Tip os log ind
Victoria Sigrid Christensen på vej i skole.
Foto: Presse

Med hele verden som klasselokale

Victoria Sigrid Christensen fra Silkeborg tror på, at fremtiden er både multikulturel og gennemsyret international. Derfor valgte hun en anderledes rute for sin ungdoms-uddannelse; den internationale IB-uddannelse
22. februar 2018, 06.29

IKAST-BRANDE Mens mange unge netop nu står overfor et vigtigt valg af ungdomsuddannelse, kan 19-årige Victoria Sigrid Christensen fra Silkeborg til sommer kalde sig IB-student. Men hun husker ikke valget af ungdomsuddannelse som nemt - tværtimod.

- Jeg valgte at tage på efterskole efter 9. klasse, for jeg var ikke sikker på, hvad jeg ville efter folkeskolen. Jeg havde brug for god tid til at tænke mig om og mærke efter, siger Victoria Sigrid Christensen, som har gået på Sølystskolen i Silkeborg gennem hele sin folkeskoletid.

Året på efterskolen var spændende og inspirerende, men der manglede noget for den unge silkeborgenser.

- På Sølystskolen var jeg vant til stor kulturel diversitet. Det var der ikke så meget af på efterskolen, og det savnede jeg nok lidt, forklarer Victoria Sigrid Christensen.


Brobygning lagde kimen

Trods de mange overvejelser blev der under brobygningsforløbet i 8. klasse lagt et kim. Her besøgte Victoria Sigrid Christensen den internationale IB-uddannelse med elever fra alle verdenshjørner og undervisning på engelsk.

- Det var begrænset, hvad jeg vidste om IB før mit brobygningsforløb, men det var en virkelig god oplevelse. Det multikulturelle undervisningsmiljø, jeg har været vant til i alle mine skoleår, har jeg fået med på IB, siger Victoria Sigrid Christensen, som delte sin folkeskoletid med elever fra intet mindre end 42 forskellige nationer.

- For mig er det vigtigt at opleve forskellige kulturer ved førstehåndsindtryk. Det gør man, når man går i klasse med andre unge fra hele verden. Man får en helt anden indsigt i, hvordan livet leves andre steder, end hvis en lærer står og fortæller om det, forklarer Victoria Sigrid Christensen.


Bussen går til døren

Den nærmeste IB-uddannelse tilbydes på Ikast-Brande Gymnasium. Så Victoria Sigrid Christensens dag begynder lidt tidligere end andres. Allerede klokken 7:20 skal hun nå bussen til Ikast.

- Det er selvfølgelig lidt en udfordring at læse i en anden by, men jeg synes, at det er det værd. Jeg tager for det meste bussen, som kører lige til døren, og jeg kan bruge tiden frem og tilbage på at læse lektier. Jeg ville ikke fravælge IB, bare fordi det ikke lå i Silkeborg. For mig ville det have været et kompromis at læse en international linje på STX, siger Victoria Sigrid Christensen.

IB er en toårig international uddannelse, og kommer eleverne direkte fra det danske skolesystem, starter de typisk med et år på Pre-IB, der fungerer som et forberedende år til IB og i princippet kan sammenlignes med 1g.


Frivillighed som fag

For Victoria har tiden på IB-uddannelsen været udfordrende i en positiv forstand - ikke blot fagligt men også rent menneskeligt. Blandt andet med frivillighedsfaget CAS (Creativity, Activity, Service), hvor eleverne ud over det normale skema selv skal være tage initiativ - til alt fra eksempelvis salsalektioner til frivillig svømning over indsamling af julegaver til børn i mindrebemidlede familier. Kun fantasien sætter grænser for elevernes projekter.

- CAS har været rigtigt spændende og det er fint, at vi også bliver bedømt på andet end vores akademiske evner. Høje karakterer er ikke lig med succes. Det er også, hvad man får lov til at skabe i samarbejde med andre, siger Victoria Sigrid Christensen, der i løbet af sin uddannelse har været involveret i blandt andet teaterprojekter, en løbeklub og et projekt, der støtter hjemløse.


IB-elever står nu endnu stærkere

Der er netop trådt en ny omregningsskala i kraft, så danske elever med et IB-eksamensbevis nu står endnu stærkere. Netop den internationale karaktergivning og omregningen af IB-eksamensbeviserne har været genstand for debat herhjemme. Det er baggrunden for at Undervisningsministeriet nu har revideret omregningsfaktoren fra IB til det danske system i IB's favør.

- Det er superpositivt, at omregningstabellen er blevet revideret. Jeg tror, at IB ofte bliver betragtet som en lidt elitær uddannelse, men sådan er det altså ikke nødvendigvis. Ligesom STX giver IB nogle basale kompetencer, som man kan bruge i alle mulige sammenhænge. Man får et eksamensbevis, som man kan bruge over hele verden, men det er vigtigt, at vi nu også kan bruge det på lige vilkår i Danmark, siger Victoria Sigrid Christensen om løftet af IB-uddannelsen.


En pause fra uddannelsesboblen

Når silkeborgenseren til sommer kan sætte IB-huen med de mange flag på hovedet, har hun ikke tænkt sig at søge nye uddannelsesudfordringer som det første.

- Jeg skal helt sikkert have et sabbatår. Jeg kunne godt tænke mig at tage til Etiopien og undervise på en skole, hvor min moster også har været. Jeg synes, det er berigende at få indblik i andre mennesker og deres kultur og få et andet syn på, hvordan men løser forskellige problematikker. Jeg tror ikke nødvendigvis, at vi altid har de rigtige løsninger på alting, siger Victoria Sigrid Christensen.

Men fremtiden byder helt sikkert også på mere uddannelse, og Victorias valg bliver højst sandsynlig en universitetsuddannelse i Danmark.

- Jeg vil gerne læse noget samfundsfagligt og gerne noget, som kan anvendes i et job i udlandet, men man lever lidt i en boble, når man studerer, så jeg venter lige lidt med næste uddannelse. Jeg har brug for at mærke virkeligheden først, siger Victoria Sigrid Christensen.


Ordet er ditMere Uddannelse