Tip os log ind
 • 1/: Formanden for Ikast Fatih Moske Murat Göncü i den nyrenoverede bedesal. Bemærk prædike-arrangementet i baggrunden, der kommer fra Tyrkiet.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: Moden hygge i teltet midt på gårdspladsen, hvor verdenssituationen og sportsresultaterne blev vendt endnu engang.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: Tyrkiske fristelser og lækkerier.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/: Der blev bagt og smagt på markedet.
  Foto: Tom Laursen
 • 1/:

Marked med lækkerier - og ombygning

Den østlige fløj på Ikast Fatih Moske er ombygget og indrettet som nyt mødested og bederum
12. maj 2018, 10.19

ikast Tyrkiske toner fyldte øregangene, og der kom gang i mundvandet, da duften af spanakli gözleme - tyrkiske fladbrød med fyld - ramte næseborene.

Det var i fredags, og der var tyrkisk marked i den gamle hjemmeværnsgård, der siden er blevet til Ikast Fatih Moske på Toftevænget.

Det er 11. gang, at der holdes marked. Det plejer at være lørdag, men i år valgte man altså at ændre det til fredag, fordi man ville undgå at ramle sammen med de mange andre arrangementer, der finder sted om lørdagen.


Tyrkisk delight

Og noget tyder på, at det er en god idé. I hvert fald var der pæn søgning til markedet lige fra starten. At vejret så også artede sig forårsagtigt, var kun et ekstra plus.

Markedet var indrettet med en lang række boder. Der var farvestrålende prinsessekjoler med strut, Natteravne, og genbrug, men den største interesse samlede sig omkring de tyrkiske fristelser og lækkerier i form af alskens kager og konfekt, snacks samt dadler, rosiner, figner og abrikoser - ægte tyrkisk delight.

Inde i det store telt sad de lidt ældre årgange og nød virakken udenfor, der blev akkompagneret af hjemlandets vemodige sange, fremført af en duo på keyboard og sang.


Ny formand - ny moske

En stor del af dette folklore blev foreviget af Murat Göncü, der havde travlt med mobilens video. Han er ny formand for foreningen, der står bag Ikast Fatih Moskeen. Overskuddet fra markedet går netop til moskeen, hvor der gennem den seneste tid er brugt rigtig mange penge og frivillige kræfter.

Murat Göncü har som udlært murer været en af de ledende kræfter med at renovere østfløjen og indrette bederum og hyggelige opholdslokaler i den østlige fløj.

- Men der har også været mange andre frivillige i gang, lyder det beskedent fra formanden, der villigt viser rundt i lokaliteterne, der er flyttet fra den vestlige fløj, der i dag benyttes som depotrum.

Formanden skønner, at opholdsrummet til daglig benyttes af 30-40 besøgende, mens der er 100-150 samlet hver fredag, når der er fredagsbøn i Ikast Fatih Moske.

Det betød i øvrigt, at markedet for en halv times tid blev tømt for rettroende mandfolk.

- Så må kvinderne passe boderne imens, fastslog Murat Göncü.

I selve bederummet er der stillet en slags prædikestol op, hvorfra imamen kan fremsige bønner - også dette arrangement er helt nyt og importeret fra Tyrkiet.

På en væg i bederummet finder man også forklaring på de fem søjler i islam samt en fortegnelse over profeterne.

- Dem bruger vi, når vi har skoleklasser på besøg, og dem har vi mange af, oplyser moskeens formand.Ordet er ditMere Kultur