Tip os log ind
Tove Hansen, tidligere indehaver af Superkiosken på Vestergade i Ikast, fylder tirsdag den 16.april, 80 år. ?
Foto: Laila Kempel

Flyvende farmor fylder firs

Tove Hansen, tidligere indehaver af Superkiosken i Ikast holder sig i form. Hver dag
15. april 2019, 06.50

Fødselsdag Hun er flyvende farmor - i alt fald, hvis man spørger børnebørnene, der ind i mellem kan have svært ved at få fat i deres nu næsten firs-årige farmor. Tove Hansen.

Og hun har travlt. Hver eneste dag holder hun sig i form på den ene eller anden måde.

Hun går i fitness center, spiller kroket , kanasta og går til svømning, og nogen af tingene op til flere gange i ugen.

Tirsdag den 16. april fylder hun 80 år, nøjagtigt et år før Dronning Margrethe.

Tove Hansen ihærdighed holder hende i form, og hun er næsten lige så frisk som dengang - for nu tyve år siden, hvor hun stod bag disken i Superkioksen på Vestergade i Ikast.

En forretning som hun og ægtemanden Regnar drev sammen i 30 år.

Tove Hansen er oprindelig fra Thy og voksede op udenfor Thisted, hvor hun blandt anden fik plads som stuepige hos dyrlæge Toft.

Her skulle den unge pige trisse rundt med kap i håret og hvidt forklæde, og ellers stå til rådighed for herskabet.

Dyrlægen skulle hver aften have sengetæppet hevet til side og dynen slået op og samtidig have stillet et glas frisk vand på sengebordet

Tove Hansen er en lattermild dame, der griner højlydt over de forhold hun som ung pige blev underlagt.

- Det ville jo aldrig gå i dag, fortæller hun og fortsætter historierne fra dyrlægen.

- Når de spiste aftensmad, så havde fruen en knap i gulvet hun trykkede på, og så skulle jeg straks komme og fik besked om, at de manglede noget, eller var klar til næste ret, forklarer hun.

Hver dag skulle hun også rense dyrlægens piber, der stod på to stativer: En til de rene piber og en til de brugte og urensede og pudse sølvtøj. Sammen med kokkepigen skulle Tove også sørge for, at kaffen blev hældt over tre gange inden den blev serveret efter aftensmaden.

- Nogen gange snød vi med kaffen - men han kunne smage det, og så blev vi kaldt op og bedt om at gøre det ordentlig, husker hun.

Det var også hos dyrlægen, at hun kom til at kigge lidt langt over vejen. For på den modsatte side af vejen lå kasernen, hvor en ung gut fra Varde aftjente sin værnepligt.

Det unge par startede deres fælles liv ud som indehaver af et brødudsalg i Varde. De var en tur omkring Struer inden de for alvor fik skabt deres livsværk på Superkiosken på Vestergade i Ikast.

Tove Hansen nyder i dag sit travle pensionistliv, der for halvandet år siden tog en drejning, da hun mistede sin mand Regnar.

- Det gør livet en smule anderledes. Specielt om aftenen og i weekenderne kan der blive lidt stille, erkender Tove Hansen, selvom hun er god til at fylde sit liv ud.

Hun har udover sine tre børn også seks børnebørn, som hun gerne besøger, ligesom hendes søskende i Thy også får besøg af den friske Ikast-bo.

- Jeg har heldigvis stadig min bil og har lov til at køre den, siger hun frejdigt.

Den runde fødselsdag fejrer hun i flere omgange. På dagen sammen med 15 veninder og senere sammen med familie og indbudte gæster. De kan så til gengæld glæde sig til hjemmebagte småkager i flere forskellige versioner: Fedtebrød, butterdejskringler, kransekage og kys-kager.


Ordet er ditMere Navne