Tip os log ind
  • 1/: Nogle ting bliver man aldrig for gammel til - selv efter 75 års ægteskab. Ruth og Arne Hansen fejrer den 14. juli atombryllup.
    Foto: Laila Kempel
  • 1/: En daglig buket og et kys på kinden har Arne Hansen altid forkælet sin hustru gennem 75 år, Ruth Hansen med.
    Foto: Laila Kempel

Ikastpar fejrer atombryllup

Ruth og Arne Hansen lægger sig altid til at sove hånd i hånd - den 14. juli fejrer de 75 års bryllupsdag
10. juli 2019, 08.52

ATOMBRYLLUP Ifølge Danmarks Statistik er det kun et ganske lille antal danskere, der hvert år kan fejre 75 års bryllupsdag.

Men ikke desto mindre, så er Ruth og Arne Hansen fra Ikast et af de syv par, som i 2019 forventes at kunne holde atombryllup i Danmark.

Søndag den 14. juli har de været gift i 75 år, og glæder sig til at familien samles: To børn, otte børnebørn og ti oldebørn.

- Nu har jeg holdt otte bryllupper, og det bliver dyrere for hver gang, siger Arne Hansen og klukker en smule i lænestolen samtidig med, at han nævner de otte bryllupper: Bryllup, kobberbryllup, sølvbryllup, guldbryllup, diamantbryllup, krondiamantbryllup, jernbryllup og nu også atombryllup.


Egen lejlighed

Parret, der stadig bor i egen lejlighed i Ikast holder sammen i tykt og tyndt og glæder sig i den grad over fortsat at kunne være sammen.

Med hjælp fra hjemmeplejen og ikke mindst de gode naboer og familien, der konstant - under samtalen - roses for deres hjælp, så bruger de ord som vidunderligt og dejligt om deres liv sammen.

-Det handler om aldrig at gå sure i seng, siger Ruth Hansen til spørgsmålet om, hvordan man holder ud og holder ved i så mange år. For nok har de da været uenige i løbet af deres lange ægteskab.

- Man kan ikke sige, at vi har været uvenner - men vi har da været uenige - nok mest om, hvad børnene måtte. Jeg var nok den, der var mest skrap, men det skal du ikke skrive- for de er så forkælede, siger Ruth Hansen. der også har oplevet den store sorg at miste sønnen Torben, der døde af kræft for et par år siden.


Vulkanisør

Sammen drev parret i 30 år vulkanisør-virksomhed i Bording med Arne på værkstedet og Ruth på kontoret.

- Vi havde et stort hus og tre børn, så jo - ind i mellem kunne jeg da blive lidt skrap, siger Ruth og sender kærlige blikke hen på sin ægtemand, der efterhånden har rundet 97 år.

Selv er hun 93 år og nyder, at vinterens sygdom er overvundet, så livet igen er blevet værd at leve.

Begge har de erklæret mål om at blive 100 år.

Parret blev gift i Isenvad Kirke den 14. juni 1944 mens 2. Verdenskrig altså stadig omfavnede Danmark på en dejlig varm dansk sommervejr med masser af solskin

De mødte hinanden til bal på Hotel Ikast

Arne havde været til en lidt våd fest, hvor han og et par venner havde været på session. Ruth vidste, at han kom og måske var lidt svimmel. Hun vurderede, at han havde brug for lidt omsorg og i alt fald ikke selv kunne finde hjem.

Og siden den aften har de ikke været i tvivl om, at det skulle være de to. Foreløbig har de været gift i 74 år og fejrer altså snart 75 års bryllupsdag.


Midtjylland

De bosatte sig først i Ikast, men flyttede til Bording indtil de afhændede virksomheden. Så flyttede de tilbage til Ikast, hvor de købte parcelhus. Men for 18 år siden solgte de også det og flyttede i lejlighed tæt på centrum i Ikast.

Herfra var det let for Arne, at tage en daglig gåtur - også med rollator. Han nød at tage turen og gik altid forbi blomsterhandleren for at tage en buket med hjem til sin udkårne.

- Hvis jeg kunne, så gjorde jeg det stadig. Men det er nok et par år siden jeg måtte opgive det, siger Arne Hansen med beklagelse i stemmen.

Ruth satte i mange år pris på den fornemme gestus og forsøgte også mange gange, at sige, at det jo ikke var nødvendigt.

- Der var jo ingen grund til at bruge penge på det, selvom jeg blev glad og synes, blomsterne var flotte. Men den dag han kom med to buketter, syntes jeg det var lidt luksus, og unødvendigt. Men han synes jo de var så pæne,, og mente, at jeg havde fortjent at få to, fortæller atombruden.

Hun var bare 17 år da de mødtes. Ruth Hansen var pigen fra landet. Familien drev en ejendom i Fonnesbæk - et område mellem Ikast og Isenvad.

Arne Hansen var lidt ældre og voksede op på Kildevej i Ikast.

Selvom parret var unge da de blev gift - 18 og 22 år - så har de formået at holde sammen og nyder i dag et stille liv i lejligheden.


Hånd i hånd

- Jeg synes ligesom, det er aften næsten inden dagen er begyndt, lyder det optimistisk fra Ruth Hansen, der på ingen måde keder sig.

Hun ser tilbage på et aktiv liv som selvstændig erhvervsdrivende, men også et travlt liv med masser af venner, der fik besøg og kom på besøg.

I dag er mange vennerne borte, men heldigvis er familien til gengæld vokset.

- De kommer så tit forbi. Og så har vi en masse venner og naboer, der er gode til at kigge ind. Jeg synes vi får besøg hele tiden, siger parret.

De får hverdagen til at gå med fjernsyn og små-sysler i hjemmet og glæder sig over hver eneste dag de har sammen.

De har dog et fast ritual, som har fulgt dem siden starten af deres samliv: De falder altid i søvn hånd i hånd.


Ordet er ditMere Navne