Tip os log ind
Den tidligere landmand Kristian Jensen fra Bording fylder 19. april, 80 år.
Foto: Laila Kempel

Landmanden på landevejen

Kristian Jensen, Bording fylder 80 år 19. april
17. april 2019, 07.04

Bording Tidligt tirsdag morgen tog han af sted mod Skagen for at tage fat på sin ti dage lange markering af sin 80 års fødselsdag.

Den tidligere landmand fra Bording, Kristian Jensen har aldrig været bange for at gå nye veje. Nu gør han det helt bogstaveligt ved at gå fra Danmarks nordligste spids og til Pårup Kro, hvor familien venter på den glade vandrer.

- Luksusvagabond kan man vel kalde det, siger Kristian Jensen, som regner med at finde overnatningssteder undervejs hvor han når frem

Han har inviteret både venner og familie til at gøre ham selskab på turen og håber på at kunne praktisere walk'n and talk med dem, der har lyst.

Kristian Jensen er en rigtig midtjyde, der voksede op i Ilskov i en stor søskendeflok på elleve.

Familien lærte tidligt at passe på - og tage sig af hinanden.

- Min far døde i en højspændingsulykke da jeg var 16 år - min yngste søster var bare et år, fortæller Kristian Jensen.

Han og en ældre bror måtte derfor alvor trække i arbejdstøjet og tage ansvar for familiens landbrug, der var det, de levede af.

Som tyve-årig lagde han ansvaret fra sig, og rejste til Norge.

- Jeg havde en ide om, at jeg gerne ville lære engelsk, og det vil jeg i øvrigt stadig gerne, og havde en ide om at rejse til et engelsktalende land. Men det blev altså Norge, jeg rejste til. Jeg fik et job som »gårdsgut«i Tønsberg, og faktisk har jeg stadig kontakt med familien, fortæller Kristian Jensen.

Han måtte dog hjem til Danmark igen for at aftjene sin værnepligt, hvorefter han tog på landbrugsskole på Fyn.

I 1963 købte han ejendommen på Møllebjergvej i Bording, som dengang var en god gammeldags bondegård med både grise, køer og marker, der skulle passes.

I 2002 solgte han gården, men blev boende i stuehuset. De første par år var det naturligt, at han hjalp de nye ejere, men han var også overbevist om, at det var vigtigt at holde sig selv fysisk i gang.

Så da de daglige pligter på gården ikke var en del af hverdagen kastede han sig over en række fysiske aktiviteter og meldte sig ind i både roklub og cykelklub.

- Jeg er inspireret af Nelson Mandela, der under sine mange år i fængselcellen stædigt holdt fast i at holde sig i gang og lavede gymnastik. For mig er det blevet som at børste tænder. Jeg har mine daglige øvelser, som jeg laver hver eneste dag, fortæller fødselaren, som i øvrigt også er sikker på, at havde han boet ved vandkanten, så var han også blevet vinterbader.

Kristian Jensen spiller lidt golf, og går på jagt, og så er han en af de frivillige, der hver uge læser de lokaler nyheder til lydavisen, der distribueres til kommunens svagtseende.

I 2000 blev han gift for anden. Og sammen med Fru Hanne er de ganske rejselystne og kommer vidt omkring i hele verden.

Kristian Jensen har tre voksne børn fra sit første ægteskab og fem børnebørn.


Ordet er ditMere Navne