Tip os log ind

Gludsted i finalen om Årets Landsby

Tre byer kæmper om at få den ærefulde titel
13. juni 2018, 15.50

GLUDSTED Under parolen "Det nytter at gøre en indsats" har landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune taget kampen op mod en truende landsbydød. Der er etableret friskole og storparceller, ligesom børnehaven og købmanden er bevaret ved hjælp fra lokalsamfundet. På trods af at være en mindre landsby med ca. 300 borgere har Gludsted formået at sikre flere vitale funktioner i lokalsamfundet.

Det er baggrunden for, at landsbyen er blandt de tre finalister, der kæmper om at blive Årets Landsby 2018.

Evnen til at samarbejde og skabe resultater i form af øget bosætning og arbejdspladser er nøgleordene for de tre landsbyer, der kæmper om at blive Årets Landsby 2018.

Siden ansøgningsfristen blev passeret den 30. april 2018, har bedømmelseskomiteen bag Årets Landsby 2018 læst sig gennem de mange ansøgninger fra landsbyer over hele landet. Nu er tre finalister udvalgt: Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune, øen Fejø i Lolland Kommune samt Gludsted i Ikast-Brande Kommune.

- Fremtidens landsby skal i langt højere grad end tidligere sørge for at sikre både befolkningsgrundlag og arbejdspladser til sine beboere. Og det har været en stor glæde at læse sig gennem de mange inspirerende ansøgninger, som hver og en er eksempler på landsbyer, der ikke venter på udviklingen, men er med til at skabe den, udtaler formanden for bedømmelseskomiteen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Med temaet Den Samarbejdende Landsby har bedømmelseskomiteen ikke alene kigget på landsbyernes evne til at samarbejde om udviklingsprojekter, man har særligt haft blik for de konkrete resultater, arbejdet har affødt, fortæller Carsten Hansen.


Arbejde bårte frugt

- Årets tre finalister har det til fælles, at deres ihærdige arbejde har båret frugt. På hver deres facon har de formået at udvikle samarbejdet på en måde, der gør dem til forbilleder for andre, der gerne vil skabe arbejdspladser og øge bosætningen i deres lokalsamfund, understreger han.

Sammen med resten af bedømmelseskomiteen vil Carsten Hansen besøge de tre finalister i august. Umiddelbart efter vil en af de tre kunne kalde sig Årets Landsby 2018.


Fakta Årets Landsby:

. Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.

. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

. Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.

. Sidste års tema var Den digitale landsby, og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.


Ordet er ditMere Gludsted