Tip os log ind
Projektleder Aleksandra Spasojevic sammen med Melissa Kristiansen (til højre), der er overrasket over mangfoldigheden af muligheder på sosu-området.
Foto: Flemming Thulstrup

Flaskehals som øjenåbner

Jobcenter Ikast-Brande har stået i spidsen for et succesrigt forløb med at få ledige til at se muligheder på blandt andet sosu-området
28. april 2019, 13.38

jobprojekt Vi bliver ældre og ældre, og det er jo positivt, at såvel folkesundheden som levealderen bliver bedre.

Enhver medalje har dog en bagside, og et af de store minusser ved den markante tilvækst af gråt guld er jo, at der til stadighed bliver behov for flere varme hænder, der kan gribe ind og hjælpe til med praktiske gøremål i takt med, at kræfterne svinder.

Undersøgelser fra blandt andet FOA har vist, at vi i de kommende år vil komme til at savne et meget stort antal hjælpende hænder, der blandt andet sidder på sosuassistenterne.

Undersøgelsen viser, at Ikast-Brande i 2028 vil mangle 264 Sosu'er for at dække behoved blot her i kommunen. På landsplan lyder tallet på skræmmende 40.000.

Men man sidder ikke blot på hænderne og lader stå til.

For godt et år siden fik Jobcenter Ikast-Brande sammen med seks andre jobcentre i Midt- og Vestjylland bevilget midler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) til en målrettet indsats mod flaskehalsproblemer på områder med mangel på kvalificeret arbejdskraft nu eller i nærmeste fremtid.


Succes med sosu

Det er udviklingskonsulent Aleksandra Spasojevic fra Ikast-Brande, der har stået i spidsen for projektet.

I alt er det målet, at 315 ledige borgere fra de deltagende kommuner skal gennemføre en opkvalificering inden for Sosu-området og de andre udpegede flaskehalse, der er udpeget. Altså områder, hvor man fra samfundets side ved, at der vil blive stor mangel på arbejdskraft.

Udover sosu-området er de udpegede fokusområder bygge & anlæg, transport og lager samt hotel og restauration.

- I projektet har vi oplevet den største succes med opkvalificering af ledige på sosu-området, oplyser Aleksandra Spasojevic.

Her har man i projektet et tilbud, der betyder, at man kan tage grundforløbet på blot otte uger mod normalt 20 uger.

Ved det første old på skolen i Herning, var der 15 deltagere, hvoraf dee ni er fortsat på grundforløb to.

Ved det seneste sosu-forløb i Holstebro var der 27 ledige borgere og her har flere end halvdelen valgt at fortsætte til næste forløb.

- Undervejs har Sosuskolen i Herning evalueret forløbet, og her har responsen fra deltagerne været meget positiv. De har givet forløbet topkarakter, påpeger Aleksandra Spasojevic.

23-årige Melissa Kristiansen fra Brande er en af de personer, der er med i flaskehals-projektet.

Hun gik ud af Uhre Friskole efter 7. klasse og gik herefter tre år på efterskole. Der fulgte så en periode på husholdsningsskole, og det er også blevet til et slags sabbatår, hvor hun dog har haft forskellige forefaldende arbejde.

Melissa passede perfekt til den profil, som flaskehals-projektet havde opstillet.

- Det har været et rigtigt fint forløb, og jeg har fået øjnene op for, at der findes mange områder. Jeg vil koncentrere mig om at blive sosuassistent med speciale i børn og unge, siger den unge kvinde fra Brande, der går i skole i Herning.

Efter sommerferien skal hun starte i et praktikforløb og går snart i gang med at søge praktiksted.


Slagter i skole

Det samme skal 27-årige Martin Fruerlund, der har adresse i Bording.

Han er uddannet slagter og havde efter eget udsagn aldrig set sig selv som sosuassistent.

Han stammer fra Give, hvor han gik i skolen. Det blev herefter til et år på efterskole, inden han tog 10. klasse i Ikast.

Herefter fik han læreplads som slagter og var med den sidste tid hos Meny i Brande, inden forretningen lukkede.

Martin blev udlært i Kibæk og fik herefter ansættelse som anlægsgartner, inden han vendte tilbage til slagterfaget og fik arbejde hos Meny i Silkeborg, indtil man også lukkede her.

- Det er kommet meget bag på mig, at sosuuddannelsen kan føre til så meget. Man kan faktisk blive alt muligt. Umiddelbart kan jeg ikke se mig selv passe ældre mennesker, men måske vil jeg gå i retning af pleje på det psykiatriske område, siger Martin Fruerlund.

Han tilføjer, at selve forløbet i projektet har været godt.


Fremtiden

- Fremadrettet vil vi fortsætte med at opkvalificere ledige til sosu-området. Mange af deltagerne får et indblik i, hvad det vil sige at arbejde med pleje og omsorg. Det betyder også, at der nedbrydes nogle fordomme om faget, fastslår Aleksandra Spasojevic.

Flaskehalsprojektet vil også satse på bygge- og anlægsbranchen.

Her bliver kursisterne introduceret til et Putau-forløb.

Putau står i denne forbindelse for personlig udvikling til arbejde eller uddannelse.

Det sker i samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole, som udbyder forløbet, der strækker sig over fem dage. Her får deltagerne blandt andet en prøvesmagning på, hvordan det eksempelvis er at arbejde som klejnsmed, ligesom de også kommer ud på virksomhedsbesøg.

I forlængelse af dette forløb har 12 ud af 15 deltagere valgt at starte på en erhvervsuddannelse.

- Det gode ved flaskehalsprojektet er, at vi til trods for kommunegrænser kan samarbejde og hjælpe hinanden med det fælles mål at opkvalificere ledige borgere ind på områder, hvor der er flaskehalse, siger Aleksandra Spasojevic.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune