Tip os log ind
  • 1/: Gamekeeper Hunting Tours prøver selv nye områder af, før de sender kunder afsted. Her har Henrik Mortensen nedlagt en siberisk stenbuk under sin prøvetur til Kazakhsta
  • 1/: Naturoplevelsen er en stor del af den perfekte jagtrejse. Her er det den storslåede natur i Morvern i det skotske højland.
  • 1/: Naturoplevelsen er en stor del af den perfekte jagtrejse. Her spejder et jagtselskab ud over det barske landskab i Mongoliet.

Gamekeeper har ramt plet

20. september 2017, 18.59

BRANDE Som knægt gik Henrik Mortensen med sin far og bedstefar på jagt. Det var helt naturligt for en dreng, der voksede op på en lille gård udenfor Brande. Ikke bare for at lære om jagt, men også for at få en naturlig respekt for naturen, lære at pleje den og at værne om vildtet.

- Vi skød harer, agerhøns, ræv og rådyr. Men aldrig mere end området kunne bære, fortæller Henrik Mortensen om drengeårene på Arvadgaard.

Det første Henrik selv skød med haglbøsse var en gråand. Og det skulle blive startskuddet på et liv med jagt og natur i centrum. Fra en uddannelse som herregårdsskytte til han i 2006 sprang ud som selvstændig arrangør af jagtrejser med firmaet Gamekeeper Hunting Tours, der ligger på Vejlevej lige uden for Brande.

- Jeg overvejede at blive dyrlæge, men det ville mit gennemsnit på gymnasiet ikke. Og så trak jagten og naturen i mig, fortæller Henrik Mortensen, der i stedet kom ind på uddannelsen som vildtforvalter/herregårdsskytte.


Herregårdsskytte i Skotland

Henriks uddannelse foregik på godserne Gyldensteen på Nordfyn og Frijsenborg ved Hammel samt et år på et gods i Skotland inden den afsluttende skolegang på Kalø Vildtforvaltningsskole. Derefter gik turen tilbage til Skotland, da der ikke er mange stillinger som herregårdsskytte i Danmark.

- Jeg kom til godset Claonaig i Kintyre som herregårdsskytte - eller Gamekeeper, som det hedder i Skotland. Den der passer på vildtet - "the game". Jeg havde ansvaret for et område på mere end 70.000 tønder land, kombineret højland og skov. Der skulle skydes 5-600 dyr om året, og jeg havde ansvaret for godsets skytter og andre jægere, fortæller Henrik Mortensen.

Efter treethalvt år i Skotland vendte Henrik hjem til Danmark i 1996 som skytte på Brattingsborg Gods på Samsø. I 2003 valgte han at skifte til en stilling som jagtrejsekonsulent, og tre år senere startede han Gamekeeper Jagtrejser. I første omgang med fokus på jagtrejser til Skotland og England, hvor han havde opbygget et stort netværk.

- Jeg kendte mange danske jægere og begyndte at ringe rundt, og jeg fik min første kunde allerede første dag. Derefter var det lidt som ringe i vandet. Folk begyndte at spørge på rejser, som dem de havde hørt om fra venner og bekendte, siger Henrik Mortensen.


Lever af kundernes oplevelser

I 2008 kom Polen med på Gamekeepers liste, da den polsktalende og polsk gifte Kenneth Banke kom med i firmaet. Og i dag tilbyder Gamekeeper jagtrejser til en lang række lande i Øst- og Vesteuropa og resten af verden. Fra Serbien og Spanien til Argentina, Australien og Sydafrika. Og Henrik tror på yderligere vækst.

- Jeg startede Gamekeeper med nogle klare ideer om, hvordan jeg ville drive et jagtrejseselskab. Det handler om personlighed og service. Og det holder vi fast ved. Vi sælger oplevelser, som folk bruger deres tid på. Og tid er det mest kostbare folk har. Så det er vigtigt, at vores rejser lever op til deres drømme og forventninger. Ellers føler de, at de har spildt tiden, siger Henrik Mortensen.

Både han og Kenneth Bankee står til rådighed 24 timer i døgnet for de kunder, der er ude på en af deres rejser. Og de bliver ringet op på alle tider af døgnet. Ikke mindst fra glade kunder, der lige vil fortælle om dagens jagt.

- Jeg har haft voksne mænd i telefonen, som har grædt af glæde over, at de lige har nedlagt deres drømmetrofæ. Andre sender sms'er eller billeder. Det giver mig en stor glæde, at give andre en oplevelse. Fra den unge jæger med sin første buk, til den erfarne, der nedlægger sit livs trofæ, fortæller Henrik, der har ramt plet med sit koncept.


Prøver selv først

Et af principperne i Gamekeeper er, at Henrik eller Kenneth selv skal have besøgt eller prøvet de jagtområder, kunderne sendes til. I skrivende stund har Henrik fem kunder på tur i Kazakhstan. Seks døgn på hesteryg. Med dåsemad og overnatning i det fri. Rejsen har været planlagt i tre år og Gamekeeper har været inde over alt fra visum og transport af våben på flyet til jagtlicens med mere. Og så har Henrik selv afprøvet turen på egen krop.

- På den måde ved jeg alt om forholdene, og hvad der venter kunderne. Jeg har oplevet og godkendt de lokale guider og kan fortælle om alt fra påklædning til madrationer og fysiske udfordringer, fortæller Henrik.

Jagtrejsen til Kazakhstan er klart i den dyre ende, men Henrik understreger, at både rejser og kunder spænder bredt. Fra tømrerlærlinge til direktører. Fra erfarne jægere til nybegyndere. Derfor gør han meget ud af at rådgive kunderne til en jagtrejse, der passer til både ønsker og erfaring.


På jagt med drengene i Brande

Selvom Henrik har jaget alt fra sæler i Grønland til antiloper i Sydafrika, bjørne i Canada, duer i Argentina og vildsvin i Polen, så nyder han stadig naturen omkring Brande. Og han har stadig et lille lokalt jagtområde på 100 tønder land.

- Jeg vil gerne give glæden ved jagt og natur videre til mine tre drenge. De hjælper med at passe og pleje området, og vi tager også derud uden at skyde. Bare for at se ræv eller rålam. Man har altid en oplevelse med hjem, siger Henrik Mortensen.


Ordet er dit