Tip os log ind
Koncentrationen af ulvje i Midtjylland er stor (Foto fra Naturstyrelsens )hjemmeside

Midtjylland er officielt blevet ulveland

ERSTATNING | Lokale kan nu søge erstatning, hvis deres husdyr angribes af en ulvAf Laila Kempel
06. november 2014, 11.24

LUPUS | FCM Maskotten Lupus behøver ikke længere hyle som aleneulv. Den behøver bare gå en tur ud i den nærliggende natur for at finde artsfæller at hyle blandt.

Naturstyrelsen har på et nyt kort udpeget Midtjylland som et af de steder med den største koncentration af ulve.

i Ikast-Brande Kommune er der to tilfælde, hvor vildtkameraer har fanget Canis Lupus - som er den latinske betegnelse for det pelsede rovdyr, der ikke siden 1813 har været en del af Danmarks natur

Naturstyrelsens kort er lavet på baggrund af DNA-prøver foretaget af efterladte byttedyr samt afføring fundet i naturen.

Det ser ud til, at ulven har bredt sig til det meste af Jylland og er for første gang også på Djursland.

Naturstyrelsen konstaterer, at ulven nu for alvor må betragtes som værende en del af den danske natur og har lavet en erstatningsplan, så dyreejere nu kan søge erstatning, hvis der med 50 procent sikkerhed vurderes at have været en ulv på spil, afhængig af dyrenes størrelse og art er prisniveauet mellem 1200 kr. for en voksen får/ged og en pattegris 200 kr.

Samtidig er der lavet en vejledning for, hvordan man bedst sikrer sine husdyr:


Hvordan beskytter jeg mine husdyr mod ulve?

Ulve angriber kun sjældent store husdyr som køer og heste, og her vil udgifterne til ulvesikre hegn ikke stå mål med risikoen for ulveangreb.

Ulvesikre fårehegn

En god og effektiv sikring er ulvesikre fårehegn med en ekstra strømførende tråd nær jorden. Det har man gode erfaringer med i Tyskland, Frankrig, Norge og Sverige. Elektriske hegn skal helst være omkring 90-100 centimeter høje. Ved at placere en elektrisk tråd cirka 10 centimeter over græsset, forhindrer man ulven i at kravle under hegnet. En anden strømførende tråd kan placeres i cirka 60 centimeters højde, hvilket forhindrer ulven i at springe over.

Ikke-elektriske trådhegn (dyrehegn) bør være 140 cm høje. De fleste ulve foretrækker at kravle under hegnet frem for at springe over. Derfor skal trådhegnet slutte meget tæt til jorden. Ulve kan finde på at grave sig under hegnet, og derfor kan det være nødvendigt med nedgravet dyrehegn under jordoverfladen.


Fårehunde

Fårevagthunde kan være en god hjælp for fåreavlere mod indtrængende ulve. Hold af fårehunde kræver dog ekspertise.

Tag fårene ind om natten

Hvis man kun har et lille antal får, er det letteste at tage dem ind i stalden om natten.


Ordet er dit