Tip os log ind
Thomas Danielsen

Frie skoler i fare

02. maj 2019, 10.10

Debat Står det til Mette Frederiksen og co. skal 100 frie skoler lukke for i stedet at favorisere folkeskolen. Det er konsekvensen af Socialdemokratiets ønske om at reducere tilskuddet til de frie skoler, der ellers bidrager betydeligt til at sikre børn uden for de større byer skolegang. Vi ser en positiv tendens til, at friskolerne blomstrer op i landdistrikterne, og de små skoler er således udslagsgivende i forhold til, hvor børnefamilier vælger at bosætte sig. Det ønsker Socialdemokratiet nu at forpurre.

Alene for de frie skoler i Ikast-Brande kommune vil det betyde forringelser for godt 1,8 mio. kr. årligt. Uhre friskole, Gludsted friskole og International School Ikast-Brande er blot få af de mange lokale skoler, der vil være nødt til at gå på kompromis med kvalitet, faglighed, antal elever, osv. på grund af Socialdemokratiets ødelæggende og unødvendige nedskæringer.

Ifølge Annette Lind, Socialdemokratiets undervisningsordfører, er det vigtigere at bruge penge på at garantere, at alle kan læse og skrive, når de forlader folkeskolen, end på at holde liv i skolerne på landet. Og selvfølgelig skal vi have en stærk folkeskole, der sikrer vores børn de nødvendige kompetencer til at begå sig videre i livet. Men at skære ned på de små skoler for at nå dertil er katastrofalt og unødvendigt. Med skolepuljen på 500 mio. kr. til at styrke fagligt svage elever, erhvervsskoleaftalens forbedrede praksisfaglighed i folkeskolen og justeringen af folkeskolereformen har regeringen allerede bevist, at det kan lade sig gøre at styrke folkeskolen uden at tage fra de små skoler.

Ifølge Dansk friskoleforening vil Socialdemokratiets forslag betyde, at 238 fri- og privatskoler skal køre med underskud. Det er 156 flere end i dag. Sænkes skolernes tilskud, vil skolerne være tvunget til at hæve egenbetalingen fra de enkelte familier, og det frie skolevalg vil indskrænkes, så det fremover kun er de rigeste, der har råd til at sende deres børn i frie skoler. Denne omvendte Robin Hood er stik imod regeringens politik. Lad i stedet alle have lige muligheder for skolegang - uanset postnummer og økonomi.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune