Tip os log ind
Tæt ved 17.000 ledige opbrugte i løbet af 2014 deres ret til at få dagpenge. Det viser en ny opgørelse fra AK Samvirke, a-kassernes organisation. Dermed har helt præcist 50.648 personer mistet retten til dagpenge de seneste to år, skriver Jyllands-Posten. Tallet er så voldsomt, at det ifølge både SF og Enhedslisten øger presset på regeringen for at komme op med en løsning, inden der bliver udskrevet valg til Folketinget. RB PLUS (Niels Hougaard/POLFOTO/arkiv)

Ikast-Brande har ledighed som i 2009

Flere flygtninge kan dog udfordre tallene og give et misvisende billede
21. december 2015, 07.32

LEDIGHED Ikast-Brandes byråd har netop godkendt beskæftigelsesplanen for 2016.

Der er tale om en plan, hvor den enkelte kommune skal redegøre for, hvad de har tænkt sig at gøre for at mindske ledigheden og sikre alle borgere et arbejde.

Planen skal efterfølgende sendes til det regionale arbejdsmarkedsråd.

Fra centralt hold er der udstukket nogle retningslinjer, hvor det blandt andet handler om at flere unge skal have en uddannelse, langtidsledige skal i beskæftigelse, borgere i udkanten af arbejdsmarkedet skal tættere på arbejdsmarkedet og samtidig skal der gøres en større indsats for at matche de ledige med de rigtige arbejdspladser.

- Lidt af en udfordring, siger Carsten Kissmeyer, som dog kunne glæde sig over gode ledighedstal i kommunen.

- Vi har svært ved at måle om vores unge får en uddannelse. Tallene ser ikke gode ud - men det er faktisk fordi mange unge flytter fra kommunen for at få en uddannelse. Derfor klarer vi os bedre end tallene indikerer, siger borgmesteren.

Han ser også en udfordring i, at Ikast-Brande kommer til at tage del i at skulle modtage flygtninge.

- Det vil få indflydelse på 2016, at vi skal modtage ikke 80 - men 150 flygtninge. Vi bor i et område, hvor der er mange østeuropæere ansat ved landbruget. De har hidtil talt i statistikken. Men disse borgere er nu - på samme måde som aupairpiger blevet pillet ud, fortalte Carsten Kissmeyer.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget Peder Kempf, (S)var bekymret over, at der er omkring 2800 borgere, der skal aktiveres.

- Det store spørgsmål er, hvad der skal ske med dem. Samtidig forudses det, at vi kommer til at mangle omkring 30.000 håndværkere inden år 2020. Vi lever midt i produktionsDanmark og kan sammen med Billund - som de eneste - bryste os af at have et overskud pr. indbygger. Aarhus, Odense og Aalborg kan slet ikke følge med, sagde han.

Ismail Yalcin var bekymret for, at de nye strammere regler for familiesammenføring kunne gøre det svært at få folk i arbejde.

- Når de skal bo her og vente op til tre år på at få kone og børn til Danmark, så er det svært at skulle koncentrere sig om at komme ud på arbejdsmarkedet. De fungerer ikke som mennesker. Vi skal huske at det ikke kun handler om penge og overførelsesindkomster. Vi må også tage menneskelige hensyn, sagde Fælleslistens repræsentant.

For Annette Mosegaard (V) er målet at få 5000 borgere i arbejde.

- Vi er udfordret af de lave ledighedstal. Men hvordan får vi de sidste igang. Vi må tænke nyt og anderledes, og det bliver spændende om, det er i 2016, at vi knækker kurven og finder ud af, hvad og hvordan vi gør, sagde hun.


Ordet er dit