Tip os log ind
  • 1/: Viceborgmester Simon Vanggaard (DF) konstaterer, at det har været en barsk omgang at finde besparelserne på børne- og undervisningsområdet.
    Foto: Flemming Hansen
  • 1/: Kirsten York Helms satte sig imod, at der blev skruet op for lærernes gennemsnitlige timetal med mere end syv timer.
    Foto: Henrik Ole Jensen

Ni lærer-stillinger spares væk

Udvalg bruger nyt greb for at finde besparelser
09. december 2018, 08.52

sparerunde Det samlede byråd har på det seneste været ude i omfattende spareøvelser, og aben er sendt videre til de enkelte udvalg.

- Det har været en barsk omgang, erkender viceborgmester Simon Vanggaard (DF).

Han er også formand for Børne- og Undervisningsudvalget og har sammen med resten af udvalget fundet frem til besparelser på området for næsten 7,3 millioner kroner.

En stor del af pengene er fundet ved at dreje på et håndtag, som man ikke tidligere har benyttet i forbindelse med sparerunder i Ikast-Brande Kommune.

Man er således gået ind i lærernes gennemsnitlige undervisningstid, der her i kommunen har været på 750 timer.

Et flertal i udvalget peger på, at dette tal kan skrues op til 770 timer i gennemsnit, og det medfører omregnet ni færre lærerstillinger.

Det forholder sig dog ikke sådan, at man fra kommunen side nu rykker ud med ni fyringer.

Lærerstillingerne findes ved naturlig afgang, men der bliver i ni tilfælde altså ikke tale om et stillingsopslag af stillingerne.


Frygt for sygdom

Det konservative medlem i udvalget - Kirsten York Helms, der i øvrigt selv er lærer ved Præstelundskolen er imod at ændre så markant på sine kollegers arbejdstid. Hendes forslag var 757 timer.

- Alt gør ondt, når man skal spare. Jeg går imod det her, fordi jeg ved, at lærerne i forvejen er utroligt pressede, siger Kirsten York Helms.

Som en alternativ besparelse peger hun blandt andet på en øget forældrebetaling på SFO-området samt nedlæggelse af aftenklubben for elever på mellemtrinnet. Hendes forslag var at hæve forældrebetalingen med 2,1 millioner kroner. Flertallets beslutning var 468.000 kroner.

Det med at skrue op for lærernes gennemsnitlige arbejdstid er benyttet i flere nabokommuner, men Kirsten York Helms mener altså ikke, at det er en vej, som Ikast-Brande også skal slå ind på.

- Lærerne er i forvejen meget pressede. Der er mange sygemeldinger, og jeg kan nu kun frygte, at der kommer endnu flere, når det her føres ud i livet, siger det konservative byrådsmedlem.

Udover ovennævnte besparelser er de enkelte institutioner og skoler også pålagt at finde besparelser på det budget, som de selv styrer, og det kommer givetvis til i negativt omfang at gå ud over lejsskoler, ekskursioner og måske også det entreprenørskab, som man fra Ikast-Kommune betragter som et af fyrtårnene på området, nemlig det lovpriste samarbejde mellem skolerne og det lokale erhvervsliv.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune