Tip os log ind
  • 1/: Guldet var en kæmpe oplevelse og glæde for unge Frank Onyeka og for hans familie i Nigeria
    Foto: Frederik B.m. Dahl, Hamistolen.dk
  • 1/: Frank Onyeka har boet i Ikast siden, han kom til FCM i 2016. Han er glad for at bo på byens Sport Starcollege og har allerede spillet mange på Ikast Stadion som Akademispiller
    Foto: Frederik B. M. Dahl, hamistolen.dk

Guldmedaljen glimter godmorgen

03. juni 2018, 12.05

GULD Guldmedaljen er hængt op på væggen lige over sengen. På den måde blinker den hver morgen ned, når Frank Onyeka slår øjnene. Som det gyldne bevis for, at han ikke drømmer: Den 20-årige nigerianer fik debut i sæsonen 2017/18. Han scorede i debutkampen. Blev fast del af truppen og i flere kampe også del af startopstillingen. Og sluttede sæsonen af som Danmarksmester sammen med holdet. Lige nu har nigerianerens danske morgenstund derfor, præcis som Grundtvigs, guld i mund, og guld betyder glæde.

- Det hele har været så fantastisk. Selve kampen, fejringen bagefter sammen med alle amazing fans, og turen rundt til Herning, Holstebro og Ikast dagen efter. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor stor en oplevelse det har været, siger Frank Onyeka - med et stort, kridhvidt smil.

Efter kampen delte han over mobilen glæden med familien derhjemme.

- Min bror fandt heldigvis en måde at streame kampen på hjemme i Nigeria. Så han holdt hele familien underrettet. Da jeg ringede til min mor efter kampen, var hun så glad og stolt: "Jeg sagde jo til dig, at du ville blive champion en dag", sagde hun stolt til mig.

Han forlod sine forældre og sine fire søskende i staten Edo i den østlige del af Nigeria som ung teenager. Først for at blive del af FCMs samarbejdsklub FC Ebedei, og i januar 2016 flyttede Frank Onyeka til Ikast for at blive del af FCMs Akademi.


Forudså ikke selv sin debut

Her var han med til som ungdomsspiller at vinde flere danske mesterskaber. Han drømte om Superliga, men forventede selv at skulle bruge lidt længere tid på den svære overgang til seniorspillet.

- Da sæsonen gik i gang i efteråret døjede jeg stadig lidt med en skade, så jeg havde slet ingen forhåbninger om at få debut.

Men skadefri og i fuld form blev der i oktober brug for Onyeka i en pokalkamp ude mod Greve.

- Jeg blev både overrasket og glad. Jeg ringede ikke hjem, men havde en rigtig god snak med min danske plejefamilie, der altid har været gode til at støtte mig og give mig selvtillid. Det hjalp på nervøsiteten.

Han startede kampen på bænken og stemplede elegant ind med en scoring i 7-0 sejren. Ja, faktisk to, men det andet mål, hvor han nåede at snitte bolden, inden den gik i mål, blev officielt tilskrevet Marc Dal Hende. Siden fulgte Superligadebuten, hvor han i forårets første kamp - også mod Horsens - som indhopper scorede i slutminutterne til resultatet 2-0. Drømmen om gennembrud var en realitet. Han spillede 15 kampe i sæsonen, scorede fire mål og var i flere kampe del af start-11'eren.

- Jeg er overrasket over, hvor hurtigt det hele er gået, men jeg føler også, at jeg har vundet min plads på holdet.


Aldrig problemer med at sove

Dagene op til den afgørende guldkamp mod Brøndby tænker han tilbage på som koncentrerede:

- Jeg havde lidt problemer med den ene fod. Derfor trænede jeg ikke med dagen før. Men jeg fornemmede selv - og på hele truppen, at vi var klar til at vinde. Stemningen var god og på en måde afslappet. Og ja, jeg kunne sagtens sove natten op til kampen - jeg har ALDRIG problemer med at sove, griner han.

Mens de etablerede nigerianske stjerner, Paul Onuachu og Rilwan Hassan, er rejst hjem til Nigeria på ferie inden sæsonstart, er Frank Onyeka og de øvrige unge nigerianere i FCM blevet i Danmark, hvor de bor dør om dør på Sport Star College Ikast-Brande.

- Det var en stor omvæltning at flytte til Ikast. Jeg kommer fra en noget større by, hvor der altid er mennesker på gaden; dag og aften, og hvor folk mødes udenfor og spiser sammen. Unge og ældre. Her holder folk sig mere til deres egne huse. Jeg savner naturligvis min familie og mine venner, men det er rart at bo på College, hvor der er mange unge mennesker og altid nogen at tale med. Derfor vil jeg ikke flytte til en lejlighed - endnu.


Drømmedestinationen er engelsk

Ferien bruger Frank Onyeka på at restituere, og så har hans plejefamilie, Dorte og Torben Klausen fra Herning, inviteret ham på en ferietur til Paris:

- Det bliver fantastisk. Jeg glæder mig til at se Paris.

Fremtiden glæder han sig også til. Kontrakten med FCM fik han for nyligt forlænget frem til 2022.

- Jeg er meget glad for at spille i FCM. Det er en god trup, som også fungerer godt socialt. Vi er gode til at grine sammen, siger Frank Onyeka, der i den kommende sæson håber at kunne blive ved med at vokse som ung spiller.

På den store bane er håbene for fremtiden også klare:

- Jeg vil gerne spille i en af de store europæiske ligaer. Min drømmeklub? Det er Chelsea, som jeg er stor fan af, siger han - med et dansk guldglimt i øjet.


Ordet er ditMere Sport