Tip os log ind
Deltagerne i Folkekirkens Nødhjælps rejse til Etiopien for indsamlingsledere.
Foto: Hans Jørgen Hansen

Fokus på klimaforandringer

Temaet for sogneindsamlingen til Folkekirkens Nødhjælp er klimaforandringer
25. februar 2019, 15.05

Engesvang Kirkerne i Ikast-området vil gøre noget for klimaet. De er med, når sogne over hele landet søndag 10. marts samler ind til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Og i år er der fokus på klimaet. Det fortæller Hans Jørgen Hansen, der er menighedsrådsformand i Engesvang og Folkekirkens Nødhjælps koordinator for Ikast-Brande kommune.

- Vi erkender herhjemme - og i resten af verden - at klimaforandringer påvirker vores hverdag. I nogle lande har det større konsekvenser end her i Danmark, og det er desværre i mange tilfælde lande, hvor leveforholdene i forvejen er dårlige. De fattige rammes ekstra hårdt, når man ikke kan regne med vejret længere, siger Hans Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.

Han siger videre.

- Jeg havde for nogle år siden fornøjelsen af at besøge nogle projekter i Etiopien, der støttes af Folkekirkens Nødhjælp og dermed af den årlige sogneindsamling. Det gjorde et stort indtryk at sidde til møde under et akacietræ med nogle bønder. Der sad en ældre mand med meget sørgmodige øjne. Han begyndte at tale om klimaforandringer. Jeg ventede, at nu ville vi vesterlændinge blive anklaget for, at det var vores skyld. Nej, det var ikke hans ærinde. Årsagerne til klimaforandringerne interesserede ham ikke, men han bad så inderligt om, at få hjælp til at grave damme, hvor man kan gemme vandet og om hjælp til at få indført nye afgrøder, der bedre kan tåle, at vejret ikke er, som det var for få år siden.


Regnen

Den største udfordring for blandt andet bønderne i det etiopiske højland er, at man ikke længere kan regne med regnen. I århundreder har man så nogenlunde vidst, hvornår regntiderne begyndte og sluttede, og derfor har man indrettet tidspunktet for såning så man kan opnå størst gavn af regnen. Nu kan man ikke længere være sikker på, hvornår regntiden kommer.

- Netop i Etiopien har Folkekirkens Nødhjælp ydet et stort bidrag til hjælpe bønderne. I samarbejde med Københavns Universitet og et universitet i Etiopien har Folkekirkens Nødhjælp introduceret den sydamerikanske quinoa-plante. Efter et forædlingsarbejde har det vist sig, at planten trives vældig godt i Etiopien, og den kan give masser af proteiner og vitaminer uanset tørke eller store regnmængder. Quinoa er et af de svar, vi kan give til den gamle mand under akacietræet, siger Hans Jørgen Hansen.

Han opfordrer folk til at melde sig som indsamlere til sogneindsamlingen 10. marts.

- Ja, jeg ved godt, at efter liberaliseringen af indsamlingsloven er der blevet langt flere husstandsindsamlinger end tidligere. Men erfaringerne i Folkekirkens Nødhjælp er, at borgerne derude ved dørene fortsat gerne vil give et bidrag til en bedre verden. Det springende punkt for indsamlingens succes er, hvor mange indsamlere, der går ud med indsamlingsbøssen. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man klikker sig ind på hjemmesiden blivindsamler.dk eller henvender sig til den lokale indsamlingsleder i sit sogn, siger Hans Jørgen Hansen.


Ordet er ditMere Engesvang