Tip os log ind
  • 1/: Borgmester Ib Lauritsen indleder et budgetmøde med historisk stor tilslutning.
    Foto: Steen Hebsgaard
  • 1/: Der var trangt i byrådssalen mandag aften, og de fleste måtte stå op.
    Foto: Steen hebsgaard

Hey-ho - de kom som kaldet til budget-slaget

Omkring 100 forældre og pædagoger mødte op i stille protest til budgetmødet mandag aften - og startede med Kim Larsen
10. oktober 2018, 06.22

BYRÅD Man kan anprise Ikast-Brande Byråd for meget - men ikke for at være verdens bedste sangkor!

Det indtryk ændrede sig ved byrådsmødet mandag aften, hvor det kommunale sparebudget skulle vedtages.

Omkring 100 forældre og pædagoger fra kommunens daginstitutioner og skoler mødte nemlig op i en stille protest mod besparelser på børneomådet. I mindet om Kim Larsen valgte man som fællessang at synge sangen om Jutlandia - den med omkvædet »Hey-ho for Jutlandia - hun kommer som kaldet til slaget«.

Så synge sammen det kunne både politikere og de mange tilhørere.

Noget slag var det ikke. Byrådets 23 medlemmer er 100 procent enige i budgetforliget med besparelser i 2019 på 81 millioner kroner.

Men et slag kommer der garanteret til at stå, når alle velfærdsområder skal i gang med at finde de påkrævede besparelser.


Gør ondt

Udtryk som »det er forfærdeligt«, »uhyre vanskeligt«, »det kommer til at gøre ondt« og »vi er nødt til at vise ansvarlighed« blev gentaget i den timelange debat i forskellige variationer.

Vi har fanget highlights fra debatten:

Borgmester Ib Lauritsen (V): - Ingen tvivl om at det har været svært. Men vi skal have styr på indtægter og udgifter for at sikre balance og plads til anlæg og afdrag.

Annette Mosegaard (K): - Vi er vildt udfordret af, at indtægter er mindre end vore udgifter. Vi tjener for lidt i kommunen. I gennemsnit beskattes vi af 158.000 per borger. Det mindste i landet er 152.000, mens det største er 348.000 kroner. Det kommer til at gøre ondt, og det kræver at vi alle står sammen om det.


Vente på en lottogevinst?

Henrik Engedahl (V): - Det vil være uansvarligt ikke at spare for at få styr på udgifterne. Ellers kan vi ikke klare anlægsopgaver og uforudsete udgifter. Kan vi håbe på bedre tider, en ny regering eller en lottogevinst? Nej, vi risikerer, at staten kommer og overtager driften af kommunens hverdag. Vi skal finde nye og smartere løsninger, men med færre hænder til både børn, ældre, ledige og syge. Alle rammes.


Vil have skattestigning

Frank H. Sørensen (S) erkendte, at socialdemokraterne også står bag budgettet og vedkender sig et ansvar.

- Men vi er ikke tilfredse. Det her rammer borgerne og de svage.

Han sagde, at partiet havde ønsket en sammenlægning af rådhusene, som kunne spare penge, der kunne bruges på velfærd. Det lykkedes ikke.

- Vi tror ikke på, at de kommende effektiviseringer kan findes, uden at det går ud over velfærden. Her må vi som politikere tage ansvaret for forringelserne, sagde Frank Sørensen, der tilføjede, at partiet ville arbejde for en skattestigning i 2021-2022.

Bo Sand Kristensen (DF): - Vi skal påvirke vores politiske bagland til at få en udligningsreform. Det her får konsekvenser for borgerne, og vi beslutter det af nød ikke af lyst.

Han understregede dog også, at der bliver plads til fornuftige nye tiltag på anlægsområdet - med ny skole, plejecenter og børnehave.


Churchill-citatet

Simon Vanggaard (DF) roste det store fremmøde: - Respekt. Det viser, at I har en holdning.

Han henviste til et Churchill-citat om, at optimisten ser muligheder i enhver vanskelighed.

- Vi er nødt til at se muligheder med mindre midler. Vi skal huske, at service og økonomi ikke altid er ligestillet. Vi har på flere områder en god kvalitet i vores velfærd.

Vanggaard satte fokus på den store forskel mellem rige og fattige kommuner.

- Det er skævt, når de rigeste kommuner har de laveste skatteprocenter, og de fattigste har de højeste.

Gert Bækgaard (V): - Det gør indtryk at læse høringssvarene. Det kommer til at gøre ondt, men det er præmissen i den kommende tid.,

Han understregede dog også, at der med anlægsbudgettet bliver plads til at styrke børneområdet med nye skoler og børnehaver.

Helle Mathiasen (V) satte fokus på kulturområdet, der procentvis rammes ekstra hårdt af besparelser.

- Kulturen er løftestang for mange ting og har mange aktører, som får det sværere. Det kommer til at ramme samarbejde, events, begivenheder og kulturtilbud generelt, og det kommer måske til at koste på børnekulturen.


Bosætning indsatsområde

Henrik Kraglund (Fællesl.) jokede med, at valgkampen måske var indledt! Hans fokus gik blandt andet på, hvorfor dælen Ikast-Brande havde så lave selskabsskatter - 46 millioner - mens en kommune som Billund ender op med 256 millioner?

Han mente også, at prognoserne for bosætning i kommunen var for lidt ambitiøs - kun 80 om året i årene frem til 2034. Andre kommuner, som Vejle, arbejder med 1100 om året.

- Derfor vil bosætning for os være et af de store indsatsområder. Vi står bag budgettet. Det er sket i god ånd - men det kommer til at gøre ondt.


At tisse i bukserne

Trine M. Kristensen (DF): - En del foreslår, at vi tager penge fra kassen til driften. Men det svarer til at tisse i bukserne. Det varmer det første år. Men derefter ...

Kirsten York Helms (K) sagde til de fremmødte: - Det her er frygteligt. I gør det godt, og vi gør ikke det, fordi vi mener, at I sagtens kan spare.

Kasper Pauli (S): - Alle kommer til at løbe stærkere. Derfor skal vi også se på en skattestigning for at stoppe udhulingen.

Lotte Stoltenborg (Fællesl.) satte fokus på besparelsen på turistforeningen - og opfordrede til, at man ser på den igen.

- Turistforeningen kan ikke fortsætte, og vi har ikke råd til at smide turismen på gulvet, sagde hun.

Palle Høj (V) ville hellere have en udligningsreform inden en skattestigning - men erkendte, at der kan blive behov for det.

Birthe Sørensen (S) var især bekymret for ældreområdet, hvor der - som hun sagde - skal spares meget.

Carl Jensen (V) påpegede, at der med anlægsprogrammet altså også vil være nogen i kommunen, der bliver glade.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune