Tip os log ind
Der er stor forskel på, i hvilken grad landets boligejere bekymrer sig om klimaforandringernes påvirkning af deres bolig.
Foto: Pr-foto

Klima-forkæmpernes dommedagsprofetier deler boligejerne

Der er stor forskel på, i hvilken grad landets boligejere bekymrer sig om klimaforandringernes påvirkning af deres bolig, viser ny undersøgelse. Men der er faktisk ting, man som boligejer selv kan gøre, for at beskytte sin bolig mod voldsomt vejr
12. oktober 2019, 13.45

Bolig Oversvømmede parcelhuskvarterer og tornadoer, der river tage af huse, er ikke et scenarie, der fylder specielt meget hos knap halvdelen af landets boligejere. Ifølge en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Nybolig, svarer 41 procent af landets boligejere, at de slet ikke er bekymret for klimaforandringernes påvirkning af deres bolig, mens 41 procent siger, at de er lidt bekymret. 11 procent er ret bekymret, mens tre procent er meget bekymrede. 3 procent ved ikke.

- Selvom klimaforandringerne fylder meget i medierne og på den politiske dagsorden, er kun blandt ca. halvdelen af landets boligejere, at budskaberne har klangbund, og det kan hænge sammen med, at der er stor forskel på, om man bor i byen eller på landet, siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig.

Bor man i lejlighed i de store byer, oplever man ikke vejrets voldsomhed i samme grad, som når man bor på landet.

- Især boligejere ved havet eller i lavtliggende områder har helt sikkert større opmærksomhed på kraftig blæst og nedbør, hvor man modsat de større byer typisk har et mere effektivt afvandingssystem og ikke i samme grad bemærker kraftig blæst og nedbør, fortæller Peter J. Mattsen.


Sikre boligen mod klimaforandringer

Når det kommer til klimaforandringernes konsekvenser for landets boligejere, er der et par steder, hvor man faktisk selv kan gøre noget.

- Først og fremmest skal man sørge for at tilse ens tag med jævne mellemrum, så man undgår, at teglsten bliver revet løs og potentielt kan føre til personskade, men også terrænet omkring boligen bør man sikre har det korrekte fald, så regnvandet ledes væk fra bygningen. Og så skal man selvfølgelig løbende tjekke, at afløb ikke er tilstoppede, så vandet kan komme væk hurtigt ved for eksempel skybrud, siger Peter J. Mattsen.

Og selvom det har lidt mere langsigtede perspektiver, kan man også klimaoptimere sin bolig.

- En bolig gør nok ikke den store forskel i det samlede regnskab, men med et fælles mål om en reduktion på 70 procent inden 2030, vil alle klimainvesteringer bidrage, og her kan efterisolering, solceller, jordvarme eller varmepumper være en overvejelse næste gang, man investerer i opgraderingen af sin bolig, siger Peter J. Mattsen.


Ordet er ditMere Ikast