Tip os log ind
  • 1/: Præsterne besøgte bl.a. den berømte domkirkedør i Wittenberg, hvor det forlyder, at Luther slog 95 teser op mod den katolske kirke for 501 år siden.
  • 1/: Domkirkedøren i Wittenberg er her kopieret ved et stort anlagt rollespil med 750 konfirmander i Favrskov Provsti sidste år. Over hele landet var der masser af arrangementer.

Lutter præster på studietur

- De så Luther-byerne og fik ny viden med hjem
21. juni 2018, 07.08

KIRKE Vi har passeret 500-året for Reformationen: Den 31. oktober 1517 opslog Luther sine 95 teser mod afladshandelen på Slotskirkens dør i Wittenberg. Jubilæumsåret med dets mange fejringer gav ideen til præsternes studieuge. Nu ville de vide endnu mere om Luther.

Hvert tredje år er præsterne i provstiet på et ugekursus for at lære mere og få ny inspiration til arbejdet i kirkerne. Ofte har det været i Løgumkloster højskole, men for nylig tog de fleste af provstiets præster på studierejse - i Martin Luthers fodspor -i det tidligere Østtyskland.


Så spændende

Sognepræst Torben Pedersen fra Fonnesbæk kirke var leder af studieturen. Sammen med et lille udvalg havde han planlagt dagene fyldt med gode historier, ny viden, flotte naturudsigter med besøg i de historiske Lutherbyer. Martin Schwarz Lausten, Danmarks internationalt kendte Luther-ekspert, var også med. Han gav præsterne en grundig indføring i Luthers liv og værk. Ganske utrættelig og medrivende. 10 foredrag på 4 dage!

"Det var vigtigt for os at have eksperten med - en teologisk fagperson med stor indsigt og inspirerende foredrag. Han holdt os til ilden, knivskarp trods sine 79 år. Jeg tror ikke, vi kunne få en mere kompetent mand med end Lausten," siger Torben Pedersen tilfreds: "Det var en både fagligt og socialt givende god tur. Fagligt gav den en vigtig forståelse for det, vi kalder kirke. Socialt fik vi snakket på kryds og tværs, hvilket vi sjældent har mulighed for til daglig. Netop den kollegiale support og bistand til hinanden kan ikke overvurderes."


Trak stikket

Når man ikke har hverdagen vrimlende omkring en, er der ro til at tage nyt ind. Deltagerne fik da også fyldt godt på med Luther-viden. I forvejen vidste de en del: "Men der sker bare noget, når man selv står på de historiske steder. Så føler man virkelig historiens vingesus, og det fæstner sig i erindringen på en helt anden måde," mener Torben Pedersen.

I Erfurt besøgte de fx augustinerklosteret, hvor Luther var munk, og så den imponerende domkirke. Ligeledes blev der tid til et på slottet Wartburg, hvor Luther oversatte det nye testamente til tysk, og derved samlede det tyske sprog. I Wittenberg findes verdens største reformationsmuseum, samt Luthers egen kirke og hans grav. Byen var på Luthers tid centrum for teologi og intellektuelle tænkere. Ja studieugen var fyldt med steder, hvor Luther kæmpede sine mange menneskelige og åndelige kampe, hvorigennem han fandt ud af, hvad tro og kirke er.

Som andre faggrupper sådan også præster: Det har stor værdi at holde sit fag ved lige, få inspiration og ny viden. Diskutere med andre "fagnørder", udveksle erfaringer og give gode ideer til kollegerne.


Ordet er ditMere Kirker