Tip os log ind
Helle Lauridsen: ISI er min drømmearbejdsplads.

"Jeg er taknemmelig og glad for, at nogle kan bruge det, jeg kan bidrage med"

Social ansvarlighed har siden grundlæggelsen været del af værdigrundlaget på ISI. Blandt andet skaber ansættelse af praktikanter og fleksjobbere gensidig glæde og inspiration
11. januar 2019, 06.47

VÆRDIER I 2007 var den 10. december en mandag.

Helle Lauridsen fra Ikast behøver ikke lede efter den slags fakta eller detaljer. Hun var lige mødt ind på sit job som gruppeleder i en bank i Silkeborg.

- Jeg troede, jeg havde fået feber, og var nødt til at gå hjem. Da jeg kom ud fra banken, kunne jeg slet ikke orientere mig. Ude på torvet mødte jeg tilfældigvis en ven fra Ikast, der kunne se, at den var helt galt fat med mig. Hun sørgede for, at jeg kom hjem.

Helle Lauridsen gik i seng. Og stod reelt først op igen den 1. februar i 2008. Alvorligt ramt af stress og følgevirkninger. Den bankuddannede kvinde med en fortid i blandt andet Trade Finance i Unibanks hovedkontor i København, kunderådgiver i Nordea i Herning og filialleder i Nordeas afdeling i Hammerum.

- Jeg har altid været udfordret af at afsøge mit potentiale og har sagde altid ja-tak, når banken tilbød mig en ny spændende stilling.

Men som alene-mor til to små drenge blev der efterhånden mange ender, der skulle nå at knyttes i en hverdag. Allerede tilbage i 2004 mærkede Helle Lauridsen de første fysiske tegn på, at hendes krop havde svært ved at følge tempoet i hendes hovedet. I første omgang gearede hun ned. Men da hun genvandt energien, søgte hun igen lederjob - denne gang i Silkeborg. Her arbejdede hun i to år, før hendes krop den december-mandag for alvor sagde fra - og lagde hende ned i næsten to måneder.

- I hele forløbet var Nordea hjælpsomme. Jeg forsøgte at vende tilbage i et job på nedsat tid og uden nogen som helst form for kundekontakt. Men det gik ikke. Da jeg igen sad med svimmelhed på arbejde, ramte jeg bunden. Jeg valgte at sige op.


Kampen for at finde den rigtige vej

Året var 2010, og Helle Lauridsen var klar over, at hendes fremtid ikke lå i en bank. Hun erkendte, at hun var syg. Alvorligt syg.

- Jeg overkom ingenting. Jeg forsøgte at sætte mig små mål i dagligdagen - for eksempel at kunne gå hen til naboens hus og tilbage. Socialt fik jeg udfordringer som for eksempel angst for at køre bil og møde andre mennesker.

Herefter fulgte en række år, hvor hun blandt andet måtte erkende, at medicin var en del af løsningen og fysisk aktivitet en anden vigtig del for at flytte hende i den rigtige retning. Helle Lauridsen forsøgte først selv og siden via kommunens arbejdsmarkedsafdeling forgæves at finde det rigtige praktiksted. Men ikke før, hun fik sat konkrete ord på sine drømme og ambitioner, kom der hul igennem:

- ISI var min drømmearbejdsplads. Sport har fyldt rigtig meget i hele min families og mine drenges liv. Jeg kendte til skolerne og var vild med miljøet. Her er fyldt med glade unge mennesker, der har drømt om at blive optaget eller sparet sammen til opholdet her. For mig var det den mest spændende arbejdsplads i byen.

Hun kontaktede i første omgang selv skolens ledelse, og fik en snak med økonomiansvarlig på ISI Bente Brun. I samarbejde med kommunen blev der lavet en plan for, at Helle Lauridsen skulle begynde i bogholderiet to timer hver onsdag. Efter en måned blev tiden sat op. Først med yderligere to timer, som sidenhen blev til otte timer og til 12 timer. I dag er Helle Lauridsen ansat i et fleksjob og arbejder 16 timer om ugen på ISI. Omgivet af godt 60 kolleger, hvoraf de fem i øjeblikket er ansat på særlige vilkår.


Rum til mennesker

- Det er vores arbejdsmarkedspolitisk holdning og mål, at vi skal være en rummelig arbejdsplads, siger forstander på ISI Torben Østergaard.

Derfor har ISI blandt andet indgået en samarbejdsaftale med Ikast-Brande kommune, så skolerne fungerer som et virksomhedscenter med tæt tilknytning til kommunens jobcenter.

- For at hjælpe ledige med større udfordringer tættere på arbejdsmarkedet. Vi bruger det strukturerede samarbejde med jobcenteret på at skabe afklaring for eller opkvalificering af menneskers faglige og sociale kompetencer med målet om at bidrage til, at de efterfølgende får mulighed for at blive sluset ind på arbejdsmarkedet. Vi er i det hele taget et hus, hvor vi har en stor motivation for at være antænding og trampolin for mennesker i deres søgen efter en rigtig vej her i livet. Det gælder ikke kun for vores elever, men også for medarbejdere som Helle."

Lige nu har ISI således skabt rum for medarbejdere med udfordringer i både køkkenet, serviceafdelingen og administrationen og dermed også for den inspiration og det engagement, de ansættelser bidrager med i medarbejdersammensætningen.

- ISI har en helt særlig måde at rumme og inkludere på. I begyndelsen sad Bente og jeg midt i administrationen, som bliver besøgt af både elever og kolleger igennem hele dagen. Bente fornemmede, at jeg havde brug for mere ro. Derfor flyttede hun og jeg ind på et kontor for os selv lige overfor administrationen. Den løsning blev både god og effektiv for mig, siger Helle Lauridsen:

- Jeg havde aldrig turdet at håbe, at jeg skulle kunne klare 16 timers arbejde om ugen igen. Jeg er taknemmelig og glad for, at nogle kan bruge det, jeg kan bidrage med.


Ordet er ditMere Ikast