Tip os log ind
Julepynten fylder i gader og stræder i øjeblikket, men hvordan er det nu lige, reglerne er, hvis man ønsker at pynte sin bil?
Foto: Scanpix

Må man julepynte sin bil?

Hvis du har tænkt dig at pimpe bilen med lyskæder og syngende julemænd her i juletiden, så er det godt at kende reglerne, inden du sætter alle sejl til
18. december 2016, 09.31

JULEPYNT Der findes faktisk regler for juleudsmykning af køretøjer, disse regler findes i Færdselslovens § 67. Her slås det grundlæggende fast, at julepynt ikke må hæmme udsynet eller udgøre en forringelse af sikkerheden, når man kører.

Ifølge Færdselsloven skal føreren til enhver tid være opmærksom på, hvorvidt køretøjet er i forsvarlig stand, mens ejeren er ansvarlig for eventuelle lovbrud i forhold til udsmykning af biler og lastbiler. Det vil sige, at hvis man låner en bil, der er juleudsmykket i en grad, så selv 'Gertrud Sand' ville blive misundelig, har man ikke det fulde ansvar, men bør i den grad være opmærksom på, om bilen lever op til sikker kørsel.


Julepynt uden bivirkninger

Man må gerne udsmykke køretøjet med julepynt, men pynten må ikke forringe udsynet eller forringe trafiksikkerheden. Det er vigtigt at understrege, at hvis udsynet er hæmmet med mere end 30 procent, så kan det medføre klip i kørekortet og i alvorlige tilfælde en betinget frakendelse af kørekortet. Det er som udgangspunkt en skønssag for den enkelte politimand i forbindelse med kontrol af udsmykningen.

Det samme gælder i forhold til trafiksikkerheden. Hvis udsmykningen udgør en væsentlig forringelse af sikkerheden, og især hvis den udgør en fare for andre trafikanter, så kan det medføre alvorligere straf end et bødeforlæg.


Politiet ser ikke et stort problem

Rigspolitiets Færdselsafdeling understreger dog, at det meget sjældent, at der er skredet ind i sager med overdreven julepynt. Faktisk er det ikke Rigspolitiets opfattelse, at danske bilister julepynter deres bil i stor stil, men at der findes en del lastvognschauffører, der pynter op til jul i førerhuset. På et år skrives der et par enkelte rapporter på tilfælde af trafikfarlig julepynt.


Husk forsikringsansvaret

I forbindelse med julepyntning af køretøjer, er det dog værd at huske, at uagtsomhed, og især grov uagtsomhed i forbindelse med tingskade kan medføre bortfald af forsikringsselskabets ansvarspligt.

»Derimod dækker ansvarsforsikringen i mange tilfælde ved personskade på tredjepart. Men den bedste dækning får man ved at undgå den helt vilde juleudsmykning af bilen,« siger Eva Grann fra OK Forsikring.


Fakta og julepynt i bilen

Man må gerne sætte et vippende juletræ i forruden, men så snart udsynet generes i væsentlig grad, så er det en overtrædelse af Færdselsloven.

Udsmykningen må ikke forringe trafiksikkerheden eller være til gene for andre trafikanter

Det primære ansvar for udsmykningens lovlighed påhviler ejeren af køretøjet og ikke føreren (i de tilfælde hvor det ikke er en og samme person.)

Hvis der opstår skader på køretøj, som kan henføres til bilens juleudsmykning, kan forsikringsselskabets pligt til at erstatte skaderne bortfalde.

Kilde: Rigspolitiets Færdselsafdeling


Ordet er dit