Tip os log ind
Rektor på Ikast-Brande Gymnasium, Marianne Dose Hvid, sammen med eleverne Stine, Alberte, Emilie, Caroline fra 2a og Burcu fra 2x på Ungdommens Folkemøde i København fornylig.
Foto: Privat

Lokale unge flittigere end landsgennemsnittet

13. september 2018, 10.58

STUDENTER De lokale studenter er gode til at få jobs, og de er i højere grad end landsgennemsnittet i gang med videregående studier to år efter deres studentereksamen.

På bare fem år er andelen af studerende, der fortsætter direkte på en uddannelse efter gymnasiet faldet fra 28 til 19 procent, selvom man politisk havde et ønske om det modsatte.

Til gengæld får flere et arbejde, og det kan være en god ting, lyder det fra rektor på Ikast-Brande Gymnasium.

Andelen af studenter, der påbegynder en videregående uddannelse umiddelbart efter 3g er faldet. Til gengæld er andelen af unge, der bruger sabbatåret på at arbejde stigende. Det viser en helt ny Momentum-analyse fra KL, hvor man kan læse, at der på landsplan i 2012 var 54 procent af studenterne, der var lønmodtagere i september samme år, mens det i 2017 var steget til 64 procent. Hele 67,4 procent af studenterne fra årgang 2017 i Ikast-Brande Kommune er i år lønmodtagere. 39 procent af studenterne er i fuldtidsarbejde.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at vi bor i en driftig kommune, hvor der rent faktisk er den mulighed. Der er jobs at få for de unge mennesker efter en studentereksamen. Og så tænker jeg også, at det handler om, at de gerne vil være helt afklaret på, hvad de skal læse, så de har lidt mere livserfaring inden de træffer valg om studie, siger rektor på Ikast-Brande Gymnasium, Marianne Dose Hvid.


Får de unge så overhovedet brugt deres eksamen?

Tendensen vækker måske bekymring, men det er der ingen grund til, hvis man dykker længere ned i KL's Momentumanalyse. Især studenter fra Ikast-Brande Gymnasium formår at omsætte deres eksamensbevis til en plads på en videregående uddannelse.

- Samtidig med, at vi ligger højt her, i andelen af unge der kan gå ud og få jobs, så ligger vi også helt i top i forhold til unge, der går ud og bruger deres studentereksamen til en videregående uddannelse efterfølgende. I de seneste tal er der 79 procent af vores afgangselever, der efter to år er i gang med en videregående uddannelse. På landsplan er det 71 procent. Jeg mener, det er et udtryk for, at vi har nogle seriøse og velovervejede unge her i kommunen, som både kan gå ud og få jobs men som også er ambitiøse i forhold til at læse videre på en videregående uddannelse, siger Marianne Dose Hvid.


Sabbatår kan give indblik i livet efter skolen

At forholdsvis mange unge ønsker et sabbatår, er ikke nødvendigvis en dårlig ting, hvis du spørger det lokale STX-gymnasiums rektor.

- Jeg tror, at det for rigtig mange af vores unge giver god mening at snuse lidt til noget andet end skolebænken inden man kaster sig over de videregående uddannelser. Om det er udlandsrejse, højskole eller erhvervsarbejde, de unge bruger deres sabbatår på, så giver det uanset et bredere udsyn, - det giver lidt mere livserfaring og det gør måske i virkeligheden, at de unge sidenhen i højere grad gennemfører deres videregående uddannelse, mener Marianne Dose Hvid.

Kilde: Momentum. Egne beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.


Ordet er ditMere Uddannelse