Tip os log ind
  • 1/: Ikast-Brandes første Frivilligcenterleder Charlotte Holleufer trækker med udgangen af denne måned stikket og vender næsen mod øst. Når datteren er sendt på efterskole har hun og manden planer om at flytte til Århus, hvor Charlotte Holleufer allerede er ved at involvere sig i et stort frivillig-projekt.
    Foto: Henrik Ole Jensen
  • 1/: - Jeg har mødt virkelig mange dejlige mennesker blandt de frivillig i Ikast-Brande, og jeg kommer til at savne dem, siger den afgående centerleder.
    Foto: Henrik Ole Jensen

Farvel til Ikast-Brande med vemod

Leder af Frivilligcentret i Ikast-Brande Charlotte Holleufer stopper efter seks år som leder af frivillig-centret
16. maj 2018, 13.19

ikast-brande »Hjem til Århus« blev for godt 30 år siden et gedigent hit med »På Slaget 12«, og den går frivilligcenterleder Charlotte Holleufer i disse dage og nynner med på.

For det er netop, hvad der vil ske indenfor de næste par år, når sidste datter Wilma forlader reden i Hinnerup og drager på efterskole.

Emma og Augusta er allerede flyttet hjemmefra, og så er der intet til hinder for, at Charlotte Holleufer og gemalen Bjarne rykker retur til Århus.

Længslen efter den jyske hovedstad og ikke mindst at blive en del af noget større og få kollega er også grunden til, at Charlotte Holleufer nu tager afsked med Ikast-Brande, hvor hun gennem de sidste seks år og seks måneder har varetaget hvervet som kommunens første frivilligcenterleder.


En ensom post

Trods møder og besøg af masser af spændende og dygtige frivillige og samarbejdspartnere har det været en ensom post at bestride. Især det manglende kollegaskab i det daglige er da også den egentlige grund til, at Charlotte Holleufer nu vinker farvel til jobbet som frivilligcenterleder i Ikast-Brande.

Samtidig har hun haft vanskeligt ved at sige nej til et andet tilbud.

- Jeg har længe kigget interesseret efter især et super interessant initiativ i Århus, og nu var tiden kommet til der skulle ske noget andet. Det drejer sig om at blive en del af frivillig-organisationen »Sager der Samler«, som står bag en masse spændende projekter. Håbet er at være med til sammen med en masse andre at udvikle nye initiativer. Jeg har været i kontakt med »Sager der Samler« og glæder mig helt vildt til at blive en del af det fællesskabe, siger den 53-årige østjyde.

Alle projekter, der starter, vokser nedefra. Det er et hus for hverdags-aktivister, og de samles i et fællesskab og løser de problemer, som hverdagen byder på.

Et af de mere kendte projekter i »Sager der Samler« er »Vaskeriet«, der, som man selv udtrykker det, er en øvebane for udviklingshæmmede, der gennem det at drive vaskeri får mulighed for at få puttet indhold i tilværelsen og dermed bidrage til fællesskabet og egen udvikling samt ikke mindst at give.

- Jeg glæder mig helt utroligt til at begynde i »Sager der Samler« og håber på sigt at være med til at udvikle spændende opgaver, siger Charlotte Holleufer, der har sidste arbejdsdag torsdag 31. maj.


Farvel-reception

Bestyrelsen vil holde en afskedsreception i Frivilligcentret for alle samarbejdspartnere gennem de godt seks år. Det vil ske torsdag 31. maj på Kongevejen 62 mellem klokken 15 og 17.

I løbet af de godt seks år er det lykkedes Charlotte Holleufer sammen med skiftende bestyrelser, medlemsforeningerne samt Ikast-Brande Kommune at banke et frivilligcenter op, der har vakt almindelig anerkendelse også uden for kommunens grænser.

Blandt andet har hun sammen med Vibeke Grønskov og andre idémagere været med til at søsætte Frivilligbørsen.

- Vi var de første i landet, der gennemførte den form for børs, og det har medført, at jeg sammen med Vibeke har ageret konsulent for mange andre kommuner om initiativet, siger Charlotte Holleufer.

Frivilligbørsen er stedet, hvor der en gang om året tilbydes og efterspørges tjenstydelser og andre tiltag, uden at der kommer penge på bordet.

- Det er gået ud over al forventning og fungerer godt. Det eneste minus er, at forretnings- og erhvervslivet kun meget fåtalligt er mødt frem. Der skal gøres en ekstra indsat for at få dem med på idéen, mener frivilliglederen.


For lidt erhverv

Derfor har hun også sat sig for stadig og helt frivilligt at stå til rådighed for arbejdsgruppen bag FrivilligBørsen, for sammen med blandt andet Jan Birk Knudsen fra Vores Ikast at arbejde på at få flere fra erhvervslivet til at se sig selv som deltagere på FrivilligBørsen.

Da Charlotte Holleufer blev ansat som den første leder af Ikast-Brande, bestod foreningen af en bestyrelse og 20 medlemsforeninger.

- I dag er der omkring 65 foreninger tilsluttet Frivilligcentret, og der er faktisk meget godt, men vi kunne sagtens være endnu flere, mener Charlotte Holleufer.

Hun peger på, at blandt andet også sportsforeninger løfter mange sociale opgaver og derfor kunne have glæde af et medlemsskab af og samarbejde med Frivilligcentret.

Som i Ikast-Brande findes der Frivilligcentre overalt i landet, og overordnet udbydes blandt andet et væld af forskellige kurser til en billig penge.


Tre adresser

Charlotte Holleufer er uddannet cand. scient. pol. og har også virket som keramiker, men hun slap produktionen af navneskilte, kopper og kander for at være med til at forme det Frivilligcenter, der er et veldrevet element og en styrke i Ikast-Brande.

- Jeg har været utrolig glad for at være en del af det og har undervejs mødt virkelig mange dejlige mennesker, som jeg vil komme til at savne, siger Charlotte Holleufer.

Frivilligcentret har trods sin unge levealder allerede haft til huse på tre forskellige adresser.

Det startede på første sal på biblioteket i Ikast, inden man flyttede ind i sit eget i Møllegade.

Her blev det efterhånden også for trangt, og for ganske nylig indrettede centret og dronningen sig i »Kongefløjen« i den tidligere Vestre Skole.


Ordet er dit