Tip os log ind
  • 1/: Initiativgruppens medlemmer anno 2017 samlet i gårdhaven bag Vin & Gavehuset. Fra venstre er det arkitekt John Danielsen, direktør Anders Hust, bankdirektør Niels Viggo Malle, advokat Jakob Fastrup, tidligere byrådsmedlem Thomas Eriksen, direktør Dion Eriksen, tidligere herrekviperingshandler Erik Eriksen, direktør Bo Jensen, tidligere skohandler Jørgen Redder, samt tidligere indehaver af dametøjsforretningen GK, Kristian Knattrup. Mellem John Danielsen og Niels Viggo Malle er det borgmester Carsten Kissmeyer, som besvarer et telefonopkald. Med i gruppen var også daværende bankdirektør Ove Lyngdal, revisor Niels Chr. Juhl Nielsen og bogtrykker Preben Jensen.?
    Foto: Tom Laursen
  • 1/: Vinhandler Hartmuth Wehmeier gav smagsprøver på jubilæumsrommen, som han vanen tro kaldte »stærkt vanedannende«.
  • 1/: To tidligere detailhandlere hilser pænt på hinanden - Jørgen Redder og Etrik Eriksen.

Gadespejl og havedrømme

02. juni 2017, 13.26

Ikast Hartmut Wehmeier, indehaver af Vin & Gavehuset, lagde torsdag gårdhave, et par flasker Cremant de Bourgogne samt lidt rom til for en gruppe VIP-gæster, da fejringen af Strøgcentrets 25-års jubilæum toppede. Gæsterne var bagmændene, der med masser af engagement, virketrang - og armvridninger sørgede for at få overdækket handelsgaden. Der blev naturligvis udvekslet masser af gode anekdoter, men der kom også informationer frem, som kun et fåtal kender til.

På et tidspunkt var projektet ved at falde til jorden.

Ifølge advokat Jakob Fastrup, der var med i initiativgruppen, var der imidlertid to episoder, der fik drømmene til at leve igen.


Gevaldig grænsehandel

Den første, grænseoverskridende episode, fandt sted, da en mindre del af initiativgruppen, i bankdirektør Ove Lyngdals Toyota Camry, drog til Flensborg for at studere, hvordan man der havde lavet en overdækning mellem bestående huse.

Målet for udflugten var Holm Passage, der ligger i den sydlige ende af Flensborgs lange handelsgade, Grosse Strasse.

Flensborgs løsning gav blod på tanden. En af initiativgruppens overordenede målsætninger var, at handelen skulle holdes hjemme i Ikast. Paradoksalt nok handlede ikastboerne så voldsomt ind i grænsebutikkerne, at en af fjedrene i Lyngdals Toyota Camry blev ødelagt!

Den næste episode, som gav fornyet tro på projektet, havde at gøre med handelsstandsformanden og Claire-direktøren Anders Husts udsyn.

Han havde allerede på daværende tidspunkt rejst det halve af verden rundt og set skyskrabere og andre store byggerier, så han mente ikke, det kunne være et problem at »lægge låg« på et stykke af en gade i en midtjysk provinsby.

Jakob Fastrup forklarer, at noget af det sværeste ved at få projektet igennem, var, at der ofte måtte findes individuelle løsninger. For eksempel hos folk, der boede i ejerlejligheder i handelsgaden. De skulle nemlig også skrive under.


Svævende have

I nummer 37 boede en dame, som lige var flyttet ind. Hun var ikke meget for projektet, der ville give hende en jernkonstruktion uden for terrassedøren, hvor hun havde håbet på at kunne fortsætte sin interesse for blomster. Hun endte med at få en udendørs, nærmest svævende have og blev ovenud tilfreds.

En af dem, der handler i Strøgcentret, er faktisk ikke klar over, at der nogenlunde midt i liggger et hus, der ikke er en butik i.

Det har gennem alle årene været en privatbolig. Da Strøgcenter-planerne var i sin vorden, boede der to søstre i huset. De var noget skeptiske. En skepsis, der ikke blev mindre, da de fandt ud af, at der skulle stå en bærende søjle lige ud for det vindue, hvor de havde deres gadespejl til at sidde.

Istedet for at lave om på konstruktionen af overdækningen, lykkedes det at få overtalt søstrene til at skrue gadespejlet ned og sætte det op i det andet vinduesfag ud til gaden.

Værten ved det lille arrangement i gårdhaven, Hartmut Wehmeier, var ikke en del af byen først i 70erne, men som han sagde: »hvis jeg havde drevet forretning på Strøget dengang, så havde jeg helt sikkert skrevet under med det samme«.

I årene efter, at overdækningen var kommet på plads, havde centret et rend af delegationer fra andre danske byer.

Jakob Fastrup oplyser, at så vidt han ved, er det kun Hillerød, der i dag har noget, der minder om Strøgcentret.


Ordet er dit