Tip os log ind
  • 1/: Hyldestsang til totalitær-samfundet på Gilead.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: Publikum blev pludselig en del af en teaterforestilling og taget med på en guidet tour på Gilead.
    Foto: LAILA KEMPEL
  • 1/: Kvinderne på Gilead er værdsatte som fødemaskiner, men må ellers tie og holde tand for tunge - uanset spørgsmålene. Overalt var der bøse vagter, der sørgede for ro og orden.
    Foto: LAILA KEMPEL

Gymnasieelever på total teatertur i egne rammer

IB-eleverne på Ikast-Brande Gymnasium trak sine medstuderende med på en guidet tur i »Gilead«
21. december 2018, 16.01

Teater Vil man gennemføre en internationale studentereksamen, så handler det ikke kun om at sidde med næsen i bøgerne. Det handler også om Creativity, Activity og Service - de såkaldte Cas-point, som man skal tilegne sig og dokumentere, for at få lov til at gå til eksamen

Derfor har en gruppe IB-elever gennem et par uger arbejdet på et teaterstykke, som har fundet inspiration i den engelske gyserserie: Handmaid's tale, men ellers er uden titel.

Tirsdag var eleverne klar til at vise resultatet af deres arbejde, men i stedet for at bænke de medstuderende foran en scene, så blev de aktive deltagere i et stykke total-teater.

Således var der tale om en rundvisning i det imaginære sted Gilead, hvor det hurtigt blev tydeligt, at noget gemte sig under overfladen. Der blev sat pris på kvinderne og deres evne til at sætte børn i verden, men det var vist også det, de kunne bruges til.


Guidet rundvisning

Den guidede rundvisning var omgærdet af en vis mystik, selvom den »blot« foregik på Ikast-Brande Gymnasiums Campus. Det var op og ned af trapper, ud og ind af bygninger - gennem idrætssalen med skoene i hånden. Og hele tiden med en flok bøse vagter, der holdt styr på gruppen, der konstant fik ordre på at skulle holdes sammen, og holde trit. Vagterne veg ikke fra muligheden for et lille skub i ryggen, hvis tempoet gik ned, eller hvis stemningen blev for høj: Vær stille og hold mund - lød den meget kontante besked fra de sortklædte vagter.

Ved turens afslutning talte den hurtigsnakkende guide om den smukke arkitektur og det fantastiske samfund...altimens en sortklædt attrap af et menneske dinglede i en galge, og vagter i smug forsøgte at slæbe et lig af vejen. Pludselig farer andre vagter frem, for med magt, at fjerne den mest nysgerrige i gruppen. Hun slæbes modstræbende om bag en mur, mens guiden hurtigsnakker og forgæves forsøger at tiltrække sig opmærksomheden. Der lyder et skud, guiden taler og taler - og pludselig er det hele slut.


Tak for i dag

- Tak for i dag - jeg håber I har nydt turen, siger han og opfordrer gruppen til at bruge deres penge i souvenirbutikken, (der så ikke findes) for så at forsvinde og efterlade en flok måbende teatergængere. Efter en kunstpause af stilhed, bryder alle ud i klapsalver:

- STILLE....lyder den bastante besked fra vagterne, der stadig har dannet ring omkring gruppen: Jeres tur er overstået - og I har nu tilladelse til at forlade Gilead.

Det var total totalitært teater.

SE flere billeder og video på AOIB.DK


Ordet er ditMere Ungt nyt