Tip os log ind
Foto: Tom Laursen

Næste år bliver kommunen røgfri

På en aften, hvor byrådet både skulle tage stilling til en eventuel lukning af børnehaven Åhaven i Brande og et forslag om at lukke Blåhøj Skole, kom debatten om, hvorvidt Ikast-Brande Kommune skal være røgfri arbejdsplads til at fylde næsten lige så meget
06. juli 2019, 13.17

Ikast-Brande »Liberal Alliance« lød en af byrådskollegernes spøgefulde betegnelse af det, han betegnede som byrådets nyeste, lille parti bestående af Trine M. Kristensen (DF), Birthe Sørensen (S) og Lotte Stoltenborg (FL).

- Det er et alt for vidtgående indgreb i den personlige frihed og udtryk for en totalitær tankegang, tordnede Trine M. Kristensen, der blev bakket op af Birthe Sørensen:

- Jeg er principielt imod et forbud. Jeg tror mere på dialog og oplysning, lød det fra socialdemokraten. Fælleslistens Lotte Stoltenborg kunne heller ikke støtte et rygeforbud, men kaldte det »dyneløfteri«, hvis et eventuelt forbud skal håndhæves, når kommunens ansatte arbejder hjemmefra.

Birthe Sørensen stillede også spørgsmålstegn ved, om et forbud i praksis kan og skal håndhæves i forhold til for eksempel de håndværkere, kommunen hyrer eksternt, inden debatten gradvist kom til at handle mere om, hvordan man forhindrer unge i at starte på at ryge.

Det var imidlertid slet ikke det, byrådet skulle tage stilling til, men til gengæld om der skulle indføres røgfri arbejdstid i Ikast-Brande Kommune senest 1. maj 2020, og det vedtog et klart flertal af byrådsmedlemmerne udenom »Liberal Alliance«.


Røgfri kommuner

Fredensborg Kommunen var den første i landet til at indføre røgfri arbejdstid. Siden har 26 andre kommuner fulgt trop, og i 2019 og 2020 enten har eller er i alt 14 kommuner indført det samme. Blandt dem Ikast-Brande

Nogle kommuner og virksomheder har røgfri arbejdstid med undtagelser. Eksempler på undtagelser kan være, hvis medarbejdere må ryge i overenskomstmæssige selvbetalte pauser og/eller, når de flekser ud, oplyser cancer.dk

Følgende kommuner har røgfri arbejdstid (kronologisk rækkefølge):

Fredensborg, Aarhus, Allerød, Sorø, Middelfart, Holbæk, Syddjurs, Struer, Egedal, Gladsaxe, Bornholm, Guldborgsund, Favrskov, Esbjerg, Odder, Odense, Lemvig, Vallensbæk, Kerteminde, Vesthimmerland, Furesø, Frederikshavn, Dragør, Randers, Rebild, Holstebro, Svendborg.

14 kommuner er på vej

Mariagerfjord, Viborg, Nordfyn, Ishøj, Brøndby, Haderslev, Vejen, Næstved, Varde, Skanderborg, Helsingør, Billund, Ikast-Brande og Nyborg.


Ordet er ditMere Ikast-Brande kommune