var dansk, så var Kristina englænder indtil for 10 år siden.

Hun har giftet sig med »bondemanden« Per.

- Jeg er lidt af en global-person og besluttede - da jeg fik børn - at mit liv skulle foregå i Danmark. Nu er det her, rødderne er plantet, forklarer hun.


Dobbelt statsborger

- Derfor har jeg i dag også dobbelt statsborgerskab - engelsk og dansk - og tænker umiddelbart, at det er mit rødebedefarvede danske pas, der på længere sigt vil åbne flest døre for mig, som situationen er nu, siger Kristina Overgaard, mens hun i stuerne på bondegården serverer noget så engelsk som en kop dampende varm »afternoon tea« - dog uden sukker eller mælk.

- Da jeg flyttede til Danmark, drak jeg te og ikke kaffe - men det har jeg nu lært, påpeger hun.

Kristina Overgaard havde under sin opvækst talt dansk med sin mor, men kunne ikke skrive eller læse dansk.

Derfor måtte hun rent uddannelsesmæssigt begynde forfra, da hun flyttede ind hos kæresten i Bording.

Siden har hun taget en uddannelse som folke­skolelærer og en kandidatgrad i pædagogisk antroprologi, der blev gjort færdig for knap et år siden.

- Så jeg er nu mest dansker, og jeg kan godt se, hvor fjollet det foregår i England i øjeblikket. Jeg tænkte ikke meget over debatformen i Underhuset, mens jeg boede i England, men vil godt gå med til at kalde det »børnehaveagtigt« at se dem stå der og buhe af hinanden. De daglige tv-billeder får mig til at krumme tæer. Det er jo pinligt! Jeg forstår ikke, at de overhovedet fik sig stemt ud af det europæiske samarbejde, men jeg forstår da slet ikke den måde, tingene har udviklet sig på. Det er pinligt, siger Kristina Overgaard, der er flov på sit andet hjemlands - og sin families - vegne.


Dyrt at lukke sig ude

Hun forudser, at England blandt andet skal investere massivt i nyt teknisk udstyr rundt langs grænserne.

- Nu er der lige kommet nye europæiske pas med chips, og så skal de til at starte deres eget helt forfra. Det bliver dyrt, spår hun og tænker tanken videre i forhold til de mange virksomheder, der i øjeblikket går og tripper.

- De ved jo ikke, om de er købt eller solgt. Hvordan skal de forholde sig til England, som gennem flere år har været en fast handelspartner? Hvordan og hvor vil de fortolde de mange varer, der i dag cirkulerer mellem landene i hele verden? Det er rigtig pinligt, at man har ikke har kunnet bruge de seneste to år - siden afstemningen - til at få noget konstruktivt på plads.

Kristina Overgaard er meget bekymret for de hårde grænser mod Skotland, men i høj grad også i Irland, hvor hun godt husker de mange blodige konflikter fra sin barndom.

- Jeg synes, det er som at gå flere skridt baglæns i en ellers positiv udvikling. Vi lever i en global tid, hvor verden rykker tættere på hinanden. England går den modsatte vej. De trækker stikket og isolerer sig fra resten af verden. Ganske komplekst, når man tænker på Englands tidligere historie om at rejse ud og være i hele verden. Jeg forstår det ikke, siger Kristina Overgaard.

Hun har derfor stor forståelse for, at mange af de store internationale virksomheder nu beskytter sig selv og rykker ud af England, der således mister masser af arbejdspladser i øjeblikket.


Krumme agurker

- For mig har EU vist sit værd som et økonomisk sikkerhedsnet under Europa. De gamle historier om krumme agurker og lige bananer er jo ingenting i forhold til det kaos, der hersker i Storbritannien i øjeblikket, siger Kristina Overgaard.

Hendes søster, der bor og læser i England, har netop søgt om at få sit danske statsborgerskab anerkendt.

- Hun vil sikre sig, at hun med et dansk statsborgerskab har adgang til de mange europæiske uddannelsesmuligheder, som jo bliver lukket land for engelske statsborgere, når Brexit bliver en realitet, forklarer Kristina Overgaard.

- I bund og grund forstår jeg ikke det med grænser. Vi er jo alle mennesker, der har de samme behov. Grænser er noget politisk, siger den engelske midtjyde.

Brexit sender lange tråde ind i Ikast-Brande. Lørdag kan du møde Gill Hales fra Ikast, der allerede har lavet aftaler med veninderne, der lover at besøge hende, hvis hun sendes på udrejsecenter.


Ordet er ditMere Engesvang