Tip os log ind
 • 1/: Ikast Svømmecenter er udvalgt af TrygFonden Kystlivredning til at teste et nyt koncept, der gennem leg skal give børn vigtig viden om at redde liv.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: Børnene blev hurtigt fortrolige med redningsudstyret, der blandt andet omfatter redningskranse.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: Man kan sagtens redde en person, der vejer mere end en selv, erfarede børnene. De vandfyldte redningsdukker kan veje op til 60 kilo, og de blev gang på gang bjerget i land af elever fra 4. klasse.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: Landsholdssvømmer Helena Rosendahl Bach fra Holstebro lærte børnene at få spændt redningsvesten korrekt, før den stod på flydeøvelser og svømning med vest i bassinet.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: En redningstorpedo er let og kan hurtigt bringes ud i vandet, hvor den kan bruges til at bringe en nødlidende person sikkert i land.
  Foto: Tom Laursen

Kystredning rykker ind i svømmehallen: Danmarkspremiere i Ikast

Ikast Svømme-center er udvalgt til at teste TrygFondens nye livreddertårn, der er fyldt med udstyr til leg og læring for alle aldre
09. oktober 2019, 14.45

Ikast Livredning kan læres gennem leg.

Det er tanken bag et nyt forsøg, som TrygFonden Kystlivredning har valgt at teste i Ikast Svømmecenter som det første sted i Jylland.

Konceptet er ret enkelt. Et livreddertårn, som man kender det fra stranden har fået monteret hjul og er rullet ind i svømmecentret. Tårnet er spækket med rigelige mængder ægte redningsudstyr, der frit kan testes i vandet af børn, unge og voksne.

Onsdag var der danmarkspremiere i Ikast, Gentofte og Køge.

Målet er, at tårnene - som er malet i TrygFondens rød-hvide farver - på sigt skal ud til flest mulige svømmehaller og derigennem øge befolkningens kendskab til livredning.


57 skolebørn sad klar

Premieren i Ikast passede perfekt med, at de tre klasser fra fjerde årgang på Hyldgårdsskolen alligevel havde svømmeundervisning.

Men 57 børn, som allerede er klædt om til at hoppe i vandet, gider ikke høre lange voksentaler.

Derfor var det muligvis også danmarkspremiere på de korteste taler.

- Først skal vi lige snakke lidt, og bagefter skal vi i vandet og lave en masse fede ting, lød det fra uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning Michael Iwersen, der også er kendt fra DR Ultra-serien »Livredderne«.

Så var det tid til et par ord fra svømmecenterleder Jesper Harder:

- Tak, fordi I vil være med til at indvie livreddertårnet. Det kommer til at stå her, så lærerne kan bruge det i svømmeundervisningen, og så I kan bruge det i jeres fritid. Jeg håber, I får en masse sjove timer her, sagde han.


Kan det flyde?

Formanden for kultur- og fritidsudvalget i Ikast-Brande, Helle Mathiasen (V), nåede kun at opfordre til at tage forældre og bedsteforældre med i svømmecentret, før hun blev afbrudt af et par spørgelystne børn.

»Kan det flyde?« »Må vi skubbe tårnet i vandet?«

- Selve tårnet skal ikke ned i bassinet, men alle redskaberne må I meget gerne bruge i vandet. Det er jo det, der er meningen med det hele, forklarede Helle Mathiasen.

Michael Iwersen så sit snit til at tilføje et par ord:

- Det er ikke kun livreddernes tårn. Det er også jeres. Badevand er jo ikke noget, man kun finder ved strande. Der er søer, havnebassiner og svømmehaller, og det er vigtigt at vide noget om livredning, uanset hvor man går i vandet.


Kan gøre en stor forskel

Den officielle indvielse blev foretaget af Jonas Balch Vestergaard fra Ikast, der er daglig livredder i svømmecentret.

I stedet for det klassiske snoreklip kastede han en spand med vand mod tårnet, og ikke mange sekunder efter var de forventningsfulde børn fordelt på fem hold og i fuld gang med at udforske de forskellige redningsredskaber.

Nogle prøvede kræfter med at dykke ned og bjærge en livløs »kammerat«. De vandfyldte redningsdukker med en vægt på op til 60 kilo blev bjerget igen og igen, mens børnene gennem legen lærte, hvordan de med en forholdsvis lille indsats kan gøre en stor forskel.


Kast med redningskranse

Under kyndig instruktion af landsholdssvømmer Helena Rosendahl Bach fra Holstebro prøvede et hold børn at flyde og derefter svømme med redningsveste på.

Et andet hold øvede sig i at række de rød-hvide redningskranse ud til en ven i vandet, som derefter svømmede i land med kransen. En flok energifyldte drenge fik også testet, hvor langt deres cirka 10-årige muskelmasse kunne kaste kransene.

Det var tydeligvis også sjovt at padle eller balancere på et Rescue Board og at svømme redningstorpedoer ud til vennerne og efterfølgende trække dem i land.


Kom bare og prøv selv

I mellemtiden var der tid til en uddybende snak med de voksne.

- Tårnet skal være én måned i Ikast, og derefter kommer det til Herning i november og til Esbjerg i december. Efter nytår kan vi søge om at få et af TrygFondens tårne til at stå permanent her i Ikast Svømmecenter, forklarede Jesper Harder.

Uden afbrydelse kunne Helle Mathiasen fortsætte sin opfordring om at pakke badetøjet og lægge vejen forbi Ikast Svømmecenter på Frisenborgparken 24:

- Det er et rigtig flot og brugbart initiativ med redningstårnet, og jeg håber, at rigtig mange vil bruge det. I den forbindelse vil jeg gerne minde om, at svømmecentret holder åbent i efterårsferien og har masser af aktiviteter for hele familien.


TrygFonden Kystlivredning

TrygFonden Kystlivredning er landets førende kystlivredningstjeneste med egne livreddertårne på 37 strande og havnebade i hele Danmark og omkring 200 specialuddannede kystlivreddere.

Tjenesten er et samarbejde med Dansk Svømmeunion og har eksisteret siden 1998.

Pengene til det almennyttige arbejde kommer fra TryghedsGruppen, der er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg.

Kilde: TrygFonden

Ordet er ditMere Ikast