Tip os log ind
Rebecca Pedersen leder på IUC i Ikast glæder sig til at vise 10. klasses skolen frem for de besøgende den 24. januar, og fortælle om alle de mange spændende muligheder på skolen.
Foto: Laila Kempel

IUC ruster sig til fremtiden

10. klasses skolen i Ikast-Brande oplever øget interesse for skolens flekslinje, og ruster sig til øget elev-optag i det kommende skoleår
11. februar 2019, 14.05

10.KLASSE Det kan være svært som 15-årig at vide, hvad man skal med sin fremtid. Og det oplever 10. klasses skolen IUC I Ikast på nærmeste hold. I indeværende år har der været en massiv interesse for specielt den ene af skolens tre linjer - den såkaldte flekslinje, hvor der blandt andet tages personlige hensyn til læringsmiljø og herunder muligheden for lange praktikforløb.

- Vi har faktisk haft så mange henvendelser, at vi har været nødt til at sige nej, og lukke ned for yderligere optag, siger skoleleder Rebecca Pedersen.

Hun og skolens øvrige medarbejdere har derfor til det kommende år gentænkt indholdet af skolens tre linjer, der til august kommer til at hedde Gym-10, Plus-10 og EUD-10.

Det sker blandt andet for at være bedre forberedt på, at tendensen om interessen for Plus-10 linjen fortsætter ind i det kommende skoleår.


Solstråle-år

- Mange har opfattelsen af, at 10. klasse blot er et opbevaringsår for dem, der ikke kan finde ud af at gå i skole, og dem, der ikke kan beslutte sig. Det passer ikke. Vi har så mange solstrålehistorier om elever, der på grund af skoleskiftet pludselig vokser og bliver til hele mennesker i løbet af året på Ikast-Brande Ungdomscenter 10 klasse, (IUC) , siger Rebecca Pedersen.

I takt med reformerne på ungdomsuddannelserne vil rollen for 10. klasses skolerne også være anderledes i fremtiden.


Uddannelse til alle

- Dels skal vi være med til at opfylde kravet om, at alle får en ungdomsuddannelse. Og dels viser alle undersøgelser, at de unge, der ikke får en ungdomsuddannelse ofte er mere sårbare i forhold til at falde udenfor arbejdsmarkedet. Derfor skal vi sikre, at vi har det tilbud, der efterspørges og det udbud, der er behov for, siger Rebecca Pedersen.

I Ikast-Brande betyder det, at der efter sommerferien er mulighed for at vælge tre spor, hvis man starter på 10. klasses skolen.

Der er Gym-10, der henvender sig til de elever, der påtænker at gå den gymnasiale vej. Det er ikke nødvendigt at være helt afklaret, men det er vigtigt, at eleverne er motiveret for et fagligt løft, der kan forberede dem til den videre uddannelse.


Erhvervsuddannelse

På EUD-10 er undervisningen tilrettelagt til de elever, der tænker at fortsætte med en erhvervsuddannelse, og i vid udstrækning også planlagt i et tæt samarbejde med Herningsholm Den Fleksible uddannelsesretning - den såkaldte Plus 10 - har fokus på afklaring

- Vores PLUS10 klasser, er for de elever, der har brug for at blive mere afklaret i forhold til uddannelsesvalg, og/ eller et skoleår, hvor der vil være plads til at udvikle sig på både det sociale, personlige og faglige plan, siger Rebecca Pedersen og understreger, at det for alle eleverne handler om at gøre dem klar til fremtiden, efter 10. klasse.


Fokus på ordblinde

På sigt er der også planer om at komme på banen med et specialiseret tilbud til ordblinde, men det kan tidligst blive i 2020.

- Der er vild gang i mange ting. Vi har elever, der tager på PR-tur ud på folkeskolerne. Personalet har været på inspirationstur, og for vores nuværende elever har vi massiv fokus på trivslen, og spiser morgenmad sammen hver fredag. 10. klasse er ikke bare for tabere, siger Rebecca Pedersen, og understreger, at et 10. skoleår for alle, og skal være for alle.

Mange unge har gavn af et skoleskift, hvor de bliver tvunget til at forholde sig til nye mennesker, lærer at samarbejde og i Ikast-Brande kommune er der også indarbejdet en tur til udlandet som en del af undervisningen på IUC.

- Vi har i det hele taget en række spændende tilbud til de unge, som vi glæder os til at fortælle mere om, når vi den 24. januar inviterer til åbent hus. Her håber vi de unge og deres forældre vil kigge forbi og høre mere om vores mange tiltag, siger Rebecca Pedersen.


Ordet er ditMere Ungt nyt