Tip os log ind
  • 1/: Fhv. borgmester Kjeld Broberg Lind var en ildsjæl i pionerfasen.
    Foto: Flemming Hansen
  • 1/: Bo Jensen har fulgt ISI tæt lige fra idefasen og nu med sæde i repræsentantskabet.
    Foto: Hamistolen Photography

Ikast havde det rette sted på det rette tidspunkt

Det nedslidte plejehjem blev en blomstrende idrætsskole
11. januar 2019, 16.30

HISTORISK Det var et stykke borgmesterarbejde af ypperste karakter af Ikasts daværende politiske førstemand Kjeld Broberg Lind, der er skyld i, at der i denne uge kan fejres 25 års jubilæum på en idrætshøjskole i Ikast.

Helt tilbage i midten af 80'erne udtænkte idrætssamvirket i Herning - SIKH - at der skulle etableres en idrætshøjskole i vores område. Man allierede sig bredt med idrætsorganisationerne i det gamle Ringkøbing Amt, og planerne gik i første omgang på etablering i Herning.

I modsætning til hvad man normalt oplever på disse kanter, var der langt fra tanke til handling, og da der efter seks år ikke var sket noget, satte revisor Kurt Ravn sig selv i formandsstolen. Kort efter henvendte man sig bredt til alle kommuner i omegnen, om der fandtes egnede lokaler, og om nogen ville gå ind og bakke idéen op. Og her var Kjeld Broberg Lind i den grad vaks ved havelågen. Han kunne se det betimelige i, at den nye idrætshøjskole skulle placeres i Danmarks idrætsby nummer 1. Og hvor man tilfældigvis havde et gammelt nedslidt plejehjem til at ligge ubrugt hen - kun et langt spydkast fra det store område, som nu er blevet omdøbt til Sportscenter Ikast.


De første 50 elever

Og minsandten om han ikke både fik den bredt sammensatte bestyrelse og sit eget byråd med på idéen, og det var forklaringen på, at man i januar 1994 kunne byde velkommen til de første 50 højskoleelever, som var klar til et forårssemester på Danmarks på dette tidspunkt eneste idrætshøjskole uden sportshal.

Inden da var der foregået hektisk aktivitet for at få såvel myndighedskrav opfyldt som skabt det nødvendige økonomiske fundament. Før det var på plads, blev der allerede et år forud for åbningen ansat en højskoleforstander i form af den tidligere smed og stregspiller fra Fousing, Ib Møller. Han havde siden dygtiggjort sig på seminariet i Nørre Nissum og haft virke som souschef på den nordjyske idrætshøjkole i Brønderslev. Han var nærmest som håndskåret til opgaven, og inden januar 1994 var omme, havde han bosat sig i byen med fru Grethe og parrets tre børn.


Det lykkedes på rekordtid

Nu skulle der bygges en højskole op i Ikast med navnet Den Midtvestjyske Idrætshøjskole. Det var væsentligt, at skolen var hele landsdelens skole, men når det kom til den økonomiske opbakning måtte 85 procent af midlerne som så meget andet fremskaffes hos Tordenskjolds soldater i Ikast og nærmeste omegn.

Det lykkedes på rekordtid for Ib Møller at få genereret et lokalt netværk, som i den grad hjalp til - både af praktisk karakter, men frem for alt også med at skaffe egenkapital og risikovillig lånekapital.

Dette var årsagen til, at der rent faktisk så pænt og nydeligt ud, da der i januar 1994 blev holdt åbningsreception og taget imod første elevhold. Willa Huse med Preben Hjorth i spidsen havde fået givet Hagelskær Plejehjem et så stort facelift, at man kunne være bekendt at tage imod både gæster og elever.


Pavestolt forstander

Det var naturligt nok en pavestolt forstander og en lige så glad formand, der kunne byde velkommen, og man kunne glæde sig over, at det var lykkedes at få hele fire af byens pengeinstitutter Midtbank, Danske Bank, Unibank og Den Jyske Sparekasse til at bevilge et solidarisk ikke sikkerhedsstillet lån på i alt næsten 2,5 mio. kroner. Det var mange penge den gang, og ikke noget man var vant til på de bonede gulve i hverken København, Herning eller Grindsted, men lånene blev bevilget, skolen stod der, og pengene er siden blevet betalt tilbage. Men en understregning af midtjysk stædighed om, at hvor der er vilje er der også en vej.

Ingen havde ved åbningen i sin vildeste fantasi forestillet sig, at skolen skulle udvikle sig til et sådan idrætsmæssigt, kulturelt og undervisningsmæssigt mekka som tilfældet blev.

Der har været næsten konstant opadgående udvikling siden starten, selvom også finanskrisen var med til at danne en tue på vejen.

Her blev ærmerne smøget op en gang til af skolens ledelse, som man gjorde det i etableringsfasen, og bundlinjen er, at man i dag står med et mønsterbrug af en idrætsskole for både højskoleelever, efterskoleelever og kursister på korte sommerophold. Samlet set er der over 25 år investeret for op imod 100 millioner kroner ved et utal af til- og ombygninger, og skolen hviler samtidig på et solidt økonomisk fundament med en egenkapital på 22,6 millioner kroner.


Vandre i takt med byen

Den nuværende forstander, Torben Øster- gaard, som har stået på broen siden 2010, har aktuelt 60 medarbejdere, 60 højskoleelever og 195 efterskoleelver under sig. Samtidig har han som sin forgænger Ib Møller formået af få skolen til fortsat at vandre i takt med byen og dens idrætsliv, som i den grad har stor glæde af skolens faciliteter og dens lærerkræfter. Og samtidig er ISI ankeret i det, der nu markedsføres som Sports Campus Ikast-Brande - en bevist satsning på talent og elitesportsudvikling, som et vigtigt element i brandingen af Ikast-Brande Kommune. Det havde nok de færreste - selv ikke Kjeld Broberg Lind - turdet at drømme om i starten af 90'erne. Man han glæder sig over det den dag i dag, selvom han nu er blevet 85 år og mest ser sport i TV og i ny og næ en håndboldkamp i IBF Arena.


Ordet er ditMere Ikast