Tip os log ind
  • 1/: Kommunemestrene i C-, B- og A-rækken blev Villy Pedersen, Brande, Tove Hansen, Ikast og Axel Krogstrup, Brande.
    Foto: Privatfoto
  • 1/:
    Foto: Privatfoto

Kommunemesterskab i kroket

08. september 2019, 06.20

Ikast-Brande De fleste har givetvis prøvet at spille kroket, men hvis du tror, du kender reglerne, kan du godt tro om igen. Når der spilles kroket på turneringsplan, forgår det ikke efter de sædvanlige "haveregler", men efter et sindrigt regelsæt, som denne signatur trods en meget tålmodig læremester i skikkelse af Vagn Ellehammer Nielsen ret hurtigt måtte opgive at sætte sig dybere ind i.

Heldigvis har Vagn Ellehammer mange års erfaring med sporten, så han var udnævnt til overdommer, et job det dog ikke så ud til at give ham ret meget sved på panden:

- De finder selv ud af det - det er sjældent, der er brug for mig, konstaterer han, mens der bliver spillet på livet løs på de 8 baner. På de tre første baner er det spillerne i A-rækken, der dyster mod hinanden, på de næste fire B-rækken og på den sidste bane længst væk kæmper de fire spillere i C-rækken om point.

På hver bane spilles tre kampe, hvor de fire spillere på skift er makkere med hinanden. Spillet foregår altså parvis, og det gælder om at komme »først til pind«. Det kan man først, når man har gennemført banen og krokeret de tre øvrige spillere, så en stor del af spillet går ud på at ramme modstandernes kugler - når man gør det, må man krokere dem altså skyde dem så langt væk, man kan.

- Så er det, der kommer taktik i det.


Fuld længde

Normalt spilles der på tid, men da der er tale om mesterskaber, spiller man kampene til ende. Det kan vare helt op til to timer pr. kamp, hvis spillerne er i drillehumør og går efter at skyde hinanden væk, fortæller dagens overdommer. Så lang tid går der slet ikke på bane 1: Her er de fire A-spillere allerede færdige med deres tredje og sidste spil en halv time før Vagn Ellehammer fløjter de sidste ind til frokost i klubhuset kl. 12.

Udstyret er også et kapitel for sig. Den arrangerende klub lægger kugler, buer og pinde til, men køllen, som skal overholde nogle bestemte mål og kun må holdes med en hånd, når der skydes, medbringer spillerne selv.

Køllen har to forskellige belægninger på hovedet, en hård og en blød, der henholdsvis bruges til at skyde langt eller præcist.


Venskabsstævner

Klubben i Brande er en underafdeling af BGU, og der trænes to gange om ugen, mandag eftermiddag og torsdag formiddag. Der er plads til flere, og man behøver ikke nødvendigvis sætte hele dagen af til det - man spiller bare, så længe man har tid og lyst, forklarer Vagn Ellehammer. Der afvikles også en holdturnering under DGI Midtjylland, men her er Brande ikke med. I stedet tager nogle af spillerne ud til de venskabsstævner, regionens kroketklubber skiftes til at afholde hver tredje onsdag.

Om prioriteringen skyldes, at der plejer at være vinpræmier til vinderne, tør han ikke sige med sikkerhed, men præmier er der i hvert fald til de 8 pulje- eller banevindere ved kommunemesterskabet.

I C-rækken er mesterskabet placeret efter de tre kampe, mens puljevinderne i A- og B-rækken må ud i en "straffesparkskonkurrence" for at placere mesterskabet - endnu en indbyrdes turnering vil simpelthen tage for lang tid. Derfor får de hver fem skud mod en bue fra 5 meters afstand, og den, der rammer flest gange, er kommunemester. Dermed kan et enkelt kikset slag blive dyrt, men det er ikke anderledes, end når der spilles ude på banerne:

- Et slag kan vende hele spillet - det er så lidt, der skal til, lyder det fra Vagn Ellehammer.

Kommunemesterskaberne i kroket indgik som en af aktiviteterne i Ikast-Brande Kommunes bevægelsesuge. Udover den arrangerende klub, der også stod for afviklingen af mesterskaberne i 2017, deltog der spillere fra Ikast og Thorlund.


Ordet er ditMere Sport