Tip os log ind

Frivillig handymand

Ældresagen i Brande har en rigtig handymand til rådighed. Han står klar med hjælp til småopgaver i hjemmene hos de ældre borgere, som ikke længere selv er i stand til at løse dem. Handymanden hedder Per Rønne, og han er frivillig for Ældresagen Brande. Han er selv pensionist, men for ham er otiet ikke lig med ren afslapning
18. april 2019, 06.44

Brande Han halter lidt på venstre ben, som vi går op af trappen og hen af svalegangen mod Lillian Olsens lejlighed på Skolestien i Brande. Lillian har ringet efter Per Rønne, i kraft af at han tilbyder sin hjælp som frivillig handymand for Ældresagen i Brande. Et tilbud han startede op i byen forrige år efter at have ladet sig inspirere af et lignende tilbud i Ikast.

Lilian har en skuffefront som er faldet af hendes fyrretræskommode i badeværelset. Per har løsningen: en gummihammer, en hobbykniv og en tube med trælim, samt derudover sin, til denne opgave, relevante arbejdserfaring fra arbejdslivet som blandt andet snedker.

De to har mødtes før. Både på Brandlundparken, hvor Lilian spiser middagsmad, og Per deltager i træskærerværkstedet, samt mødtes en gang tidligere i Lillians lejlighed, da hun havde tilkaldt Per, som kom forbi og hjalp med at få skiftet et par lyspærer, som var sprunget.

Lilian virker glad og frisk. Men siden januar i år har hun måtte have ilttilførsel døgnet rundt gennem slanger i næseboerne. Derudover har hun fået en ny hofte, som også værker lidt, så hun kan ikke helt så meget, som hun kunne engang.


'Nye' branditter

Både Lillian og Per er tilflyttere til Brande. Per flyttede til byen fra Sjælland med sin kone, da han for 35 år siden fik arbejde på den hedengangne Brande Listefabrik. Sidenhen har han arbejdet som værkfører og maskinsnedker på flere andre virksomheder. Og inden han gik på pension for omkring ti år siden, var han underviser på snedkerlinjen på Herning Tekniske Skole. Han bor i Remiseparken sammen med sin kone.

Per er både handymand for Ældresagen, førstehjælpsunderviser ved Hjerteforeningen i Brande og Give og medlem af Ikast-Brande Fodslaw. Han går dog ikke så godt for tiden, men han deltager stadig aktivt i Fodslawforeningen - for tiden ved at lave en ny gæstebog af lindetræ på det ugentlige træskærerværksted i Brandlundparken, da Fodslaw Brande har skiftet navn til Ikast-Brande Fodslaw. Hans frivillige handymandindsats byder på alt fra ophængning af malerier og hylder, til udskiftning af pærer samt småreparationer.

Lillian flyttede til Brande i 2004 sammen med sin mand, så de kunne komme tættere på den kræftbehandlingsmulighed, manden fik på Herning Sygehus. Lilian fortæller, at flytningen fra Djursland nok holdt hendes mand i live i mange flere år end alternativet. De nåede også at fejre sølvbryllup i Brande, inden hendes mand døde af kræft for omkring fem år siden.


Ekstra opgaver

Per er knapt kommet ind af døren, før end Lilian forklarer, at der er endnu en opgave, hun har brug for hjælp til. Et hjul er faldet af et andet møbel. Per kigger kort på problemet og kort efter er møblet atter på alle fire hjul. Han kaster sig hurtigt over opgaven med den løse skuffefront. Det tager ikke lang tid, inden skuffen er limet og banket sammen igen.

- Nu putter jeg den tilbage på sin plads i kommoden. Men du må ikke hive i den før i morgen tidlig, så vi kan være sikre på, at limen er hærdet, siger Per Rønne.

Lilian takker og Per kommer over til hende, hvor hun sidder i sin lænestol for enden af den lange iltslange, hun er forbundet med døgnet rundt. Ved siden af hende står hendes rollator.

- Der er altså også et eller andet i vejen med hjulet på rollatoren, siger hun.

Per bukker sig ned og kigger på det. Han konstaterer, at der mangler en spændeskive til skærmen, så den kan blive skruet fast og komme væk fra gummiet på hjulet.

- Jeg vil se, om jeg kan finde en, der passer. Så kan jeg komme forbi i næste uge ved samme tid og ordne det, siger Per.


Ordet er ditMere Brande