Tip os log ind
Museets helte.
Foto: Pr-foto

Museets Helte udstillede på Klosterlund Museum

Museets Helte havde i sidste uge udstillingsåbning på Klosterlund Museum
12. juni 2019, 11.28

Engesvang Museets Helte er en gruppe børn i alderen 8-13 år, der gennem foråret 2019 har været museumsarbejdere på Klosterlund Museum. Museets Helte åbner nu deres helt egen udstilling om livet i jernalderen, og i den forbindelse udstilles nogle ganske særlige arkæologiske genstande, som aldrig har været udstillet før.

Igennem foråret har en gruppe på 15 børn været i lære som museumsmedarbejdere på Klosterlund Museum. Sammen med museumsinspektør Julie Lolk har børnene prøvet kræfter med nogle af de mange spændende opgaver og oplevelser, som man kan møde, når man arbejder på et museum. Igennem forløbet har børnene forsket i oldsager, der er tusinder af år gamle, de har arbejdet med registrering af genstande og lært hvordan man håndterer og passer godt på tingene i museernes samlinger.

Som en del af forløbet har børnene også arbejdet frem imod en udstilling, der skal formidle deres viden til museets publikum. I processen har børnene både valgt emnet - Livet i jernalderen - udstillingens temaer, og hvilke genstande der skal udstilles. De har også skabt deres egne rekonstruktioner af et jernalderhus, en jernudvindingsovn, våben og frisuren på moseliget Ellingkvinden, der blev fundet ved Bølling Sø. Udstillingen indeholder selvfølgelig også et digitalt lag med film, som børnene selv har lavet.


Ganske særlige fund

Men ud over børnenes arbejde er der også nogle ganske særlige arkæologiske fund at finde i udstillingen. Efter samråd med museets arkæologer blev det nemlig besluttet, at børnenes udstilling var den perfekte ramme til at udstille nogle af museet spektakulære jernalderfund, som aldrig har været udstillet før.

Blandt andet vil det være muligt at se de nyligt konserverede våben fra en våbengrav, som fremkom ved Aulum, da arkæologerne lavede udgravninger forud for anlæggelsen af motorvejen mellem Silkeborg og Herning. Våbnene fulgte deres ejermand i graven, da han blev begravet for knap 2000 år siden. Med sig havde han også en række forskellige lerkar, en barbérkniv og andet personligt udstyr.

I udstillingen, kan man også finde urnen fra en ganske særlige jernaldergrav, der blev udgravet ved Herning Messecenter. Denne begravelse tilhører en lille meget eksklusiv flok af grave fra tiden omkring begyndelsen af vor tidsregning. Det er typisk brandgrave. I et enkelt tilfælde er en importeret bronzespand brugt som urne, ellers er det meget store runde lerkar, der bruges som urne. Gravene tilhører områdets højeste sociale lag.

På udstillingen vil det også være muligt at se rekonstruktionen af moseliget Ellingkvindens dragt, der normalt er en del af den permanente udstilling på Tekstilmuseet i Herning.

Museets Heltes udstilling var åbent eksklusivt for familie og venner 4. juni, men fra 5. juni og sommeren over kan den ses af offentligheden på Klosterlund Museum.


Ordet er ditMere Engesvang