Tip os log ind
Muhterem Musti Anik og Karin A. Vestergaard.
Foto: Malene Fenger-grøndahl

Kristen og muslim: »Troen giver os medansvar for hinanden«

Karin A. Vestergaard er netop gået på pension efter 22 år som sognepræst i Ikast, Muhterem Musti Anik er muslim og medlem af bestyrelsen for den tyrkiske moske i Ikast. I mange år har de samarbejdet for at skabe bånd mellem byens kristne og muslimer. Nu skal de fortælle om deres erfaringer på en stor konference i Roskilde
20. oktober 2019, 05.08

Kirke »Er Beirut ikke en meget spændende by? Der bo jo mange forskellige grupper, armeniere, kristne af forskellig slags, shia- og sunnimuslimer. Jeg kunne godt tænke mig at komme dertil.«

Muhterem Musti Anik er muslim og har rødder i Tyrkiet. Han kom til Danmark som otte-årig og har boet 37 år i Ikast. I alle årene er han kommet i byens tyrkiske moske, og de sidste fem år har han siddet i moskeforeningens bestyrelse først som formand og nu som menigt medlem. I mange år har han været engageret i samarbejde med folkekirken i byen, ikke mindst med Karin A. Vestergaard, der frem til sommeren 2019 var sognepræst i Ikast Kirke.

Nu er hun gået på pension efter 22 år, men hun er stadig aktiv i dialogarbejdet mellem kristne, muslimer og hinduer i byen, og hun og Muhterem Musti Anik er jævnligt i kontakt.

Denne formiddag mødes de hos Karin for at forberede sig til en konference i Roskilde i begyndelsen af november, hvor de er blevet bedt om at fortælle om deres erfaringer med religionsdialog.

Konferencen arrangeres af organisationen Folkekirke & Religionsmøde og er en del af netværket Kristent-Muslimsk Samtaleforum, hvor kristne og muslimske religiøse ledere gennem en årrække er mødtes til årlige konferencer for at tale om fælles anliggender.

De har blandt andet talt om religionens rolle i skolen og om blasfemi og satire. Og Karin og Muhterem har erfaringer med begge dele. De har begge været engageret i arrangementet Tro møder tro, som har fundet sted i Ikast hvert andet år.

Her har skoleelever fået viden om kristendom, islam og hinduisme via teater, debat, udstillinger, workshops og besøg i kirke, moské og tempel. Formålet har været at oplyse og give eleverne respekt for hinandens religiøse traditioner.

- Vi har lavet mange arrangementer sammen gennem årene, muslimer og kristne her i byen, det har været vigtigt for mig at have nogle nøglepersoner, jeg kunne stille spørgsmål til, når der er opstået uklarheder eller misforståelser. Sådan en person er Muhterem, siger Karin Vestergaard.

Muhterem nikker.

- Det er jo masser af negative historier og fordomme i medierne. Derfor betyder det rigtig meget, at jeg kender Karin og ved, at hun kender os og ikke lader sig forlede af, hvad der står i aviserne, siger han.

Mens Karin serverer nybagte boller og kaffe, taler de videre om deres erfaringer med at bygge bro mellem muslimer og kristne i Ikast.

- Da karikaturtegningerne af profeten Muhammed blev offentliggjort i 2005, bad bestyrelsen i moskeen mig om at komme ned til et møde, fordi de havde behov for at tale med mig om det røre, som tegningerne havde skabt. Det så jeg som en kæmpe tillidserklæring, siger Karin.

- Efterfølgende arrangerede det muslimske fællesskab en fredelig demonstration på torvet, hvor jeg blev bedt om at sige noget. Troen giver os et medansvar for hinanden. Jeg vil gerne som kirke tale for, at muslimer har en plads i vores samfund, at moskeen hører med i vores by - og på samme måde med hinduerne.

Muhterem smiler og svarer:

- Når Karin taler sådan, varmer det i hjertet. Det betyder meget som mindretal. Som forening har vi heldigvis et godt samarbejde med kommunen og politikerne. Opstår der en mediestorm med negativ omtale af islam og muslimer, ved jeg, at mange folk i byen kender os og ved, hvordan vi arbejder. Det gør mig mere tryg.

Kaffen er blevet kold, og Karin fylder op med varm kaffe, mens snakken fortsætter om rejseoplevelser i Mellemøsten.

Konferencen foregår 8.-9. november i Roskilde.


Ordet er ditMere Din kirke