Tip os log ind
Viggo Mulvad.
Foto: Flemming Hansen

Han sætter strøm til Ikast

Elinstallatør - og formand for Vores Ikast - Viggo Mulvad fylder 50 torsdag 5. juli
05. juli 2018, 07.26

IKAST Det kan godt være, han er en sindig mand fra de midtjyske stepper, hvor beskedenhed er en dyd.

Men bag Viggo Mulvads rolige ydre gemmer der sig en ambitiøs erhvervsmand og iværksætter, der er med til at sætte strøm til udviklingen af ikke bare sin egen forretning - men også hele Ikast By.

Torsdag 5. juli runder elinstallatør og indehaver af Midtjysk El Center - samt formand for Vores Ikast - Viggo Mulvad det halve århundrede.

Og det er der mange gode grunde til at fejre.

Fordi det går godt med branchen og virksomheden. Og fordi Ikast trods udfordringer har fundet det rette trav med dannelsen af Vores Ikast.


Sikre kompetencer

Midtjysk El Center blev stiftet i 2003. Det var nogle år efter, at Mulvad var holdt ved Forsvaret, havde taget sin installatør-uddannelsen og var indgået i ejerkredsen omkring Ove Nørholms forretning. Firmaet har været gennem en succesfuld rejse, og er i dag en af egnens største el-virksomheder.

Elcentret laver alt inden for traditionelle elopgaver, energioptimering med blandt andet varmepumper, svagstrømsarbejde, IT og sikring med alarm og overvågning.

Mulvad skabte sit fundament for Midtjysk El Center ved blandt andet opkøb af andre el-firmaer i Ikast og voksede derfor organisk gennem årene.

- Strategien var dels at udvide kundekredsen og dels sikre så mange forskellige kompetencer i huset som muligt, især inden for varmepumper og alarmer og sikring, fortæller Viggo Mulvad, der nøgternt konstaterer, at der er drøntravlt inden for branchen i øjeblikket.


Overophedning

- Man kan faktisk tale om en overophedning. Vi kan ikke få tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, og risikerer at må sige nej til ordrer. Det er en kæmpeudfordring for elfaget, der ellers er et populært fag blandt de unge, og som har forstået at brande sig selv.

Mulvad mener, at der er for få i branchen, der uddanner elektrikere - og det skal der arbejdes på.

Selv beskæftiger Midtjysk El Center hele syv lærlinge i øjeblikket.

Blandt de store projekter, som firmaet arbejder med i øjeblikket, er det nye plejecenter ved Bøgildvej, Østres Skoles nybyggerier, og tre netop færdiggjorte store boligprojekter i Århus.

- Vi er nu gået i gang med den største opgave i firmaets historie - Danske Banks nye hovedkvarter i Århus. Når vi er flest mand på det projekt, vil vi være 12-15 på stedet.

Ellers er projekter med varmepumper og alarm/sikring i højsædet - især fordi virksomheder efter krav fra forsikringsselskaberne har fuld fokus på sikring og overvågning.


Formand ved en fejl?

Selv med en travl hverdag som chef i firmaet, skaffer Mulvad sig tid til arbejdet som formand for TS-gruppen - en sammenslutning af 40 selvstændige elinstallatører i Danmark.

Og som om det ikke var nok, lykkedes det ham - selv om han påstår det nærmere var en fejl - at ende på den tunge post som formand for Vores Ikast, som har samlet detailhandel, handelsliv, erhverv og kulturliv i én stærk forening.

Viggo Mulvad indrømmer, at han nok med jævne mellemrum har blandet sig i debatten om Ikasts udvikling, og da Ikast Vest tilbage i 2013 sparkede til debatten om Ikast Bylivs fremtid ved at søsætte en række aktiviteter i vestbyen, lå det lige til højrebenet at ende som formand for den nystartede Vores Ikast.


Næsen langt fremme

- Ja jeg havde nok næsen lidt langt fremme og havde været lidt for engageret i modellen til Vores Ikast og konstruktionen med at få alle til at spille på samme hold, til at kunne sige nej - da man manglede en formand.

Lyder det beskedent fra fødselaren.


260 med i Vores Ikast

Selv om Ikast er udfordret som mange andre med bymidter, der har tomme lokaler, er Vores Ikast trods alt blevet en mulig vej mod bedre handel, bosætning og udvikling af byen.

Ikast Byliv havde dengang i 2013 73 medlemmer. Vores Ikast tæller i dag 260 medlemmer fra alle dele af byens handels-, erhvervs- og kulturliv.

- Grundideen i Vores Ikast er at skabe aktiviteter for byens borgere og have et solidt netværkssamarbejde mellem detailhanden, erhverv og foreningslivet. Alt sammen med det formål at skabe sammenhold og stå sammen om at udvikle byen. Det er gået godt langt hen ad vejen. Vores udfordring er - ligesom i mange andre byer - vores bymidte og Strøgcentret. Det er lykkedes godt rundt omkring i byen, men vi arbejder intenst med fremtidige løsninger for Strøgcentret, siger Viggo Mulvad, der er glad for et intenst samarbejde med kommunen. Men som også erkender, at man er udfordret af offentlige anlægsstop og en kommunal økonomi, der ikke lukker muligheden op for den ide, man har lanceret i Vores Ikasts visionsplaner: At flytte biblioteket op i Strøgcentret for at skabe endnu mere aktivitet og liv der. Ingen penge i kommunekassen sætte grænser for, hvor meget man kan udvikle i byen.


Nyt sammenhold i byen

- Vi skal have fundet nøglen til at få flere butikker i bymidten. Og vi arbejder intenst på det. Vi havde en udfordring i 1992, da Strøgcentret skulle etableres. Det lykkedes ved fælles indsats. Vi har den samme udfordring i dag.

- Men ser man på de resultater, Vores Ikast har opnået, er vi godt tilfredse. Ledige butikker er fyldt op specielt uden for Strøgcentret, og der har aldrig været så mange aktiviteter som nu. Der er en anderledes ånd og et sammenhold i byen, som vi skal blive ved med at bygge videre på.

- Det vigtigste er, at borgerne får lyst til at komme i bymidten og Strøgcentret. Det er ikke sikkert, det kun skal være handelsliv, vi sætter fokus på. Bare der er liv og miljø. Vi er trods alt ved at blive en »rigtig« by. Hundredevis af boliger skyder - bogstavelig talt - i vejret, og flere er på vej. Aktiv bosætning og udvikling af en by går hånd i hånd.


Kaptajn på egen båd

For en mand som Viggo Mulvad går arbejde og fritid - med foreningsarbejde og frivilligt arbejde - også hånd i hånd og kan være svære at skille ad.

- Det vigtigste er, at man får relationer og netværk. Det skaber energi og livslyst.

Når det så er fritid, er Mulvad blevet kaptajn på sin egen - og hustruen Mette Flys - båd, der ligger til kajs i Juelsminde.

Og med i alt seks sammenbragte børn - og de kærester der kommer til - går en stor del af fritiden med familieliv og oplevelser sammen.

................

Fødselsdagen fejres med åbent hus/reception i Noli i Phønix Huset torsdag 16-19.30


Fakta

Viggo Mulvad, 50 år 5. juli 2018

Født og opvokset i Ikast Fakta

Viggo Mulvad, 50 år 5. juli 2018

Født og opvokset i Ikast

Nordre Skole

Udlært elektriker hos Elbjørn

Hundefører i Forsvaret på Flyvetstation Karup

Ansat som konstabel i 88-96

Læste samtidig til elinstallatør - færdig i 96

Ansat hos installatør Obe Nørholm

Med i ejerkredsen fra 1997.

Generationsskifte fuldført i 2004, hvor Midtjysk Elcenter stiftes med Mulvad som eneejer.

I årene inden opkøbes firmaerne Hans Andersen, Ikast Elservice og Herluf Boel

Domicil: Siriusvej

45 ansatte

Formand for TS Gruppen - en sammenslutning af 40 selvstændige elinstallatør-firmaer

Sidder i Teknikrpdet Midtjylland

Repræsentant for de uniformerede korps i Folkeoplysningsudvalget

Tidl. kredsleder i Ikast FDF

Gift med Mette Mulvad Fly

Har selv to voksne tvillingepar fra tidl. ægteskab samt to voksne bonusbørn

Nordre Skole

Udlært elektriker hos Elbjørn

Hundefører i Forsvaret på Flyvetstation Karup

Ansat som konstabel i 88-96

Læste samtidig til elinstallatør - færdig i 96

Ansat hos installatør Obe Nørholm

Med i ejerkredsen fra 1997.

Generationsskifte fuldført i 2004, hvor Midtjysk Elcenter stiftes med Mulvad som eneejer.

I årene inden opkøbes firmaerne Hans Andersen, Ikast Elservice og Herluf Boel

Domicil: Siriusvej

45 ansatte

Formand for TS Gruppen - en sammenslutning af 40 selvstændige elinstallatør-firmaer

Sidder i Teknikrpdet Midtjylland

Repræsentant for de uniformerede korps i Folkeoplysningsudvalget

Tidl. kredsleder i Ikast FDF

Gift med Mette Mulvad Fly

Har selv to voksne tvillingepar fra tidl. ægteskab samt to voksne bonusbørn

Ordet er ditMere Navne