Tip os log ind
Birgitte Frost Mathiesen er klar til at rykke ud og vise virksomheder i Ikast-Brande at det betaler sig at tage socialt ansvar foto Den sociale kapitalfond

Kommunen vil have virksomheder til at tage ansvar

Tilbyder vækstprogram via Den Sociale Kapitalfond, der har valgt Ikast-Brande som kommende samarbejds-partner
08. december 2016, 06.41

LEDIGHED Det er alt for dyrt at have mennesker til at hænge udenfor arbejdsmarkedet. Det kan betale sig at få dem i arbejde. Både for den enkelte borger, men i høj grad også for samfundet - også selvom en ansættelse ikke sker på normale vilkår med en 37 timers arbejdsuge.

- Over 400.000 udsatte danskere er i disse år udenfor arbejdsmarkedet. Mellem syv og otte procent af en ungdomsårgang kommer hverken i job eller udannelse. Det koster for den udsatte person, kommune og staten. Og det udfordrer det danske velfærdssamfund, siger programdirektør i Den sociale Kapitalfond, Birgitte Frost Mathiesen.

Ikast-Brande Kommune har netop indledt et samarbejde med Den Sociale Kapitalfond, som i løbet af 12 måneders intensivt udviklingsarbejde med udvalgte virksomheder, kan skabe flere gevinster.

Målet er, at de deltagende virksomheder får dokumenteret vækst - altså komme til at tjene flere penge - og at antallet af udsatte borgere udenfor arbejdsmarkedet bliver reduceret, og den enkelte borger får højnet sin livskvalitet.

Birgitte Frost Mathiesen forklarer, at det handler om en investering i vækst med en social bundlinje.

Fonden har fået øje på Ikast-Brande fordi kommunen som en af de første i Danmark har set ideen og gevinsten ved at kombinere vækst hos det lokale erhvervsliv med ansættelse af udsatte borgere.


Erhvervsdemografi

- Og så har I en erhvervsdemografi med mange små og mellemstore virksomheder. Vi kigger i første omgang ikke efter små en-mands firmaer, der holder til i et værelse eller garagen i privatboligen. Det skal gerne være lidt større, men det handler primært om, at finde de virksomheder, hvor ledelsen ser ideen og har drive't til at investere og engagere deres tid i det her, forklarer Birgitte Frost Mathiesen.

Statistikken siger, at kun en tredjedel af de danske virksomheder tager socialt ansvar

Den Sociale Kapitalfond vil efter en række åbne informationsmøder invitere interesserede virksomheder til dialog om hvordan man kan forene økonomisk og social vækst. Virksomheder udvælges herefter til et intensivt acceleratorforløb og vil få tilknyttet en forretningsudvikler, der i seks måneder følger virksomhed både tæt på, men også udefra.. Alt sammen med det formål at skabe vækst og dermed øget behov for medarbejderressourcer.


Med på sidelinjen

Efter det første halve år er Den Sociale Kapitalfond fortsat med - men på sidelinjen i endnu seks måneder.

- Vi skulle gerne væk fra det faktum, at kommunen står med hatten i hånden rundt hos virksomhederne og beder dem om at ansætte de ledige, der har svært ved at få fodfæste. Vores fornemste opgave er, at bygge bro, så virksomhederne rent faktisk kan se, at det er muligt at skabe vækst med borgere, som måske bare kræver en lille smule ekstra for at blive en del af arbejdsmarkedet, forklarer progamdirektøren.


Infomøder

Først i det nye år vil lokale virksomheder blive opfordret til at deltage i informationsmøder, som kan foregår i kommunalt regi, men også i forskellige erhvervsnetværk. Her vil kapitalfonden informere om, hvordan vækst med social bundlinje kan styrke virksomhederne på flere fronter - både i forhold til kunder, leverandører og medarbejdere. Vækst betyder øget behov for medarbejderressourcer, der med den rette indsats kan besættes af udsatte ledige. På den baggrund skabes varige arbejds- og uddannelsespladser til alle.

I april/maj vil enkelte virksomheder blive tilbud en plads i acceleratorforløbet og få tilknyttet en forretningsudvikler.

- Vi vælger ud efter, hvem vi tror der kan blive rollemodel så andre lokale virksomheder kan se, at det kan lade sig gøre, , og det kan betale sig at tage et socialt ansvar, siger Birgitte Frost Mathiesen.


Langtidsholdbar

Det er vigtigt, at tingene ikke slutter, når kapitalfonden trækker sig tilbage. Det skulle meget gerne være langtidsholdbare løsningsmodeller, der kommer på bordet.

Ikast-Brande har været hurtig til at melde sig til. Det er dog nødvendigt med fem-syv andre deltagere for at hele projektet kan gennemføres


Ordet er dit