Tip os log ind
  • 1/: Asyladvokat Daniel Nørrung var en af dagens indlægsholdere, der på trods at være jurist påpegede, at det handler om benhård jura og ikke medmenneskelighed
    Foto: Flemming Hansen
  • 1/: Der var tætpakket i Bakkehusets sal, da der mandag eftermiddag var indkaldt til høring om forholdene på Kærshovedgård og de danske udrejsecentre
    Foto: Flemming Hansen

Lyset slukkes på Kærshovedgård

Massivt fremmøde til høring om forholdene på Udrejsecenter Kærshovedgård
22. februar 2018, 13.05

IKAST Et lille fyrfadslys blev tændt og anbragt på en glascylinder, da den tidligere sognepræst Lindvig Osmundsen mandag eftermiddag gav udtryk for sine bekymringer for de mennesker han har mødt på Udrejsecenter Kærshovedgård i forbindelse med en større høring om forholdene på centret.

Alt mens han talte, brændte den lille flamme. Først lystigt... og uden den store opmærksomhed - siden flaksende, desperat efter den ilt, der kunne holde liv i den orange flamme.

Lindvig Osmundsen talte om en dyne af håbløshed - om sted, der var velegnet til en uges konfirmandlejr, men ikke til et liv uden rettigheder i ingenmandsland, hvor målet er en udmattelsestrategi.


Tæres op

- Håbet tæres op inde fra, sagde han og satte lyset ind i cylinderen, hvor det som Lindvigs talestrøm gik i stå. Alt blev stille i et par sekunder indtil den tidligere sognepræst teatralsk nikkede med hovedet og afsluttede sit indlæg, der alene i sin fremførelse gav stof til eftertanke hos de omkring 200 mennesker, der havde pakket sig sammen i Bakkehussalen.

Der var fyldt op til sidste centimeter i flere etager og de sidst ankomne måtte tage til takke med en ståplads aller bagest i lokalet.

Overordnet ønskede initiativtagerne at råbe politikerne op for at gøre dem opmærksom på, hvad det er der sker på de danske udrejsecentre og de mennesker, der er nødsaget til at tage ophold der.

En dansk mor fra Holstebro, Pia Ørskov fortalte om, hvordan hun havde »adopteret« en fjerde søn, Habib Hussaini, der havde sit eget værelse i parcelshuset i Holstebro, men kun brugte det ind i mellem.

- Går der mere end en uge, hvor vi ikke ser ham, er han modløs - mere end to uger, så bliver han nedtrykt, fortalte hun med en krakeleret forståelse af sit fædreland og en understegning af det groteske i, at Danmark med denne metode gør mennesker dårligere end da de kom.


Omvandrende Zombier

Habib Hussaini følte sig som en zombie blandt zombier, der på grund af modløsheden på Kærshovedgård bliver afhængig af både alkohol og narko.

- Hvorfor må jeg ikke få lov til at lave noget. Hvorfor kan jeg kun vandre fra mit værelse til en spisesal tre gange om dagen. Hvorfor må jeg ikke lave min eget mad - hvorfor må jeg ikke gøre rent på det toilet, jeg bruger. Hvis jeg ikke var i fare i mit eget land, så var jeg ikke her, sagde han

Julia Suárez-Krabbe, lektor på Kultur- og Sprogmødestudier, Roskilde Universitet har været i gang med en større undersøgelse af forholdene på de danske udrejsecentre og er bekymret.


Brud på menneskerettigheder

- Jeg er selv flygtet fra Colombia, hvor der var brud på menneskerettighederne. Nu er jeg i Danmark, men bekymret på disse borgers vegne. De har ikke fri bevægelighed og lever som i et fængsel, men uden mulighed for en rettergang - er det en retsstat værdig, spurgte hun.

Teologisk medarbejder i Viborg Stift Henning Kjær Thomsen stillede op en norsk hjemmestrikket Marius-sweater og gjorde det klart, at det at være kristen ikke er noget man tager med i værktøjskassen og hiver frem når det er nødvendigt. Det er noget man er i liv og død og derfor styrer man ofte direkte ind i problemerne.

Høringen der var arrangereret af en række kirkelige organisationer i det midtjyske og hovedparten af de deltagende var både kristne, men også både bekymrede og tydeligvis klar til i liv og død at fare frem og påpege, hvad der for dem er umenneskelige forhold på udrejscentrene.


Benhård jura

Asyladvokat Daniel Nørrung har siddet i flygtningenævnet med rigtig mange klienter og var ikke i tvivl om, at det handler om benhård jura og uden plads til næstekærlighed. Han var som Julia Suárez-Krabbe ikke i tvivl om, at beboerne har et liv, der er værre end at sidde i fængsel - fastlåst på ubestemt tid.

- Min stolthed som dansker har lidt et knæk - det her er ikke Danmark værdigt. Jeg har ikke den magiske løsning - men vi skaber forhold, der er værre end det mange er flygtet fra, sagde advokaten.

Arrangørerne havde håbet på at få politikerne i tale, men kun en enkelt, socialdemokraten Karen Klint havde taget imod udfordringen.

Men som hun hurtigt resonerede, så ville det nok ikke give den store debat om de blå partier havde været med.

- Vi er alle enige om, at der skal stramninger til.

Hun var dog ikke helt på linje med, at man skal gøre tilværelsen så utålelig som overhovedet muligt for en gruppe mennesker eller fejre stramninger med lagkage.


4000 asyl-ansøgninger

Hun brugte en stor del af sin taletid på at retfærdiggøre, at hun vidste, hvad hun havde med at gøre.

- Jeg har læst over 4000 asylansøgninger, forklarede hun og viste massevis af billeder fra hendes rejser til både Beirut, Afrika og Grækenland.

Hun var lydhør og efterlyste inputs til, hvordan Danmark kommer videre.

- Jeg er til en høring, altså for at lytte til tingene. Jeg møder op med to ører og en mund, sagde hun.

På spørgsmål fra salen var hun dog knap så begejstret for at forholde sig til de mere faktuelle og konkrete ting, som tilhørerne gerne ville have svar på.

Hun anerkendte ikke påstande om, at retsstaten Danmark var under pres - kunne ikke svare på, hvorfor afviste asylansøgere på tålt ophold skal opholde sig på et udrejsecenter, eller hvordan mennesker på tålt ophold skal kunne forsøge sig selv når de ikke må tage et arbejde eller kan modtage nogen former for offentlige ydelser.


Mange børn er ikke vejen

- Man skal ikke kunne påberåbe sig lovligt ophold i Danmark ved at være tålmodig og bare blive her på trods af, at være udvist, eller ved at sætte mange vælger at sætte mange børn i verden, sagde Karen Klint, der i øvrigt præsenterede sig som den eneste af »de onde politikere«, der havde taget imod invitationen fra de kirkelige arrangører: Church-a-Cross Folkekirkens Asylsamarbejde i Viborg Stift, KIS-Holstebro: Kirkernes Integrations Samarbejde i Holstebro.


Ordet er ditMere Kirker