Tip os log ind
Hjertet har vundet endnu en pris.
Foto: Tom Laursen

Mere hæder til Hjertet

De unikke arkitektur og ikke mindst de mange brugere giver Ikast-Brande endnu en international pris
24. august 2019, 07.05

Ikast-Brande De visionære tanker om de forskellige brugere og ikke mindst den unikke arkitektur bag det store multihus Hjertet har givet Ikast-Brande Kommune endnu en anerkendt international pris.

The International Architecture Awarda 2019 by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies har netop peget på Hjertet som årets vinder.

Det sker foran et rekordstort antal af indstillede projekter fra hele verden.

Arkitekt Julian Weyer fra C.F. Møller, der har tegnet huset, er også meget stolt over at modtage prisen:

- Jeg er beæret over at modtage prisen. Det har været en fornøjelse at arbejde med et så brugerdrevet projekt, hvor vores måde af tænke byrum og arkitektur har gjort en forskel for det store spektre af brugere, skriver han firmaets hjemmeside.


Lokal begejstring

Også på Rådhuset i Ikast er der glæde.

Kommunaldirektør Flemming Storgaard er også begejstret.

- Nu er det anden gang indenfor kort tid, at vore visionære tanker hædres med en pris. Denne gang handler det om både den specielle arkitektur, hvor syv små huse er bygget sammen til et stort og giver et helt specielt udtryk. Men det er også ideerne bag husets funktioner og de mange brugere, der ligger til grund for prisen, vurderer Flemming Storgaard, der glæder sig over, at der også at andre, der kan se »gevinsterne«.

Med prisen følger æren.

- Der følger ikke penge med, desværre. Faktisk tværtimod. Vi er blevet inviteret til at deltage i en ceremoni, hvor vi vil få overrakt et diplom. Men vi skal selv betale rejseomkostningerne, så det har vi takket nej til, siger Flemming Storgaard.

Kommunaldirektøren kan i øvrigt fortælle, at der siden bygningen blev taget i brug har været rigtig mange gæster på besøg.

- Real Dania og Lokale-og Anlægsfonden har som nogle af de store bidragsydere haft mange delegationer på besøg, og her stiller vi os selvfølgelig til rådighed og fortæller om tankerne bag, siger kommunaldirektøren, der også har haft besøg af nogle af de andre bidragsydere, private såvel som fonde.


Den gode historie

Mange kommuner har også været forbi og set på, hvordan Ikast-Brande har forsøgt at nytænke og sammentænke forskellige borgeres behov.

- Der er mange, der gerne vil høre historien, og jeg tænker også, at det er lidt i tidens ånd, at det er for dyrt at have bygninger til at stå tomme, siger Flemming Storgaard.

Hjertet bruges indenfor normal arbejdstid som undervisningssted for Den internationale skole, og fra denne uge også af den nye friskole Guldminen, der foreløbig har lejet sig ind for det kommende år.

De bruger blandt andet de lokaler som Blindes Arbejde tidligere havde lejet.

De mange forskellige lokaler og faciliteter står i de sene eftermiddags- og aftentimer til rådighed for kommunens borgere.


Tillid

Dørene lukkes automatisk klokken 22.

- Vi har vist stor tillid til, at lokalerne står til rådighed, og jeg må sige, at det er begrænset, hvad der har været at udfordringer. Vi er blevet bekræftet i, at viser vi tillid, så kommer det også den anden vej. Vi har en vagt der går en runde ved 22-tiden for at sikre, at alle er kommet ud. Men det har ikke været problemer af væsentlige art, siger Flemming Storgaard.

Han er ked af, at samarbejdet med Blindes Arbejde ophørte nærmest inden det rigtig var begyndt og håber, at der på sigt kan skabes nye samarbejder med socialøkonomiske virksomheder.

- Vi vil gerne have det spændt, hvor modsætninger mødes og skaber nyt liv, pointerer han.


2019 International Architecture Awards

The International Architectural Awards er den absolut mest prestigefyldte bygningspris, der hædrer nyt banebrydende design.

Prisen er siden 2004 blevet uddelt af The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design har sammen med The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd.

De ønsker at hædre de bedste og mest bemærkelsesværdige nye bygninger og landskabsarkitektur fra ledende byplanlæggere og arkitekter i hele verden.

Den årlige pris er for begge institutioner et udtryk for ønsket om at øge opmærksomheden på international arkitektur og design i hele verden.

Ordet er ditMere Ikast